Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κορωνοϊός: Οι τιμές των φαρμάκων - Τι πληρώνει στις παρασκευάστριες εταιρείες η αμερικάνικη κυβέρνηση

Κορωνοϊός: Οι τιμές των φαρμάκων - Τι πληρώνει στις παρασκευάστριες εταιρείες η αμερικάνικη κυβέρνηση
Τα χάπια της Pfizer και της Merck προορίζονται για νοσούντες που παραμένουν στο σπίτι ενώ τα μονοκλωνικά οαντισώματα της GSK χορηγούνται σε νοσηλευόμενους ασθενείς

Οι τιμές των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του COVID-19 για όσους διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής ασθένειας ευθυγραμμίζονται ανάλογα με το πόσο εκτιμάται ότι μπορεί να βοηθήσουν τους ασθενείς: αυτό τονίζει το προσχέδιο έκθεσης του αμερικάνικου ερευνητικού οργανισμού τιμολόγησης φαρμάκων Institute for Clinical and Economic Review (ICER).
Η συγκεκριμένη έκθεση του ICER αξιολογεί τις τιμές του paxlovid της Pfizer και της molnupiravir της Merck, που αποτελούν τα δύο πρόσφατα εγκεκριμένα αντιιικά χάπια κατά του covid-19. Αξιολογεί επίσης το sotrovimab, ένα φάρμακο μονοκλωνικών αντισωμάτων που χορηγείται ενδοφλεβίως και το οποία αναπτύχθηκε από την GlaxoSmithKline Plc (GSK.L) και τη Vir Biotechnology Inc (VIR.O).

Οι τρεις θεραπείες – που εγκρίθηκαν σε βάση έκτακτης ανάγκης για άτομα με ήπια έως μέτρια νόσο COVID-19 τα οποία διατρέχουν κίνδυνο να εμφανίσουν βαριά νόσο αγοράζονται από τις κυβερνήσεις – των ΗΠΑ και άλλων χωρών – και διανέμονται δωρεάν στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης.

Τι πληρώνει για κάθε φάρμακο στις παρασκευάστριες εταιρείες η αμερικάνικη κυβέρνηση

Για αυτά τα φάρμακα η αμερικάνικη κυβέρνηση πληρώνει 530 δολάρια για το 5ήμερο πρόγραμμα χορήγησης paxlovid, 700 δολάρια για το 5ήμερο πρόγραμμα χορήγησης molnupiravir και 2.100 δολάρια για ένα πρόγραμμα sotrovimab - τη μοναδική διαθέσιμη θεραπεία αντισωμάτων που έχει αποδειχθεί ότι δρα ενάντια στην κυρίαρχη πλέον μετάλλαξη ου ιού Omicron.

Σε κλινικές δοκιμές, αναφέρει το ICER, διαπιστώθηκε ότι το molnupiravir μείωσε τα ποσοστά νοσηλείας για ασθενείς υψηλού κινδύνου κατά 30%, έναντι 88% μείωσης κινδύνου που πέτυχε το paxlovid και 79% που πέτυχε το sotrovimab.

«Στην παρούσα φάση η ευθυγράμμιση μεταξύ της τιμής και του ιατρικού οφέλους φαίνεται λογική», δήλωσε στο Reuters ο πρόεδρος του ICER Steve Pearson.

Τα χάπια της Pfizer και της Merck προορίζονται για νοσούντες που παραμένουν στο σπίτι ενώ τα μονοκλωνικά οαντισώματα της GSK χορηγούνται σε νοσηλευόμενους ασθενείς.

Το ICER ανέλυσε επίσης τη σχέση κόστους-οφέλους της fluvoxamine, ενός γενόσημου φαρμάκου 40 ετών που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία παθήσεων όπως η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και η κατάθλιψη και έχει κόστος 10 δολάρια για μια θεραπεία 10 ημερών.

Χρήσιμο κι ένα παλιό, πολύ φτηνότερο φάρμακο

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα υπέβαλαν αίτηση τον Δεκέμβριο για επείγουσα έγκριση της fluvoxamine για ασθενείς υψηλού κινδύνου με COVID, αφού μελέτες έδειξαν ότι το συγκεκριμένο αντικαταθλιπτικό, το οποίο έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, μείωσε τα ποσοστά νοσηλείας κατά 32%.

Κάνοντας τις αναλύσεις του, το ICER διαπίστωσε ότι η fluvoxamine έχει την καλύτερη τιμή σε σχέση με τις ευεργετικές της συνέπειες, ακολουθούμενη από το paxlovid, το molnupiravir και τέλος το πιο ακριβό sotrovimab.

Το ICER θα δεχτεί σχόλια στο προσχέδιο της έκθεσής του και θα εκδώσει πλήρη έκθεση τεκμηρίωσης σχετικά με τις τιμές των διαθέσιμων θεραπειών κατά του covid 19 στα τέλη Μαρτίου.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης