Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΠΟΥ: Σε 57 κράτη η Omicron 2 – Περιορισμένες οι πληροφορίες για την υποπαράλλαξη

ΠΟΥ: Σε 57 κράτη η Omicron 2 – Περιορισμένες οι πληροφορίες για την υποπαράλλαξη
Τίποτα μέχρι στιγμής δεν δείχνει πως η Omicron 2 προκαλεί σοβαρότερη νόσηση αναφέρει ο ΠΟΥ
Σχετικά Άρθρα

Σε 57 κράτη παγκοσμίως εντοπίζεται πλέον η Omicron 2, η υποπαραλλαγή του στελέχους Omicron όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Η παραλλαγή Omicron, η οποία έχει μετατραπεί πλέον στο κυρίαρχο στέλεχος (ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική πριν από περίπου 10 εβδομάδες), έχει αρκετές υποπαραλλαγές: τη BA.1, τη BA.1.1, τη BA.2 και τη BA.3.

Πιο μεταδοτική η Omicron 2

Οι δύο πρώτες, αυτές που εντοπίστηκαν αρχικά, περιέχουν πάνω από 96% του γονιδιώματος της Omicron, που έχει μεταφορτωθεί στην παγκόσμια βάση δεδομένων GISAID.
Ωστόσο, αναφέρεται πως διαπιστώνεται καθαρή αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων της BA.2 (Omicron 2), η οποία έχει αρκετές διαφορετικές μεταλλάξεις σε σχέση με την αρχική εκδοχή, ειδικά στην πρωτεΐνη ακίδα, που έχει καίρια σημασία ως προς την παρείσφρηση του ιού στα ανθρώπινα κύτταρα.
Δείγματα της BA.2 «έχουν υποβληθεί στην GISAID από 57 χώρες μέχρι σήμερα», υπογραμμίζει ο ΠΟΥ, διευκρινίζοντας πως σε κάποιες χώρες αυτή η υποπαραλλαγή εντοπίζεται πλέον σε πάνω από τα μισά δείγματα της Omicron που συλλέγονται.

Γνωρίζουμε λίγα

Ο ΠΟΥ τονίζει ότι ακόμη γνωρίζουμε πολύ λίγα πράγματα για τις διαφορές μεταξύ των υποπαραλλαγών και ζητεί να διενεργηθούν μελέτες για τα χαρακτηριστικά τους, ειδικά τη μεταδοτικότητα, το κατά πόσον μπορούν να ξεφύγουν από την ανοσολογική προστασία (τα εμβόλια) και το πόσο σοβαρή μορφή της COVID-19 προκαλούν.
Αρκετές πρόσφατες έρευνες άφησαν να εννοηθεί ότι η BA.2 είναι ακόμη πιο μολυσματική από την αρχική μορφή της παραλλαγής Omicron.
Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΠΟΥ, οι πληροφορίες για την υποπαραλλαγή είναι περιορισμένες, πάντως ορισμένα αρχικά δεδομένα δείχνουν πως η BA.2 παρουσιάζει «ελαφριά αύξηση» μολυσματικότητας «σε σύγκριση με την BA.1».
Ωστόσο αναφέρουν πως η Omicron θεωρείται γενικά πως προκαλεί λιγότερο βαριά μορφή της COVID-19 από ό,τι προηγούμενες παραλλαγές, ενώ μέχρι στιγμής τίποτα δεν δείχνει ότι η BA.2 προκαλεί σοβαρότερη νόσηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης