Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νεκρός ο ηγέτης του ISIS - Biden: «Μια μεγάλη τρομοκρατική απειλή για τον κόσμο έληξε»

Νεκρός ο ηγέτης του ISIS - Biden: «Μια μεγάλη τρομοκρατική απειλή για τον κόσμο έληξε»
Η επιχείρηση θεωρείται ότι είναι η μεγαλύτερη επιδρομή υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στην Ιντλίμπ από την επίθεση του 2019
Τη νίκη έναντι του ηγετικού στελέχους του Ισλαμικού Κράτους πανηγυρίζει η κυβέρνηση Biden, λίγα χρόνια αφότου είχε ασκηθεί κριτική στους Δημοκρατικούς, επί διακυβέρνησης Obama, για απώλεια ελέγχου στο θέμα της αντιμετώπισης τρομοκρατών.  Αφότου ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο αμερικανικός στρατός σκότωσε τον αρχηγό του ΙSIS κατά τη διάρκεια επιχείρησης στη βορειοδυτική Συρία, ο πλανητάρχης Joe Biden έστειλε μήνυμα στο οποίο συμπυκνώνεται η σημασία της απομάκρυνσης του κινδύνου χτυπημάτων από ακραίες ισλαμιστικές οργανώσεις. 
Το τελευταίο διάστημα, πάντως, ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού, είχαν σημειωθεί απανωτά χτυπήματα από το παρακλάδι του ISIS, από το «Ισλαμικό Κράτος Κορασάν»
«Η επιχείρηση της χθεσινής νύχτας αποδεικνύει την ικανότητα της Αμερικής να εξουδετερώσει τους τρομοκράτες ανεξάρτητα από το πού προσπαθούν να κρυφτούν», έγραψε στο Twitter o Αμερικανός πρόεδρος.
«Είμαι αποφασισμένος να προστατεύσω τον αμερικανικό λαό από τρομοκρατικές απειλές και θα αναλάβω αποφασιστικά μέτρα», συμπλήρωσε.
«Ενεργώντας κατόπιν διαταγής μου, οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ αντιμετώπισαν επιτυχώς μια μεγάλη τρομοκρατική απειλή για τον κόσμο: τον παγκόσμιο ηγέτη του ISIS. Χάρη στη γενναιότητα των στρατευμάτων μας, αυτός ο φρικτός ηγέτης των τρομοκρατών δεν υπάρχει πια», έγραψε σε άλλο tweet ο Biden.
Ο αμερικανικός στρατός σκότωσε τον αρχηγό του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) κατά τη διάρκεια επιχείρησης στη βορειοδυτική Συρία, όπως ανακοίνωσε - νωρίτερα - ο Λευκός Οίκος.
Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Jo Biden, υποστήριξε ότι χθες , στο πλαίσιο αντιτρομοκρατικής επιχείρησης με την συμμετοχή των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ στη βορειοδυτική Συρία, σκοτώθηκε ο αρχηγός του ISIS.
«Χθες το βράδυ, υπό την καθοδήγησή μου, οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ στη βορειοδυτική Συρία ανέλαβαν με επιτυχία μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση για να προστατεύσουν τον αμερικανικό λαό και τους Συμμάχους μας και να κάνουν τον κόσμο πιο ασφαλή. Χάρη στην ικανότητα και τη γενναιότητα των Ενόπλων Δυνάμεών μας, εξουδετερώσαμε τον Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi—τον ηγέτη του ISIS.
Όλοι οι Αμερικανοί επέστρεψαν με ασφάλεια από την επιχείρηση»,
 διεμήνυσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε δήλωση νωρίς το πρωί της Πέμπτης.

Yστατη κίνηση δειλίας

Μιλώντας από τον Λευκό Οίκο αργότερα, ο Biden δήλωσε ότι ο Abu Ibrahim al-Khasemi al-Quraishi επέλεξε να ανατιναχθεί προβαίνοντας σε μια δειλή ενέργεια, και πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τους εταίρους για να διατηρήσει την πίεση επί του ISIS.
"Σε μια απεγνωσμένη ύστατη κίνηση δειλίας και αδιαφορώντας για τη ζωή της δικής του οικογένειας ή άλλων ανθρώπων που βρίσκονταν μέσα στο κτίριο, επέλεξε να ανατιναχθεί, πυροδοτώντας όχι μόνο τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος αλλά ανατινάζοντας αυτόν τον τρίτο όροφο...αντί να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη για τα εγκλήματα που διέπραξε, παίρνοντας μαζί του αρκετά μέλη της οικογένειάς του, όπως είχε κάνει ο προκάτοχός του", δήλωσε ο Biden.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες "εξάλειψαν μια μείζονα τρομοκρατική απειλή.

Ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους ανατινάχθηκε προβαίνοντας "σε μια ύστατη κίνηση δειλίας", επεσήμανε κατά τη σύντομη ομιλία του.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι προτίμησε να γίνει επιχείρηση από κομάντος προκειμένου να αποφευχθούν θύματα μεταξύ των αμάχων.
Ο Biden ήταν ο πρώτος που ενημερώθηκε για την επιχείρηση στη Συρία πριν από έναν μήνα και έδωσε το τελικό πράσινο φως για την αποστολή το πρωί της Τρίτης, δήλωσαν ανώτεροι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης.
Η σύζυγος και τα παιδιά του ηγέτη του ΙΚ είναι μεταξύ αυτών που σκοτώθηκαν όταν ο αλ-Κουράισι πυροδότησε τη βόμβα του, δήλωσαν αξιωματούχοι προσθέτοντας ότι το αμερικανικό ελικόπτερο υπέστη μηχανική βλάβη κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στη Συρία και καταστράφηκε στο έδαφος.

Η έκρηξη του ηγέτη του ΙΚ ήταν τόσο μεγάλη που "τινάχθηκαν πτώματα έξω από το σπίτι και στις γύρω περιοχές", δήλωσε αξιωματούχος.

Ένας υπολοχαγός του ISIS και η γυναίκα του που είχαν οχυρωθεί στο δεύτερο όροφο του κτιρίου σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Ο ηγέτης του ΙΚ πυροδότησε τη βόμβα που σκότωσε τον ίδιο και έναν αριθμός αμάχων, ανάμεσα στους οποίους ήταν μέλη της οικογένειάς του, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Οι αμερικανικές δυνάμεις απομάκρυναν με επιτυχία αμάχους από τον πρώτο όροφο του κτιρίου προτού ο ηγέτης του ISIS πυροδοτήσει τη βόμβα του.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες από την πλευρά των Αμερικανών.
«Περισσότερες πληροφορίες θα δοθούν στη δημοσιότητα μόλις γίνουν διαθέσιμες», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
 

Το ISIS ανακοίνωσε ότι ο Abdullah Qardash ή Hajji Abdullah, έγινε ηγέτης της οργάνωσης αφού ο πρώην ηγέτης Abu Bakr al-Baghdadi ανατινάχθηκε επίσης σε παρόμοια επιδρομή των αμερικανικών δυνάμεων το 2019 στο κοντινή πόλη Barisha.
Η νυχτερινή επιδρομή είχε στόχο ένα κτίριο στην Ατμέχ, μια πυκνοκατοικημένη πόλη στη βορειοδυτική Συρία κοντά στα τουρκικά σύνορα, όπου ζουν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που έχουν εκτοπιστεί από τον δεκαετή πόλεμο της χώρας.
Η επιχείρηση θεωρείται ότι είναι η μεγαλύτερη επιδρομή υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στην Ιντλίμπ από την επίθεση του 2019 που σκότωσε τον αλ Μπαγκντάντι και διεξήχθη με παρόμοιο στυλ με την επιδρομή που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του Osama bin Laden το 2011.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης