Τελευταία Νέα
Διεθνή

Την σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων και την εμβάθυνση της ενεργειακής συνεργασίας Ρωσίας - Κίνας θα συζητήσουν Putin - Xi

Την σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων και την εμβάθυνση της ενεργειακής συνεργασίας Ρωσίας - Κίνας θα συζητήσουν Putin - Xi
Vladimir Putin και Xi Jinping θα συζητήσουν για τη σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων με έμφαση στον τομέα του φυσικού αερίου και την υπογραφή πολλών συμφωνιών
Η Ρωσία και η Κίνα ετοιμάζουν πολλές συμφωνίες στον τομέα του φυσικού αερίου και της οικονομικής συνεργασίας, τις οποίες θα υπογράψουν κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin στο Πεκίνο όπου θα παραστεί στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, δήλωσε σήμερα Τετάρτη 2/2/22, ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Yuri Ushakov, επισημαίνοντας ότι συζητείται η ιδέα της κατασκευής ενός νέου αγωγού φυσικού αερίου προς την Κίνα.
Ο Vladimir Putinκαι ο Κινέζος ομόλογός του Xi Jinping θα γευματίσουν μαζί την Παρασκευή όπου ενδέχεται να υπογράψουν περισσότερες από 15 συμφωνίες στον τομέα του φυσικού αερίου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Yuri Ushakov.

Νέος αγωγός

«Στον τομέα του φυσικού αερίου ετοιμάζονται πολλές συμφωνίες, ποιες από αυτές θα υπογραφούν, προς τον παρόν δεν μπορώ να πω ακόμη.
Όμως το ότι η επίσκεψη θα σημάνει ένα περαιτέρω βήμα στην ανάπτυξη της συνεργασίας στον τομέα του φυσικού αερίου, είναι προφανές» δήλωσε ο Ushakov.
Ο Ushakov δήλωσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο η Ρωσία να κατασκευάσει έναν νέο αγωγό φυσικού αερίου προς την Κίνα μέσω της Μογγολίας, ένα σχέδιο που συζητείται εδώ και πολύ καιρό, το οποίο για να ολοκληρωθεί θα χρειαστούν πολλά χρόνια.
Ο ανταγωνισμός ξεκίνησε σήμερα, Τετάρτη, στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, καθώς η σκιά του πολέμου στην Ουκρανία και η επικείμενη άφιξη του Πούτιν, ο οποίος θα παραστεί στην τελετή έναρξης της Παρασκευής, επισκιάζουν μια διοργάνωση που έχει ήδη μεταμορφωθεί από την πανδημία του κορονοϊού.
Οι παραδόσεις φυσικού αερίου στην Κίνα μέσω του υφιστάμενου αγωγού «Δύναμη της Σιβηρίας», μήκους 4.000 χιλιομέτρων, ο οποίος μεταφέρει φυσικό αέριο από την ανατολική Ρωσία στην Κίνα, ξεκίνησαν το 2019.
Ωστόσο χρειάστηκε περίπου μια δεκαετία για να επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με τους όρους προμήθειας.

Ποια η σκοπιμότητα ενός δεύτερου αγωγού;

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες αμφιβάλλουν για το αν ένας δεύτερος αγωγός φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Κίνα, η οποία πρόσφατα κατέστη ο μεγαλύτερος εισαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο που μεταφέρεται από τη θάλασσα ξεπερνώντας την Ιαπωνία, θα καταστεί δυνατόν να υλοποιηθεί.
Η επίσκεψη Putinστην Κίνα πραγματοποιείται σε μια περίοδο κατά την οποία η αξιοπιστία των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη αμφισβητείται από ορισμένους δυτικούς πολιτικούς και κατά την διάρκεια της οποίας η Μόσχα επιθυμεί ενδεχομένως να δείξει ότι έχει άλλες επιλογές, ακόμη και αν αυτές δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθούν εν μία νυκτί.
«Αξίζει να σημειωθεί ότι η κινεζική αγορά φυσικού αερίου είναι η πιο πολλά υποσχόμενη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη στον κόσμο», δήλωσε ο Ushakov.
Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έφτασαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα τον Δεκέμβριο, εν μέσω της αυξανόμενης ζήτησης και της περιορισμένης προσφοράς.
Οι ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη έχουν τεθεί υπό έλεγχο καθώς χιλιάδες ρωσικά στρατεύματα έχουν συγκεντρωθεί κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας μέσω της οποίας γινόταν παραδοσιακά η διαμετακόμιση του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, εγείροντας φόβους για εισβολή, κάτι που η Μόσχα αρνείται ότι σχεδιάζει.

Η κρίση στην Ουκρανία

Οι δυτικές χώρες έχουν απειλήσει τη Ρωσία με την επιβολή πλήθους κυρώσεων σε περίπτωση που εισβάλει στην Ουκρανία.
Ο Ushakov δήλωσε ότι η Κίνα υποστηρίζει την προσπάθεια της Ρωσίας να εξασφαλίσει εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση.
Ο Ushakov δήλωσε επίσης ότι η Μόσχα και το Πεκίνο καταβάλλουν σοβαρές προσπάθειες για τη δημιουργία κοινών οικονομικών υποδομών που θα μπορούσαν να διασφαλίσουν τη συνεργασία Ρωσίας-Κίνας από πιθανές κυρώσεις τρίτων χωρών.
Ο υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov, ο υπουργός Ενέργειας Nikolai Sulginov και ο igor Setsyn, διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft, θα μετέχουν στη ρωσική αντιπροσωπεία, πρόσθεσε ο Ushakov.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης