Τελευταία Νέα
Διεθνή

O πληθωρισμός στο 5,1% πιέζει την Lagarde (ΕΚΤ) που δεν βιάζεται - Societe Generale: Η τελική αξιολόγηση το Φθινόπωρο

O πληθωρισμός στο 5,1% πιέζει την Lagarde (ΕΚΤ) που δεν βιάζεται - Societe Generale: Η τελική αξιολόγηση το Φθινόπωρο
Η ΕΚΤ δεν θα προβεί σε καμία αλλαγή ούτε στα επιτόκια, ούτε στα υπάρχοντα προγράμματα που είναι ενεργά

O πληθωρισμός επιμένει στην ευρωζώνη… ήδη έχει αναρριχηθεί στο 5,1% και η ΕΚΤ δέχεται πιέσεις να λάβει μέτρα... αλλά η Lagarde η επικεφαλής της ΕΚΤ... δεν θα βιαστεί...
Για την ώρα η Lagarde – όπως θα αναφέρει και στις 3 Φεβρουαρίου 2022 στην προγραμματισμένη συνεδρίαση – δεν θέλει να βιαστεί.
Η ΕΚΤ δεν θα προβεί σε καμία αλλαγή ούτε στα επιτόκια, ούτε στα υπάρχοντα προγράμματα που είναι ενεργά.
Το ενδιαφέρον θα εστιάσει στην συνέντευξη Τύπου και στον τρόπο με τον οποίο η ΕΚΤ χαρακτηρίζει τις προοπτικές για τον πληθωρισμό βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, ειδικά αφού ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ μόλις έφτασε στο απροσδόκητο υψηλό όλων των εποχών.

Καθώς η ΕΚΤ απομακρύνεται από τις βασικές αρχές ως προς τον πληθωρισμό η ολλανδική ING κρίνει ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να μεταδώσει την ικανότητά της να τιθασεύει τις πληθωριστικές πιέσεις, αποφεύγοντας τις βιαστικές κινήσεις.
Μάλιστα θα χρησιμοποιήσει επιχειρήματα όπως «υπομονή για τον πληθωρισμό» όχι στον «πανικό του πληθωρισμού».
Πάντως η Γερμανία πιέζει την ΕΚΤ να λάβει μέτρα καθώς ο πληθωρισμός δεν φαίνεται να είναι παροδικός… αλλά για την ώρα η νομισματική πολιτική δεν θα αλλάξει.

Ισχυρή ανάπτυξη

Παρά τις βραχυπρόθεσμες αντιξοότητες, η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη αναμένεται να ενισχυθεί έντονα το 2022 έχει προβλέψει η Lagarde.
Όσον αφορά τον πληθωρισμό, μεσοπρόθεσμα, ο πληθωρισμός αναμένεται να είναι κάτω από τον στόχο.
H EKT έχει προβλέψει ότι ο πληθωρισμός το 2023 και το 2024 θα υποχωρήσει στο 1,8% από στόχος 2%.
Βραχυπρόθεσμα, το 2021 αναβαθμίστηκε σε 2,6% από 2,4% και το 2022 σε 3,2% από 1,7%.
Όσον αφορά τις αποφάσεις που ελήφθησαν, η Lagarde αποκάλυψε ότι περισσότερα από ένα μέλη δεν συμφωνούσαν για τις παραμέτρους, αλλά υπήρχε πολύ μεγάλη πλειοψηφία.
Όσον αφορά τα επιτόκια, η Πρόεδρος επιμένει ότι τα επιτόκια είναι απίθανο να αυξηθούν το 2022.
Να σημειωθεί ότι διοικητές της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας, του Βελγίου και της Γερμανίας διαφώνησαν με την απόφαση της ΕΚΤ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρχε δυσαρέσκεια με την παράταση της επανεπένδυσης του PEPP έως το 2024

Εκτιμήσεις της ING και της Societe Generale

H ολλανδική τράπεζα ING κρίνει ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να μεταδώσει την ικανότητά της να τιθασεύει τις πληθωριστικές πιέσεις αποφεύγοντας τις βιαστικές κινήσεις.

H Γαλλική Τράπεζα Societe Generale εγείρει δύο ερωτήματα που θέλει να απαντήσει η ΕΚΤ σχετικά με τις προοπτικές για τον πληθωρισμό:

1) ο βασικός πληθωρισμός θα είναι πιο στενά συνδεδεμένος με τον στόχο από ότι στο παρελθόν;
2) πόσο μπορεί να κρατήσει μια ουδέτερη πολιτική στάση;

Η Societe Generale προτείνει ότι η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα θα εξαρτηθεί από την εμπιστοσύνη των υπευθύνων χάραξης πολιτικής ότι έχει σημειωθεί μια αλλαγή, όπως η αύξηση των μισθών.
Η Γαλλική τράπεζα δεν πιστεύει ότι θα υπάρχουν επαρκή στοιχεία για αυτό πριν από το φθινόπωρο του 2022.

Πληθωρισμός

Το κόστος ζωής στην ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 19 μονάδες βάσης στο 5,1% τον Ιανουάριο 2022, παρά τις προσδοκίες για απότομη πτώση στο 4,4% από το 5,0% του Δεκεμβρίου (που ήταν το προηγούμενο ρεκόρ).
Ο βασικός πληθωρισμός που δεν περιλαμβάνει την ενέργεια, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό υποχώρησε 28 μονάδες βάσης στο 2,34%, από τα πρόσφατα υψηλά όλων των εποχών.

Τι υποστηρίζει η Nordea

Η τράπεζα Nordea, αναφέρει ότι δραματική αλλαγή στην κατανάλωσης τον Ιανουάριο του 2021 και η επίδραση της βάσης από την προσωρινή μείωση του ΦΠΑ στη Γερμανία το δεύτερο εξάμηνο του 2020, που αύξησαν το πληθωρισμό του 2021, αφαιρέθηκαν πλέον από την ετήσια αξιολόγηση του πληθωρισμού.
Ωστόσο, ο μετρούμενος πληθωρισμός αυξήθηκε οριακά.
Μια θετική έκπληξη ήρθε ξανά από την ενέργεια.
Ο πληθωρισμός της ενέργειας επιταχύνθηκε στο 28,6% και συνέχισε να συνεισφέρει περισσότερο από το 50% του μετρήσιμου πληθωρισμού.
Αν και ο πληθωρισμός που συνδέεται με την ενέργεια είναι ως επί το πλείστον παροδικός, όσο περισσότερο διαρκέσει τόσο ισχυρότερες είναι οι δευτερογενείς επιπτώσεις του στους μισθούς και τις τιμές.

Τι εκτιμάει η Goldman Sachs

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs αναφέρει ότι ο πληθωρισμός θα κορυφώσει τον Μάρτιο του 2022 στο 2,7% και 5,6% σε ετήσια βάση αντίστοιχα.
Στη συνέχεια, η Goldman αναμένει ότι ο βασικός πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ θα μειωθεί στο 1,7% σε ετήσια βάση και ονομαστικό πληθωρισμό 2,9% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο του 2022.

Τι θα συμβεί με τα επιτόκια;

Η αγορά θα παρακολουθεί στενά εάν η Πρόεδρος της ΕΚΤ θα αλλάξει παρελθούσες δηλώσεις στην αναφορά ότι μια αύξηση των επιτοκίων είναι «πολύ απίθανη» το 2022 ή εάν θα υπάρξει μια προσαρμογή στην αξιολόγηση της ΕΚΤ για την «παροδική» φύση της τρέχουσας εκτίναξης του πληθωρισμού.

Τι εκτιμάει η Berenberg Bank

«Ο πληθωρισμός συνεχίζει να εκπλήσσει καθώς αυξάνεται, η Fed των ΗΠΑ φαίνεται έτοιμη να αυξήσει τα επιτόκια έως και έξι φορές το 2022, ξεκινώντας από τις 16 Μαρτίου», εκτιμάει η Γερμανική τράπεζα Berenberg Bank.
«Σε αυτό το ζήτημα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιθανότατα θα γίνει ακόμη πιο αμφιλεγόμενη από πριν».
Ένα άλλο θέμα που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα, είναι οι εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων τυχόν πιθανών επιπτώσεων.

«Εάν οι εντάσεις επιδεινωθούν, με αποτέλεσμα διαταραχές στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης, αναμένουμε από την ΕΚΤ να γίνει ολοένα και πιο επιθετική, εστιάζοντας στον αντίκτυπο της ανάπτυξης και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, παρά στον υψηλότερο πληθωρισμό λόγω της ενέργειας», αναφέρει η Societe Generale.
λ1.jpg

λ2.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης