Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με την πλάτη στον τοίχο η ΕΚΤ στις 3/2, στη σκιά του 5,1% του ευρωπαϊκού πληθωρισμού – Η Lagarde πρέπει να απαντήσει σε 5 ερωτήματα

Με την πλάτη στον τοίχο η ΕΚΤ στις 3/2, στη σκιά του 5,1% του ευρωπαϊκού πληθωρισμού – Η Lagarde πρέπει να απαντήσει σε 5 ερωτήματα

Η προοπτική ενός έτους αυξημένου πληθωρισμού δεν ασκεί πίεση μόνο στους καταναλωτές, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Σχετικά Άρθρα
Σημάδια επιβράδυνσης φαίνεται να δείχνει ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον πρώτο μήνα του 2022, καθώς διαμορφώθηκε στο 5,1% (σε ετήσια βάση), από 5% τον Δεκέμβριο του 2021.

Ο ρυθμός αυτός είναι υψηλότερος που έχει καταγραφεί, αλλά προβλέπεται να υποχωρήσει κάτω από τον στόχο το τέταρτο τρίμηνο.
Και η προοπτική ενός έτους αυξημένου πληθωρισμού δεν ασκεί πίεση μόνο στους καταναλωτές, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία θα κληθεί αύριο, 3 Φεβρουαρίου να δώσει εξηγήσεις για την ανοδική πορεία των τιμών καταναλωτή.
Πόσο μάλλον δε όταν η πλειονότητα των αξιωματούχων της έχουν υποστηρίξει ότι ο πληθωρισμός οφείλεται σε κλυδωνισμούς στην προσφορά και στην άνοδο του ενεργειακού κόστους και σταδιακά θα χαλαρώσει.
Επίσης, υποστηρίζουν ότι θα επιστρέψει στα φυσιολογικά επίπεδα το 2023 και το 2024, ήτοι πέριξ του 2%.

Τα 5 ερωτήματα

Ωστόσο, το μεγάλο ερώτημα είναι τι να περιμένουμε από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη (3/2);
Το Reuters συνοψίζει τα πέντε βασικά ερωτήματα που θα εστιάσουν οι αγορές:

1) Θα αλλάξει το αφήγημα της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό;

Μάλλον. Η ΕΚΤ αλλάζει ήδη σιγά σιγά τη ρητορική της, με τον επικεφαλής οικονομολόγο της, P. Lane να δηλώνει ότι η ΕΚΤ θα αυστηροποιήσει την πολιτική της, εάν ο πληθωρισμός διατηρηθεί πάνω από τον στόχο του 2%.
Επίσης, δεν είναι λίγα τα μέλη του ΔΣ που θεωρούν υπερβολικά αισιόδοξη την εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει το τέταρτο τρίμηνο.

2) Θα μπορούσε η στάση της Fed να αναγκάσει την ΕΚΤ να επιταχύνει τη δράση της;

Όχι. Η Lagarde εκτιμά ότι η ΕΚΤ δεν χρειάζεται να ενεργεί τόσο δραστικά όσο η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ λόγω διαφορετικών οικονομικών συνθηκών.
«Η Ευρωζώνη δεν είναι οι ΗΠΑ και δεν υπάρχουν ενδείξεις υπερθέρμανσης της οικονομικής δραστηριότητας», δήλωσε η Katharine Neiss της PGIM.
«Αλλά αυτός δεν είναι ένας τυπικός κύκλος, επομένως πρέπει να υπάρχει ένας βαθμός επιφυλακτικότητας», πρόσθεσε.

3) Πως σκοπεύει η ΕΚΤ να προχωρήσει με τις αυξήσεις επιτοκίων;

Η Lagarde μπορεί να διαψεύσει όσους στοιχηματίζουν στην αύξηση των επιτοκίων.
Τα υψηλότερα επιτόκια δανεισμού στις αγορές θα μπορούσαν να αποδειχθούν προβληματικά εάν προκαλέσουν σύσφιξη των χρηματοδοτικών όρων για τις εταιρείες.
Τα επιτόκια στην ευρωπαϊκή χρηματαγορά πλέον τιμολογούν μια αύξηση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ κατά 10 μονάδες βάσης τον Οκτώβριο του 2022.
Η Deutsche Bank υπολογίζει ότι η ΕΚΤ θα ξεκινήσει με μια επιθετική αύξηση 25 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο.
Όμως η ΕΚΤ ουσιαστικά απέκλεισε το ενδεχόμενο να αυξήσει τα επιτόκια φέτος.
Στόχος της είναι να μειώσει σταδιακά τον ρυθμό αγοράς περιουσιακών στοιχείων αλλά δεν έχει σχέδια προς το παρόν να σταματήσει εντελώς και δεν θα αυξήσει τα επιτόκια προτού ολοκληρώσει την αγορά ομολόγων.

4) Πότε θα εμφανιστούν δευτερογενείς επιπτώσεις από τον πληθωρισμό;

Με τον πληθωρισμό υψηλότερο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το αναμενόμενο και τις τιμές του πετρελαίου αυξημένες, οι αξιωματούχοι στρέφουν την προσοχή στο ενδεχόμενο να προκληθούν μισθολογικές απαιτήσεις, οι οποίες με τη σειρά τους θα τροφοδοτήσουν τον πληθωρισμό.
«Η περίπτωση για υψηλότερους μισθούς είναι εξαιρετικά καλή καθώς βλέπουμε πιο αυστηρές αγορές εργασίας σε μέρη όπως η Γερμανία και η Ολλανδία.
Το ερώτημα είναι αν θα είναι εφάπαξ;», δήλωσε ο Piet Haines Christiansen, επικεφαλής στρατηγικής της Danske Bank.

5) Πώς επηρεάζει την εικόνα της οικονομίας η ρευστή απάντηση στην πανδημία;

Η παραλλαγή Omicron του κορωνοϊού έχει επιβαρύνει την οικονομία, αλλά με τις περισσότερες χώρες να αποφεύγουν το πλήρες lockdown.
Σύμφωνα με τον Lane, ο αντίκτυπος της Όμικρον θα μετρηθεί σε εβδομάδες και όχι σε μήνες.
Οι ενδείξεις ότι η οικονομική δυναμική κερδίζει ρυθμό σημαίνει ότι θα μπορούσε να αυξηθεί η πίεση για γρήγορη άρση των οικονομικών κινήτρων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης