Διεθνή

Εl Erian: Σε θάλασσα βαθιάς δυσφορίας οι αγορές - Ποιοι παράγοντες τροφοδοτούν τη μεταβλητότητα

Εl Erian: Σε θάλασσα βαθιάς δυσφορίας οι αγορές - Ποιοι παράγοντες τροφοδοτούν τη μεταβλητότητα
Η Federal Reserve αναγκάζεται να αλλάξει ρότα…
Σχετικά Άρθρα

Σε θάλασσα βαθιάς δυσφορίας είναι βυθισμένες οι αγορές, με σειρά παραγόντων να επηρεάζουν δυσμενώς το επενδυτικό συναίσθημα, αναφέρει με άρθρο του στο Project Syndicate ο επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz, Mohamed El Erian.
Η αρχή του 2022 χαρακτηρίστηκε από μια βαθύτερη αίσθηση ανησυχίας – και όχι μόνο εντός των κυβερνήσεων, οι οποίες έχουν να αντιμετωπίσουν προκλήσεις οι οποίες σχετίζονται με τη γεωπολιτική, την υγεία και την οικονομική ασφάλεια.
Αυτή την αίσθηση, πλέον, έχουν τα νοικοκυριά, παραμένουν μακριά από την κανονικότητα, επισημαίνει ο El Erian.

Στο προσκήνιο η Covid

Η Covid παραμένει στο προσκήνιο, ωστόσο οι εξελίξεις τρέχουν: από τη γεωπολιτική μέχρι τον πληθωρισμό και τις εφοδιαστικές αλυσίδες – ευτυχώς, η Omicron κρίνεται λιγότερο σοβαρή.
«Πράγματι, πολλοί ελπίζουν ότι η Omicron προεξοφλεί το τέλος μιας από τις μεγαλύτερες μάστιγες των τελευταίων, επισημαίνει ο οικονομολόγος και προσθέτει: Σε αυτή την περίπτωση, o κορωνοϊός θα γίνει ένας ενδημικός ιός.
Βέβαια, η ανισότητα των εμβολίων παραμένει ως ένα ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα και πιθανόν αποτελεί εστία νέων παραλλαγών.
Ομοίως, η πολιτική της Κίνας για μηδέν κρούσματα COVID-19 θα μπορούσε να τροφοδοτήσει νέους γύρους διαταραχών στις εφοδιαστικές αλυσίδες και να εντείνει την αβεβαιότητα.
Τέτοιες διαταραχές θα δημιουργούσαν μεγαλύτερη ανοδική πίεση στις τιμές, καθώς ο πληθωρισμός έχει γίνει το υπ' αριθμόν ένα δημόσιο μέλημα.
Αυτό που ξεκίνησε ως… ανατιμήσεις έχει εξελιχθεί σε σοκ τιμών.
Ως αποτέλεσμα, το καταναλωτικό συναίσθημα έχει μειωθεί και η ευπάθεια των νοικοκυριών αυξάνεται.

Aστάθεια

Άλλη πηγή αβεβαιότητας είναι η αστάθεια η οποία επικρατεί στην αγορά, με τα περιουσιακά στοιχεία να παρουσιάζουν έντονες διακυμάνσεις.
Βασικός παράγοντας μεταβλητότητας είναι οι γεωπολιτικές εντάσεις και η αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής.
Μετά από χρόνια παροχής μαζικής υποστήριξης για τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων και έχοντας κάνει ένα μεγάλο λάθος επιμένοντας μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου 2021 ότι ο πληθωρισμός ήταν «παροδικός», η Federal Reserve αναγκάζεται να αλλάξει ρότα.
«Τώρα πρέπει να αντιδράσει δυναμικά στον υψηλό πληθωρισμό που προηγουμένως απέτυχε να κατανοήσει και να αντιμετωπίσει» επισημαίνει ο El Erian.
Έτσι, αίρει τα μέτρα στήριξης, αυξάνει τα επιτόκια και συρρικνώνει τον ισολογισμό της, με κίνδυνο να προκαλέσει μια αξιοσημείωτη σύσφιξη των οικονομικών συνθηκών.
Οι κίνδυνοι για την οικονομία θα είναι έντονοι εάν μια πίσω από την καμπύλη Fed αναγκαστεί να διολισθήσει σε μια υπερβολικά συσταλτική πολιτική.
Όλα τα παραπάνω έχουν προκαλέσει μια άνευ προηγουμένου δυσφορία… αυξάνοντας την πιθανότητα λαθών και λανθασμένων εκτιμήσεων σε κάθε επίπεδο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης