Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ρωσία ζητά ειρηνική επίλυση των διαφορών στην Ουκρανία... αλλά κάνει ασκήσεις με την Λευκορωσία δύο ώρες μακριά από το Κίεβο

Η Ρωσία ζητά ειρηνική επίλυση των διαφορών στην Ουκρανία... αλλά κάνει ασκήσεις με την Λευκορωσία δύο ώρες μακριά από το Κίεβο

Η Ρωσία είπε ότι τα στρατεύματά της συμμετέχουν σε προαναγγελθείσες συνήθεις στρατιωτικές ασκήσεις, που ονομάζονται «Union Resolve 2022»

Τη Δευτέρα, 31/1/2022, οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν τη μεγάλη ανάπτυξη στρατευμάτων της Ρωσίας στον στενότερο σύμμαχό τους Λευκορωσία.

Η πρέσβης Linda Thomas-Greenfield είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι η Ρωσία σχεδιάζει μια σημαντική συγκέντρωση δυνάμεων 30.000 στρατιωτών εντός εβδομάδων, με στόχο την Ουκρανία.
Σύμφωνα με την ίδια, «είδαμε στοιχεία ότι η Ρωσία σκοπεύει να επεκτείνει αυτή την παρουσία σε περισσότερους από 30.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα της Λευκορωσίας - Ουκρανίας» ήδη από τις αρχές Φεβρουαρίου.
Η Thomas-Greenfield τόνισε ότι αυτό θα δημιουργούσε μεγάλη ρωσική δύναμη «λιγότερο από δύο ώρες βόρεια του Κιέβου».
Ωστόσο, η Ρωσία είπε ότι τα στρατεύματά της συμμετέχουν σε προαναγγελθείσες συνήθεις στρατιωτικές ασκήσεις, που ονομάζονται «Union Resolve 2022».

Ασκήσεις... η συγκέντρωση δυνάμεων

Εν μέσω συνεχιζόμενων εντάσεων με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έκανε προεπισκόπηση των ασκήσεων δημοσιεύοντας ένα βίντεο μοντάζ από ορισμένες από τις πρώτες κοινές ασκήσεις στη Λευκορωσία την Τετάρτη.
Οι νέες ασκήσεις αφορούσαν κυρίως κινήσεις αρμάτων μάχης, πυροβολικού και πεζικού, καθώς και ασκήσεις ελικοπτέρων.
Η μεγαλύτερη άσκηση «Union Resolve» αναμένεται να ξεκινήσει αργότερα αυτό το μήνα, από τις 10 έως τις 20 Φεβρουαρίου.
Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών περιέγραψε κατά τη δημοσιοποίηση του πλάνα ότι «στρατεύματα και των δύο χωρών» «εξασκούν διάφορες τεχνικές και μεθόδους πολέμου σε μεμονωμένους σχηματισμούς μάχης».
Η Μόσχα έχει δηλώσει σταθερά τους τελευταίους δύο μήνες ότι δεν σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία.
Αντίθετα, έχει κατηγορήσει τη Δύση ότι πυροδοτεί εντάσεις προκειμένου να προκαλέσει στρατιωτική σύγκρουση, η οποία αναπόφευκτα θα πυροδοτούσε κυρώσεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στη Ρωσία, οδηγώντας στην απομόνωσή της και δυνητικά καταστρέφοντας την οικονομία της.

Οι κινήσεις των άλλων χωρών

Και οι δύο πλευρές βρίσκονται τώρα σε επιφυλακή, δεδομένου επίσης ότι ο Joe Biden εξουσιοδότησε την ανάπτυξη 3.000 στρατιωτών των ΗΠΑ στην Ανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας και της Ρουμανίας, τις οποίες η Ρωσία έχει καταδικάσει ως «καταστροφικές» για την προοπτική μιας ειρηνικής επίλυσης.
Επίσης ανησυχία για τη Μόσχα είναι και το νέο τριμερές σύμφωνο ασφαλείας, το οποίο προβλέπει μια στενότερη σχέση ασφαλείας μεταξύ της Ουκρανίας και της Βρετανίας.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Βρετανία, η Πολωνία και η Ουκρανία προετοιμάζουν μια τριμερή συμφωνία για την ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας.
Η Πολωνία και η Βρετανία έχουν προσφέρει βοήθεια για την ασφάλεια στην Ουκρανία στην αντιπαράθεσή της με τη Μόσχα, αφού η Ρωσία συγκέντρωσε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας τις τελευταίες εβδομάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης