Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τύμπανα πολέμου: To ΝΑΤΟ έτοιμo να επιχειρήσει κατά της Ρωσίας - O Βiden στέλνει 3.000 στρατιώτες στα σύνορα της Ουκρανίας

Τύμπανα πολέμου: To ΝΑΤΟ έτοιμo να επιχειρήσει κατά της Ρωσίας - O Βiden στέλνει 3.000 στρατιώτες στα σύνορα της Ουκρανίας
Συνεχίζεται το ουκρανικό θρίλερ...
Σχετικά Άρθρα
Μία ανάσα πριν από τον πόλεμο φαίνεται να είναι το ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, στην Ουκρανία, με τη Δύση να απειλεί αλλά τον Putin να μην κάνει πίσω...

Ειδικότερα, σύμφωνα με το CNBC, το Πεντάγωνο θα μετακινήσει ορισμένες από τις δυνάμεις του που εδρεύουν στην Ευρώπη πιο ανατολικά και θα αναπτύξει επιπλέον στρατεύματα στην Ευρώπη, καθώς η ένταση στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία επιδεινώνεται.
Σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά, ο πρόεδρος Joe Biden θα στείλει 2.000 στρατιώτες από τις ΗΠΑ σε Πολωνία και Γερμανία, όπου θα ενωθούν με άλλα στρατεύματα.
Άλλοι 1.000 που βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη θα μεταφερθούν στη Ρουμανία.
«Αυτές οι δυνάμεις δεν πρόκειται να πολεμήσουν στην Ουκρανία.
Δεν είναι μόνιμες μετακινήσεις.
Ανταποκρίνονται στις τρέχουσες συνθήκες» είπε ο αξιωματούχος στο NBC News.
Την ίδια στιγμή εκτιμάται ότι 100.000 πλήρως εξοπλισμένοι Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται στα ρωσοουκρανικά σύνορα.
Την περασμένη εβδομάδα, οι ανώτατοι αξιωματούχοι του Πενταγώνου προειδοποίησαν ότι οι επιπτώσεις μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία θα ήταν «φρικιαστικές».
«Δεδομένου του τύπου των δυνάμεων που παρατάσσονται, των δυνάμεων ελιγμών εδάφους, του πυροβολικού, των βαλλιστικών πυραύλων, των αεροπορικών δυνάμεων, όλα μαζί, αν αυτό εξαπολυόταν στην Ουκρανία, θα ήταν σημαντικό, πολύ σημαντικό, και θα προκαλούσε σημαντικές απώλειες» δήλωσε ο πρόεδρος του Μικτού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ, στρατηγός Mark Milley σε δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο την Παρασκευή.
Ο Milley είπε ότι οι κινήσεις της Ρωσίας κατά μήκος των συνόρων δεν έχουν προηγούμενο ενώ πρόσθεσε ότι η Μόσχα έχει αναπτύξει αεροπορικές, στρατιωτικές και ναυτικές δυνάμεις. 

Ρωσία: «Καταστροφικό βήμα» η απόφαση των ΗΠΑ να στείλουν στρατεύματα στην Ευρώπη

«Τα καταστροφικά βήματα, που δεν δικαιολογούνται από κανέναν, αυξάνουν τη στρατιωτική ένταση, στενεύουν το πεδίο για πολιτικές αποφάσεις», σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντερ Γκρουσκό, ερωτηθείς από το ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ για την απόφαση της Ουάσιγκτον να μεταφέρει στρατεύματα στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τον Γκρουσκό, αυτό το βήμα «είναι μόνο προς τέρψη των Αρχών του Κιέβου», που προτρέπονται να συμπεράνουν ότι «είναι δυνατόν και περαιτέρω ατιμώρητα να συνεχίσουμε να σαμποτάρουμε τις συμφωνίες του Μινσκ», τη μόνη υπαρκτή κατά τη Μόσχα δυνατότητα για διευθέτηση της εμφύλιας σύρραξης στην Ουκρανία.
Στο μεταξύ, η Ρωσία μεταφέρει στρατεύματα στα σύνορα της Ουκρανίας... 
Τις τελευταίες ώρες διέρρευσαν φωτογραφίες από δορυφόρο με τη διάταξη των ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με τις αναφορές, στο συγκεκριμένο στρατόπεδο διεξάγονται σε καθημερινή βάση γυμνάσια, ενώ η κινητικότητα βαριών οχημάτων είναι μεγάλη.
russia2.webp
Η φωτογραφία που ακολουθεί είναι από την περιοχή Persianovsky στη Ρωσία, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από τα ουκρανικά σύνορα. Διακρίνονται κρατήρες από δοκιμές όπλων και κτίρια μέσα στο χιόνι. Ανάλογες εγκαταστάσεις και στοιχεία, προκύπτουν και από το Pogonovo, μία περιοχή σε απόσταση 220 χιλιομέτρων από τα σύνορα. 
russia1.webp
Johnson προς Putin: Εισβολή στην Ουκρανία θα ήταν «τραγικό λάθος» 

Την βαθιά του ανησυχία για την «τρέχουσα εχθρική δραστηριότητα της Ρωσίας» στα ουκρανικά σύνορα, εν μέσω φόβων ότι η Μόσχα σχεδιάζει να εισβάλει στη γείτονά της, εξέφρασε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Vladimir Putin ο Boris Johnson, προειδοποιώντας τον πως μια εισβολή στην Ουκρανία θα ήταν ένα «τραγικό λάθος υπολογισμού».
Οι δυο ηγέτες, σύμφωνα με το Reuters συζήτησαν για την Ουκρανία και το ζήτημα των εγγυήσεων ασφαλείας που ζητεί η Μόσχα από το ΝΑΤΟ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν νωρίτερα σήμερα, αναφέρει το Κρεμλίνο.
Ο Putin τόνισε στον Johnson ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι έτοιμο να ανταποκριθεί επαρκώς στις θεμιτές ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια, σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιεύεται στον ιστότοπο του Κρεμλίνου.
Ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε επίσης ότι η Ουκρανία υπονομεύει τις συμφωνίες του Μινσκ.
Από την πλευρά της Ντάουνινγκ Στριτ έγινε γνωστό ότι Putin και Johnson συμφώνησαν στην ανάγκη συνέχισης του διαλόγου για την εξεύρεση «ειρηνικής λύσης» στην ουκρανική κρίση.
Το βρετανικό μέσο news.sky.com αναφέρει ότι ο Johnson «τόνισε την ανάγκη να βρεθεί ένας τρόπος που θα σέβεται τόσο την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας όσο και το δικαίωμα στην αυτοάμυνα» και πως υπογράμμισε στον Ρώσο πρόεδρο ότι «οποιαδήποτε περαιτέρω ρωσική εισβολή στο ουκρανικό έδαφος θα ήταν τραγικός λάθος υπολογισμού».
Στη συνέχεια, το Κρεμλίνο είπε ότι ο κ. Putin είχε σημειώσει «την απροθυμία του ΝΑΤΟ να ανταποκριθεί επαρκώς στις βάσιμες ρωσικές ανησυχίες». 

Βρετανικά μαχητικά αναχαίτισαν ρωσικά βομβαρδιστικά

Η Βρετανία αναχαίτισε και συνόδευσε τέσσερα ρωσικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη που προσέγγισαν την περιοχή ενδιαφέροντος της νωρίτερα την Τετάρτη, δήλωσε εκπρόσωπος της Βασιλικής Αεροπορίας.
«Μαχητικά Typhoon τα οποία βρίσκονταν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση Lossiemouth της Βασιλικής Αεροπορίας, υποστηριζόμενα από ένα αεροσκάφος Voyager που απογειώθηκε από την αεροπορική βάση Brize Norton της Βασιλικής αεροπορίας, για να αναχαιτίσουν αγνώστου ταυτότητας αεροσκάφη που προσέγγιζαν την περιοχή συμφερόντων του Ηνωμένου Βασιλείου.
Στη συνέχεια αναχαιτίσαμε και συνοδεύσαμε τέσσερα ρωσικά αεροσκάφη Bear», ανέφερε ο εκπρόσωπος σε δήλωση του που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Τα αεροσκάφη Bear είναι η κωδική ονομασία του ΝΑΤΟ για τα ρωσικά αεροσκάφη Tu-95 και Tu-142.
Τα αεροσκάφη δεν εισήλθαν στον κυρίαρχο εναέριο χώρο της Βρετανίας. 

Διπλωματικός μαραθώνιος για αποτροπή εισβολής

Στο μεταξύ, ένας άνευ προηγούμενου διπλωματικός μαραθώνιος είναι σε πλήρη εξέλιξη για να αποτραπεί το απευκταίο σενάριο μιας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, παρά το γεγονός ότι η Μόσχα επισημαίνει με κατηγορηματικό τρόπο πως δεν έχει καμία πολεμική πρόθεση και καμία διάθεση εισβολής στην Ουκρανία.
Και ενώ ο πρόεδρος Biden υπογραμμίζει πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για όλα τα σενάρια, τις προβληματικές διπλωματικές σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας επιβεβαιώνει το νέο θρίλερ που έχει ανακύψει σχετικά με την αλληλογραφία Μόσχας – Ουάσινγκτον για τις εγγυήσεις ασφαλείας.
Αν και το State Department ανακοίνωσε πως έλαβε τις γραπτές απαντήσεις της Ρωσίας, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Alexander Grushko αρνήθηκε ότι έχει συμβεί κάτι τέτοιο, αναφέροντας πως οι γραπτές απαντήσεις της Ρωσίας επί των επιστολών των ΗΠΑ ακόμα ετοιμάζονται.
Πάντως και παρά τις διαβεβαιώσεις περί μη εισβολής, η Ρωσία διατηρεί τους 100.000 στρατιώτες της στη μεθόριο με την Ουκρανία με πληροφορίες να αναφέρουν πως ρωσικά πλοία μεταφέρουν άρματα μάχης και δυνάμεις στην Κριμαία, τη στιγμή που οι ΗΠΑ είναι σε συζητήσεις με τους συμμάχους για την ανάπτυξη περισσότερων στρατευμάτων, πέρα από τους 8.500 που έχουν ήδη τεθεί σε επιφυλακή και ενώ στην Ουκρανία ετοιμάζουν τα καταφύγια για την περίπτωση βομβαρδισμών.
Υπό αυτές τις ρευστές ισορροπίες, αναμένεται σήμερα Τρίτη 1 Φεβρουαρίου η επικοινωνία των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ, Anthony Blinken και της Ρωσίας, Sergei Lavrov αλλά και οι επαφές που θα έχει η Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson στο Κίεβο, όπου και αναμένεται να εκφράσει την πλήρη στήριξη της Μ. Βρετανίας στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Γιατί πάει ο Erdogan στο Κίεβο; - Δυστοπικό σενάριο για την Τουρκία η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Στη σπουδή της Τουρκίας και του προέδρου της Rejep Tayip Erdogan να παρέμβει και να μεσολαβήσει στην ολοένα κλιμακούμενη ένταση Ρωσίας – Ουκρανίας αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της η Deutsche Welle, με αφορμή την αυριανή επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στο Κίεβο όπου και θα έχει συνομιλίες με τον Ουκρανό ομόλογό του, Volodymyr Zelensky.
«Πολλά διακυβεύονται για την Άγκυρα.
Η τουρκική κυβέρνηση διατηρεί σχέσεις τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία.
Μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα έφερνε την Άγκυρα σε δύσκολη θέση και θα έπρεπε να επιλέξει μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.
Για αυτό το λόγο ο Τούρκος Πρόεδρος Rejep Tayip Erdogan θέλει τώρα να μεσολαβήσει και μεταβαίνει στο Κίεβο.
Στη συνέχεια, αναμένεται στην Τουρκία ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin.
Μπορεί όμως ο Erdogan να αποτρέψει πραγματικά την κρίση με τις διπλωματικές του προσπάθειες και να εμποδίσει μια ρωσική εισβολή;
Πολλοί ειδικοί το θεωρούν ανέφικτο.
Μια από αυτούς είναι και η πολιτική επιστήμονας Aydin Sezer.
Κατά την άποψή της, ο Erdogan δεν μπορεί να ενεργήσει ως ανεξάρτητος διαμεσολαβητής διότι ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία έχει ήδη μια θέση, αυτή στο ΝΑΤΟ.
Επιπλέον, η Μόσχα έχει μέχρι στιγμής απορρίψει τις προτάσεις της Άγκυρας» αναφέρει το δημοσίευμα, το οποίο κάνει μια εκτεταμένη αναφορά στις τοποθετήσεις του Erdogan σχετικά με την Ουκρανία, οι οποίες κάθε άλλο παρά «κερδίζουν» την εύνοια της Ρωσίας.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης