Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μόλις στο 5,5% ο εμβολιασμός κατά της Covid 19 σε χώρες χαμηλού εισοδήματος – Στην πρώτη τριάδα Μπουρούντι, Κονγκό και Αϊτή

Μόλις στο 5,5% ο εμβολιασμός κατά της Covid 19 σε χώρες χαμηλού εισοδήματος – Στην πρώτη τριάδα Μπουρούντι, Κονγκό και Αϊτή

Σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, μόνο το 5,5% των ανθρώπων έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά του κοροναϊού, σύμφωνα με το Our World in Data

Σχετικά Άρθρα
Το Μπουρούντι, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και η Αϊτή είναι οι λιγότερο εμβολιασμένες χώρες στον κόσμο κατά του Covid-19, σύμφωνα με στοιχεία του Our World in Data.

Μόλις το 0,05% του πληθυσμού του Μπουρούντι έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση κατά της Covid, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Our World in Data.
Στη ΛΔ Κονγκό, το 0,4% των ανθρώπων έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση, ενώ στην Αϊτή αυτό το ποσοστό του πληθυσμού αυξάνεται σε περίπου 1%.
Σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, μόνο το 5,5% των ανθρώπων έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με το Our World in Data.
Σε χώρες υψηλού εισοδήματος, το 72% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως με τουλάχιστον δύο δόσεις.

Ο ρόλος των πολέμων

Οι χώρες στις οποίες συνεχίζονται οι εμφύλιες αναταραχές και οι συγκρούσεις είναι επίσης από τις λιγότερο εμβολιασμένες στον κόσμο, με τις βίαιες μάχες να δυσκολεύουν τα εμβόλια να φτάσουν στον γενικό πληθυσμό τους.
Στην Υεμένη, όπου μαίνεται εμφύλιος πόλεμος από το 2014, λιγότερο από το 2% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί κατά της Covid.
Το Νότιο Σουδάν, όπου οι διαφωνίες για την κατανομή της εξουσίας εξακολουθούν να είναι έντονες ακόμη και μετά την επίσημη λήξη του εμφυλίου πολέμου το 2018, έχει επίσης ποσοστό εμβολιασμού περίπου 2%.
Πολλές αφρικανικές χώρες έχουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, συμπεριλαμβανομένων του Τσαντ, της Μαδαγασκάρης και της Τανζανίας, των οποίων τα ποσοστά εμβολιασμού κυμαίνονται από 1,5% έως 4%.
Η Νότια Αφρική, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά πέρυσι το εξαιρετικά μεταδοτικό στέλεχος Omicron του ιού, έχει εμβολιάσει λιγότερο από το ένα τρίτο του πληθυσμού της.
Εν τω μεταξύ, λιγότεροι από ένας στους τρεις ανθρώπους στις χώρες της Καραϊβικής Τζαμάικα, Αγία Λουκία και Άγιος Βικέντιος έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid.

Στόχος 70% στον εμβολιασμό από τον ΠΟΥ

Τον Οκτώβριο, ο ΠΟΥ έθεσε στόχο για τις χώρες να εμβολιάσουν το 70% του πληθυσμού τους έως τα μέσα του 2022, αλλά πολλές χώρες υστερούν.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus, είπε ότι η Covid θα μπορούσε να πάψει να αποτελεί παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για την υγεία το 2022, εάν ληφθούν ορισμένα μέτρα - συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης της δίκαιης πρόσβασης στα εμβόλια.
Ο Mesfin Teklu Tessema, ανώτερος διευθυντής υγείας στον οργανισμό ανθρωπιστικής βοήθειας της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης, είπε στο CNBC ότι η ανισότητα των εμβολίων «διαιωνίζει την πανδημία».
«Κάθε λοίμωξη αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών ασθενειών και νοσηλείας για τους πιο ευάλωτους, καθώς και η πιθανότητα νέων παραλλαγών», πρόσθεσε.
«Για να σώσουμε ζωές και να προστατέψουμε τα υπερφορτωμένα συστήματα υγείας, πρέπει να οικοδομήσουμε ένα παγκόσμιο τείχος ανοσίας μέσω του εμβολιασμού.
Για να γίνει αυτό, πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στην πρόσβαση για τους πρόσφυγες και άλλους που βιώνουν ανθρωπιστική κρίση και ζουν πέρα από την εμβέλεια των κυβερνητικών υπηρεσιών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης