Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ποιες ευρωπαϊκές χώρες χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα κατά της covid - 19 και των ανεμβολίαστων

Ποιες ευρωπαϊκές χώρες χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα κατά της covid - 19 και των ανεμβολίαστων
Η κυβέρνηση της Τσεχίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ετοιμάζεται να χαλαρώσει τα περιοριστικά μέτρα σε βάρος των ανεμβολίαστων
Σχετικά Άρθρα

Πάρα πολλές είναι οι ευρωπαϊκές χώρες που έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα κατά της covid 19.
Οι χώρες αυτές καταγράφουν ακόμη πολύ υψηλό αριθμό κρουσμάτων λόγω της διάδοσης της μετάλλαξης Omicron, αλλά η αύξηση των κρουσμάτων για πρώτη φορά, όπως αναφέρουν οι εθνικές αρχές τους, δεν συνοδεύεται από αύξηση νοσηλειών και θανάτων.

Μεγάλη Βρετανία: Άνοιξε το δρόμο

Στα μέσα Ιανουαρίου, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Boris Johnson ανακοίνωσε πρώτος τον τερματισμό πολλών περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και συγκεκριμένα την κατάργηση των υγειονομικών πιστοποιητικών, την υποχρεωτική χρήση μάσκας και της υποχρεωτικής τηλεργασίας που ίσχυαν στη Βρετανία.
"Καθώς η covid 19 γίνεται ενδημική, πρέπει να αντικαταστήσουμε τα μέτρα καταναγκαστικού χαρακτήρα με οδηγίες και συστάσεις, και να προτρέπουμε τους ανθρώπους που μολύνονται με τον ιό να είναι προσεκτικοί και να λαμβάνουν υπόψη τους τούς άλλους", τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός.
Λίγες μέρες αργότερα ακολούθησαν το παράδειγμά του και οι κυβερνήσεις της Σκωτίας και της Ουαλίας ανακοινώνοντας την κατάργηση ορισμένων περιορισμών, αν και διατήρησαν την υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους και την χρήση των υγειονομικών πάσων.

Ιρλανδία: Η δεύτερη χώρα που χαλάρωσε τους περιορισμούς

Λίγες μέρες αργότερα, ήταν η σειρά της ιρλανδικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην κατάργηση των περιοριστικών μέτρων.
Έτσι λίγο πριν τα τέλη Ιανουαρίου έπαψε να απαιτείται η επίδειξη υγειονομικού πάσου για την είσοδο στα μπαρ και τα εστιατόρια και καταργήθηκαν οι περιορισμοί στον αριθμό των ανθρώπων που επιτρέπεται να παρίστανται σε εκδηλώσεις σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
Ακολούθως από τις αρχές Φεβρουαρίου, επιτράπηκε να ανοίξουν ξανά τα θέατρα και οι κινηματογράφοι και να υποδέχονται θεατές ως και στο 60% της χωρητικότητας τους καθώς και η επιστροφή της πλειοψηφίας των εργαζομένων που για καιρό εργάζονται με τηλεργασία στα γραφεία και τις επιχειρήσεις.
Δανία: πέταξε μάσκες και κατάργησε κάθε περιοριστικό μέτρο
Παρότι στα τέλη Ιανουαρίου κατέγραφε υψηλό αριθμό κρουσμάτων (40.000 -45.000 σε 5.5 εκατομμύρια πληθυσμό), όχι όμως υψηλό αριθμό νοσηλειών, η Δανία ανακοίνωσε ότι από την 1η Φεβρουαρίου θα καταργούσε όλους τους περιορισμούς στο εσωτερικό της χώρας κατά της Covid-19 κρίνοντας πως η εμβολιαστική κάλυψη είναι επαρκής μπροστά στη μικρότερης σοβαρότητας παραλλαγή Omicron.
Και πράγματι, από την 1η Φεβρουαρίου άρθηκαν όλοι οι περιορισμοί που ίσχυαν τους προηγούμενους μήνες στη Δανία, όπως το υγειονομικό πάσο, η χρήση της μάσκας και το πρόωρο κλείσιμο των μπαρ και των εστιατορίων. Διατηρήθηκε μόνο για 4 εβδομάδες η υποχρέωση των ξένων υπηκόων που εισέρχονται στη χώρα να κάνουν τεστ και να μπαίνουν καραντίνα αν είναι θετικοί στον ιό.
Για τους μόνιμους κατοίκους της χώρας, απλά διατυπώθηκε σύσταση αν κάποιος βγάλει θετικό τεστ, να αυτοαπομονώνεται για 4 ημέρες, ενώ η χρήση μάσκας και το υγειονομικό πάσο θα συστήνονται μόνο για επισκέψεις στο νοσοκομείο.

Τσεχία: Ελεύθερη είσοδος σε μπαρ και εστιατόρια για ανεμβολίαστους

Η κυβέρνηση της Τσεχίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ετοιμάζεται να χαλαρώσει τα περιοριστικά μέτρα σε βάρος των ανεμβολίαστων, παρότι χτες κατέγραψε 57.226 κρούσματα, μεταξύ των οποίων περίπου 10.000 ύποπτες περιπτώσεις επαναμόλυνσης που όμως δεν συνοδεύονται από αύξηση στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας, δηλαδή τις νοσηλείες και τους θανάτους.
Για το λόγο αυτό ο πρωθυπουργός της Τσεχίας κ. Fiala δήλωσε ότι από τις 9 Φεβρουαρίου αίρεται η υποχρέωση επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης για την είσοδο στα εστιατόρια και τους χώρους διασκέδασης ενώ από τις 18 Φεβρουαρίου θα σταματήσουν τα υποχρεωτικά τεστ στα σχολεία και τους χώρους εργασίας.
Αντίθετα θα παραμείνει σε ισχύ η υποχρέωση της χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους και οι περιορισμοί στον αριθμό των ανθρώπων που θα μπορούν να παρευρίσκονται και να παρακολουθούν δημόσιες εκδηλώσεις.

Σουηδία: Τέλος των περιοριστικών μέτρων στις 9 Φεβρουαρίου

Και η Σουηδία θα προχωρήσει σε χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας, παρότι καταγράφει καθημερινά υψηλό αριθμό κρουσμάτων.
"Τα κρούσματα θα παραμείνουν υψηλά για λίγο καιρό ακόμη", δήλωσε η πρωθυπουργός της Σουηδίας Minister Magdalena Andersson σε συνέντευξη Τύπου, "όμως από όσο μπορούμε να κρίνουμε τα χειρότερα της πανδημίας είναι πλέον πίσω μας. Για το λόγο αυτό είναι καιρός να ανοίξουμε ξανά τη Σουηδία", πρόσθεσε.
Στην παρούσα φάση τα περιοριστικά μέτρα στη Σουηδία αφορούν την υποχρέωση των μπαρ και των εστιατορίων να κλείνουν νωρίς το βράδυ και τον των ατόμων που μπορούν να παρακολουθούν συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις σε εσωτερικούς χώρους στα 500 άτομα. Τα μέτρα αυτά ισχύουν μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου. Λογικά μετά ακολουθεί η άρση τους.

Την επόμενη εβδομάδα χαλαρώνουν περιορισμούς Αυστρία, Ιταλία

Τέλος χαλάρωση των μέτρων ανακοίνωσαν επίσης ότι σχεδιάζουν η κυβέρνηση της Αυστρίας, που την επόμενη εβδομάδα θα παρατείνει το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων και των εστιατορίων και θα χαλαρώσει ορισμένους περιορισμένους για τους ανεμβολίαστους αλλά και η κυβέρνηση της Ιταλίας, με τον πρωθυπουργό της χώρας Μάριο Ντράγκι να ανακοινώνει κι αυτός ότι την επόμενη εβδομάδα θα δώσει ένα χρονοδιάγραμμα για την κατάργηση των περισσότερων περιορισμών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης