Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διπλωματικός μαραθώνιος για αποτροπή εισβολής στην Ουκρανία – Ρωσία: Καμία πολεμική πρόθεση – Biden: Έτοιμοι για όλα

Διπλωματικός μαραθώνιος για αποτροπή εισβολής στην Ουκρανία – Ρωσία: Καμία πολεμική πρόθεση – Biden: Έτοιμοι για όλα
Θρίλερ και διαφωνίες ΗΠΑ – Ρωσίας ακόμα και για το εάν έχουν στείλει ή λάβει τις μεταξύ τους επιστολές
Σχετικά Άρθρα

(upd) Ένας άνευ προηγούμενου διπλωματικός μαραθώνιος είναι σε πλήρη εξέλιξη για να αποτραπεί το απευκταίο σενάριο μιας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, παρά το γεγονός ότι η Μόσχα επισημαίνει με κατηγορηματικό τρόπο πως δεν έχει καμία πολεμική πρόθεση και καμία διάθεση εισβολής στην Ουκρανία.
Και ενώ ο πρόεδρος Biden υπογραμμίζει πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για όλα τα σενάρια, τις προβληματικές διπλωματικές σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας επιβεβαιώνει το νέο θρίλερ που έχει ανακύψει σχετικά με την αλληλογραφία Μόσχας – Ουάσινγκτον για τις εγγυήσεις ασφαλείας.
Αν και το State Department ανακοίνωσε πως έλαβε τις γραπτές απαντήσεις της Ρωσίας, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Alexander Grushko αρνήθηκε ότι έχει συμβεί κάτι τέτοιο, αναφέροντας πως οι γραπτές απαντήσεις της Ρωσίας επί των επιστολών των ΗΠΑ ακόμα ετοιμάζονται.
Πάντως και παρά τις διαβεβαιώσεις περί μη εισβολής, η Ρωσία διατηρεί τους 100.000 στρατιώτες της στη μεθόριο με την Ουκρανία με πληροφορίες να αναφέρουν πως ρωσικά πλοία μεταφέρουν άρματα μάχης και δυνάμεις στην Κριμαία, τη στιγμή που οι ΗΠΑ είναι σε συζητήσεις με τους συμμάχους για την ανάπτυξη περισσότερων στρατευμάτων, πέρα από τους 8.500 που έχουν ήδη τεθεί σε επιφυλακή και ενώ στην Ουκρανία ετοιμάζουν τα καταφύγια για την περίπτωση βομβαρδισμών.
Υπό αυτές τις ρευστές ισορροπίες, αναμένεται σήμερα Τρίτη 1 Φεβρουαρίου η επικοινωνία των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ, Anthony Blinken και της Ρωσίας, Sergei Lavrov αλλά και οι επαφές που θα έχει η Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson στο Κίεβο, όπου και αναμένεται να εκφράσει την πλήρη στήριξη της Μ. Βρετανίας στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Ρωσία: Δεν υποχωρούμε

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι δεν έχει καμία πολεμική πρόθεση, αν και διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει απέναντι στις απειλές περί επιβολής «πρωτοφανών» κυρώσεων από τις ΗΠΑ, που σύμφωνα με την Ουάσινγκτον θα στοχεύει όχι μόνο τη ρωσική οικονομία αλλά και το στενό κύκλο του Κρεμλίνου.
«Η Ουάσινγκτον, όχι η Μόσχα, τροφοδοτεί τις εντάσεις.
Δεν θα υποχωρήσουμε και δεν θα σταθούμε προσοχή ακούγοντας τις απειλές για αμερικανικές κυρώσεις» αναφέρει σε μήνυμα της στο facebook η πρεσβεία της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον.

Θρίλερ με τις επιστολές

Εν αναμονή της επικοινωνίας Blinken – Lavrov, ΗΠΑ και Ρωσία δεν μπορούν να συνεννοηθούν ούτε για τη μεταξύ τους ανταλλαγή επιστολή.
Το State Department ανακοίνωσε πως έλαβε τις γραπτές απαντήσεις της Ρωσίας επί των θέσεων που είχαν διατυπώσει ΗΠΑ και ΝΑΤΟ σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητά η Μόσχα με αφορμή τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.
«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε πως λάβαμε γραπτή απάντηση της Ρωσίας.
Θεωρούμε ότι δεν θα ήταν παραγωγικό να διαπραγματευόμαστε δημόσια, επομένως θα αφήσουμε τη Ρωσία να αποφασίσει εάν επιθυμεί να μιλήσει για την απάντησή της.
Παραμένουμε δεσμευμένοι στον διάλογο για να επιλυθούν τα ζητήματα (...) και θα συνεχίσουμε να διαβουλευόμαστε στενά με τους συμμάχους και εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας» ανέφερε εκπρόσωπος του State Department.

Καμία απάντηση

Στο State Department απάντησε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Alexander Grushko, ο οποίος αρνήθηκε ότι η Μόσχα έστειλε στις ΗΠΑ γραπτή απάντηση στις αντιπροτάσεις της Ουάσινγκτον για τις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητάει η Ρωσία.
Μάλιστα, αναφέρεται πως η απάντηση εξακολουθεί να ετοιμάζεται.
Η Μόσχα διατυπώνει απόλυτα την αντίθεση της στην επέκταση του ΝΑΤΟ ανατολικότερα, και συγκεκριμένα στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας πως με αυτόν τον τρόπο απειλείται η ασφάλεια της και ζητά τη μείωση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην ανατολική πτέρυγα του (συγκεκριμένα ζητά να επανέλθει το ΝΑΤΟ στα όρια του 1997), θέσεις τις οποίες έχουν απορρίψει οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους.
Από την πλευρά τους ΗΠΑ και Δύση κατηγορούν τη Μόσχα ότι ετοιμάζεται να εισβάλλει στην Ουκρανία, επικαλούμενες κυρίως τη συγκέντρωση περίπου 100.000 στρατιωτών στα σύνορα με την Ουκρανία, σενάριο που με τη σειρά της απορρίπτει κατηγορηματικά η Ρωσία.
1677.JPG
Biden: Είμαστε έτοιμοι ότι και αν συμβεί

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden υποστήριξε ότι η χώρα του είναι έτοιμη για όλα τα σενάρια.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν την έκκλησή τους για διπλωματία για την επίλυση της κρίσης σε σχέση με την Ουκρανία, αλλά είμαστε έτοιμοι ό,τι κι αν συμβεί» υπογράμμισε ο Biden, ο οποίος ανέφερε ότι οι ΗΠΑ «εξέθεσαν την πλήρη έκταση της απειλής που θέτει η Ρωσία» κατά τη διάρκεια συνεδρίασης τη Δευτέρα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Επικοινωνία Putin – Macron

Για το θέμα της ουκρανικής κρίσης συνομίλησαν οι πρόεδροι της Ρωσίας, Vladimir Putin και της Γαλλίας, Emmanuel Macron.
Σε ανακοίνωση του το Κρεμλίνο αναφέρει πως «η ανταλλαγή απόψεων συνεχίστηκε για την κατάσταση σε σχέση με την Ουκρανία και τα θέματα που συνδέονται με την παροχή στη Ρωσία εγγυήσεων ασφαλείας μακροπρόθεσμων και νομικά κατοχυρωμένων» ενώ η Γαλλία έκανε γνωστό πως «οι δύο ηγέτες χαιρέτισαν την πρόοδο στις συνομιλίες για την κατάσταση στην Ουκρανία στο πλαίσιο του σχήματος της Νορμανδίας».

Στο Κίεβο ο Johnson – Συνομιλία και με Putin

Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται και η σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού της Μ. Βρετανίας, Boris Johnson στο Κίεβο, όπου και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Volodymyr Zelenskiy.
Ο Johnson θα υποστηρίξει ότι η Μ. Βρετανία είναι αποφασισμένη να στηρίξει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και για αυτό το λόγο θα καλέσει τη Ρωσία να κάνει ένα βήμα πίσω και να αρχίσει διάλογο έτσι ώστε να βρεθεί μια διπλωματική λύση και να αποφευχθεί περαιτέρω αιματοκύλισμα.
Η βρετανική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι προτίθεται να επιβάλλει το πιο αυστηρό πλαίσιο κυρώσεων στη Ρωσία, εφόσον αυτή εισβάλλει στην Ουκρανία, ενώ ο Johnson θα συζητήσει με τον Ουκρανό πρόεδρο τι είδους στρατηγική στήριξη μπορεί να παράσχει η Μ. Βρετανία.
Σημειώνεται πως η κυβέρνηση Johnson έχει αποκλείσει κάθε ανάπτυξη και εμπλοκή βρετανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία.
Πάντως, ο Boris Johnson αναμένεται να έχει – πιθανότατα σήμερα Τρίτη 1 Φεβρουαρίου – τηλεφωνική επικοινωνία και με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin, συνομιλία που αρχικά είχε προγραμματιστεί για χθες Δευτέρα 31/1.
55555_2.JPG

Zelensky (πρόεδρος Ουκρανίας): Αυξάνουμε το στρατό μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πάμε σε πόλεμο

Διάταγμα που προβλέπει την αύξηση του μεγέθους των ενόπλων δυνάμεων της χώρας κατά 100.000 μέλη τα επόμενα τρία χρόνια αλλά και την αύξηση των μισθών των στρατιωτών υπέγραψε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelenksy, ο οποίος πάντως είπε πως αυτό δεν σημαίνει ότι επίκειται πόλεμος με τη Ρωσία.
«Το διάταγμα αυτό ετοιμάστηκε όχι επειδή θα έχουμε σύντομα πόλεμο (…) αλλά για να έχουμε σύντομα και στο μέλλον ειρήνη στην Ουκρανία.
Πρέπει να είμαστε ενωμένοι στην εσωτερική πολιτική.
Μπορεί να αντιπολιτεύεστε την κυβέρνηση, αλλά όχι την Ουκρανία» είπε μιλώντας στο Κοινοβούλιο ο Zelensky, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διπλωματική και στρατιωτική στήριξη που λαμβάνει η χώρα του.
«Η διπλωματική στήριξη προς την Ουκρανία είναι η πιο σημαντική και πιο απόλυτη από το 2014 και συνεχίζεται.
Η στρατιωτική και τεχνική βοήθεια προς την Ουκρανία είναι η πιο σημαντική, η πιο πολύτιμη και εξακολουθεί να φτάνει» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, αναφέροντας πως εργάζεται για τη διοργάνωση μιας νέας συνόδου για την επίλυση της κρίσης στο ανατολικό τμήμα της χώρας με τους ηγέτες της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας στο πλαίσιο του σχήματος της Νορμανδίας.

Εντολή ΗΠΑ για αποχώρηση από τη Λευκορωσία

Ενδεικτικό του ψυχροπολεμικού κλίματος και της καχυποψίας που επικρατεί, είναι ότι το State Deparment κάλεσε τις οικογένειες που ζουν μαζί με υπαλλήλους της αμερικανικής κυβέρνησης οι οποίοι υπηρετούν στη Λευκορωσία να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Παράλληλα, εξέδωσε οδηγία προς τους Αμερικανούς να μην ταξιδεύουν στη Λευκορωσία, εξαιτίας, κυρίως, «του κινδύνου σύλληψης» και «της ασυνήθιστης και ανησυχητικής ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας κατά μήκος των συνόρων της Λευκορωσίας με την Ουκρανία».
«Η κατάσταση είναι απρόβλεπτη και οι εντάσεις αυξάνονται στην περιοχή» αναφέρει το State Department.
Αντίστοιχη εντολή είχε δώσει στις 23 Ιανουαρίου και το State Department για τις οικογένειες των Αμερικανών διπλωματών οι οποίοι υπηρετούν στο Κίεβο.

Ψυχροπολεμικό κλίμα και στον ΟΗΕ

Το ίδιο ψυχροπολεμικό κλίμα επικράτησε και στην χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Ρωσία πως επιδιώκει να αναπτύξει «ως τις αρχές Φεβρουαρίου πάνω από 30.000 στρατιωτικούς» στη Λευκορωσία, υπογραμμίζοντας πως «θα βρίσκονται σε λιγότερες από δύο ώρες βόρεια του Κίεβου».
Από την πλευρά του ο Ρώσος πρέσβης Vassily Nebenzia είπε πως πρόκειται για κοινά στρατιωτικά γυμνάσια, επισημαίνοντας πως «κάνουμε συχνά στρατιωτικά γυμνάσια από κοινού στη Λευκορωσία, όπως και στη Ρωσία», ενώ απέκλεισε για ακόμα μια φορά το σενάριο της εισβολής.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης