Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bank of England: Δεύτερη διαδοχική αύξηση επιτοκίων - Κατά 0,25% στο 0,5%

Bank of England: Δεύτερη διαδοχική αύξηση επιτοκίων - Κατά 0,25% στο 0,5%
H Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκια στο 0,5% για να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό
Σχετικά Άρθρα
Σε δεύτερη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων προχώρησε η Bank of England, για πρώτη φορά από το 2004, όπως αναμενόταν.
Ειδικότερα, η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκια κατά 0,25% στο 0,5% για να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό, εν μέσω έντονων πιέσεων στα νοικοκυριά, λόγω της κρίσης κόστους ζωής στη Βρετανία.
Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Threadneedle Street ψήφισε την αύξηση του βασικού της επιτοκίου από το 0,25%, κρίνοντας ότι ήταν απαραίτητη μια άμεση αύξηση,  παρά τους φόβους για τις επιπτώσεις στην οικονομία από την Covid-19.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τέσσερα μέλης της Επιτροπής ψήφισαν υπέρ μεγαλύτερης αύξησης, της τάξης του 0,5% στο 0,75%.
Η κίνηση, την οποία αναμένεται ευρέως οι χρηματοπιστωτικές αγορές, έρχεται αφότου η επίσημη μέτρηση του ετήσιου πληθωρισμού έφτασε σε υψηλό 30 ετών στο 5,4% τον Δεκέμβριο, τροφοδοτούμενη από την άνοδο των λογαριασμών ενέργειας των νοικοκυριών και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα,  αυξάνοντας το κόστος του εβδομαδιαίου καταστήματος.
 Η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποίησε ότι ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί κοντά στο 7,25% τον Απρίλιο, από την προηγούμενη πρόβλεψή της για 6%.

Άνοιξε τον χορό των αυξήσεων επιτοκίων

Τον Δεκέμβριο, η Τράπεζα της Αγγλίας άνοιξε τον χορό της αύξησης των επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες.
Πρόκειται για την πρώτη αύξηση επιτοκίων από το ξέσπασμα της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία.  
Η Bank of England αύξησε τον Δεκέμβριο το βασικό επιτόκιο κατά 15 μονάδες βάσης στο 0,25% από το ιστορικό χαμηλό του 0,1%, προκειμένου να αντιμετωπίσει την απειλή του επίμονα υψηλού πληθωρισμού, ο οποίος εκτινάχθηκε στο 5,1% τον Νοέμβριο, σε υψηλά 10 ετών.
Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της BoE αποφάσισε με ψήφους 8-1 να αυξήσει τα επιτόκια και με ψήφους 9-0 να διατηρηθεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στα 875 δισ. στερλίνες.
«Η Επιτροπή εξακολουθεί να κρίνει ότι υπάρχουν αμφίπλευροι κίνδυνοι γύρω από τις προοπτικές για τον πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα, αλλά και ότι πιθανώς να είναι απαραίτητη η μέτρια αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής για να επιτευχθεί ο στόχος του πληθωρισμού, στο 2%», αναφέρει η BoE στην ανακοίνωσή της.

Μέτρα κατά της αύξησης του κόστους ζωής

Την ίδια ώρα, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η αύξηση του κόστους ζωής στη Βρετανία, ο υπουργός Oικονομικών Rishi Sunak ανακοίνωσε μια δέσμη μέτρων συνολικής αξίας 10,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Μεταξύ των μέτρων αυτών συμπεριλαμβάνονται ετήσια έκπτωση στους λογαριασμούς ενέργειας 240 ευρώ για κάθε νοικοκυριό και ετήσια μείωση 180 ευρώ στα δημοτικά τέλη σε πολλά σπίτια.
Παράλληλα σε μια προσπάθεια να ελέγξει τον πληθωρισμό στην χώρα η τράπεζα της Αγγλίας αύξησε σήμερα τα επιτόκια της κατά 0,25%. Πρόκειται για την δεύτερη αύξηση των επιτοκίων της μέσα σε τρεις μήνες.
Η Βρετανική Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ofgem) είχε ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα ότι δίνει την δυνατότητα στις εταιρείες παροχής ενέργειας να αυξήσουν από τον Απρίλιο το ανώτατο όριο των τιμών τους μέχρι και 54% ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στην ραγδαία αύξηση των τιμών χοντρικής της ενέργειας παγκοσμίως.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι πάνω από 22 εκατομμύρια νοικοκυριά στην Βρετανία θα επιβαρυνθούν με περίπου 830 ευρώ ετησίως μόνο από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού και του αερίου.
Παράλληλα ο πληθωρισμός στη χώρα καλπάζει με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι τον Απρίλιο μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και το 7%.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο έφτασε το 5,4%, το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 30 χρόνων, με αποτέλεσμα να αυξηθεί το κόστος στα τρόφιμα, τα ρούχα, τα παπούτσια αλλά και σε άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης