Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισραήλ: Ερευνητές ανακάλυψαν ανθρώπινο οστό ηλικίας 1,5 εκατ. ετών

Ισραήλ: Ερευνητές ανακάλυψαν ανθρώπινο οστό ηλικίας 1,5 εκατ. ετών
Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Scientific Reports, η μετανάστευση του ανθρώπινου γένους από την Αφρική στον υπόλοιπο κόσμο δεν ήταν κάτι που έγινε μονομιάς, αλλά εξελίχθηκε κατά κύματα

Έναν αρχαίο ανθρώπινο σπόνδυλο που χρονολογείται πριν από 1,5 εκατ. χρόνια ανακάλυψαν Ισραηλινοί ερευνητές , σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ισραήλ (ΙΑΑ). Πρόκειται για την παλαιότερη απόδειξη ενός αρχαίου προγόνου μας που έχει βρεθεί ποτέ στο Ισραήλ, υπογραμμίζει.
Το εύρημα περιλαμβάνεται σε μία νέα μελέτη που διενεργήθηκε από το πανεπιστήμιο Μπαρ Ιλάν και το ακαδημαϊκό κολέγιο Όνο στο κεντρικό Ισραήλ, το πανεπιστήμιο της Τάλσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την IAA.
Το οστό ήρθε στο φως το 1966 στην περιοχή Ουμπεϊντίγια, στη νότια όχθη της Θάλασσας της Γαλιλαίας, στο βορειοανατολικό Ισραήλ.
Πρόσφατα οι ανασκαφές στην Ουμπεϊντίγια ξανάρχισαν και κατά την επανεπεξεργασία των οστών και των εργαλείων που είχαν βρεθεί στην περιοχή, οι ερευνητές ξεχώρισαν το συγκεκριμένο οστό που αναγνωρίστηκε ως οσφυϊκός σπόνδυλος.
Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι ανήκε σε ένα παιδί, ηλικίας 6-12 ετών, αρκετά ψηλό για την ηλικία του, που θα έφθανε σε ύψος το 1,80μ. εάν είχε ζήσει μέχρι την ενηλικίωση, σύμφωνα με υπολογισμούς.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Scientific Reports, η μετανάστευση του ανθρώπινου γένους από την Αφρική στον υπόλοιπο κόσμο δεν ήταν κάτι που έγινε μονομιάς, αλλά εξελίχθηκε κατά κύματα.
Το πρώτο από αυτά, έφθασε στη σημερινή Γεωργία πριν από 1,8 εκατ. χρόνια και το δεύτερο πέρασε από την Ουμπεϊντίγια πριν από 1,5 εκατ. χρόνια, σύμφωνα με τους ισραηλινούς ερευνητές.
Συγκρίνοντας τον οσφυϊκό σπόνδυλο της Ουμπεϊντίγια με τα απολιθωμένα οστά που βρέθηκαν στο Ντμανίσι της Γεωργίας, (σ.σ. όπου έχει βρεθεί το αρχαιότερο, τέλεια διατηρημένο, ολοκληρωμένο κρανίο ανθρωποειδούς), οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι πρόκειται για δύο διαφορετικά είδη προγόνων μας.
Πρόκειται για δύο διαφορετικούς τύπους, όσον αφορά στο παρουσιαστικό τους, την κατασκευή και χρήση εργαλείων και την τοποθεσία που επέλεξαν για να ζήσουν. Όπως σημειώνει η καθηγήτρια Μίριαμ Μπελμέικερ από το πανεπιστήμιο της Τάλσα, το Ισραήλ έχει μεσογειακό κλίμα, ενώ η Γεωργία πιο ξηρό με βιότοπο σαβάνας.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης