Τελευταία Νέα
Διεθνή

Kέρδη στη Wall Street, παρά τη σκιά της Fed - Στο +1,2% ο S&P 500, o Nasdaq +2,5%

Kέρδη στη Wall Street, παρά τη σκιά της Fed - Στο +1,2% ο S&P 500, o Nasdaq +2,5%
Νευρικότητα λόγω κλεισίματος μήνα στη Wall Street

Κέρδη σημειώνονται στη Wall Street παρότι, παρότι οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα στα επιτόκια... της Fed, που ανεβαίνουν, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο...
Σε αυτό το πλαίσιο, ο δείκτης Dow Jones κινείται στο +0,7%, στις 34.956 μονάδες.
Ο δείκτης S&P 500 σημειώνει άνοδο +1,2%, στις 4.484 μονάδες.
Ο δείκτης Nasdaq καταγράφει άνοδο +2,42% στις 14.095 μονάδες.
Ο δείκτης VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου, βρίσκεται στις 25 μονάδες.

Στα μάκρο της ημέρας, σε μια υπερμεγέθη αύξηση επιτοκίων, αρχής γενομένης από τον Μάρτιο, προσανατολίζεται η Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς, εάν ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ συνεχίσει να είναι επίμονα υψηλός, σύμφωνα με τον κορυφαίο αξιωματούχο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας και διοικητή της Fed στην Ατλάντα Raphael Bostic.
Ο ίδιος προτείνει αυξήσεις επιτοκίων σε τριμηνιαία βάση.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μπόστιτς αναφέρει ότι, βάσει των τρεχουσών οικονομικών συνθηκών, τον Μάρτιο η Fed θα μπορούσε να αυξήσει το βασικό επιτόκιο αναφοράς κατά 0,5%, σε αντίθεση με τις αγορές, που προεξοφλούν, εν πολλοίς, αύξηση 0,25%, ενώ δεν είναι παράλογο να γίνονται αυξήσεις σε καθεμία από τις επτά εναπομείνασες συνεδριάσεις πολιτικής το 2022. 
Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κερδίζει τρεις μονάδες βάσης και διαμορφώνεται στο 1,80%.

Στα επιχειρηματικά, οι επενδυτές περιμένουν άλλα ένα καταιγισμό εταιρικών αποτελεσμάτων τις επόμενες ημέρες, με εταιρείες κολοσσούς όπως οι Alphabet, Amazon, Exxon Mobil, Ford, Meta Platforms, και Qualcomm μεταξύ άλλων, να γνωστοποιούν τις επόμενες ημέρες τα οικονομικά τους μεγέθη για το προηγούμενο τρίμηνο.
Από τις 172 εταιρείες του δείκτη S&P 500 που έχουν ανακοινώσει μέχρι τώρα τα αποτελέσματα τους, το 81% επιβεβαίωσε ή ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών, σύμφωνα με το Bloomberg.
Τα κέρδη είναι περίπου 5% πάνω από τα επίπεδα που είχαν προβλεφθεί. 

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI κινείται υψηλότερα 0,1% στα 86,84 δολάρια και η τιμή του χρυσού ενισχύεται 0,6% στα 1.797 δολ./ουγγιά.

Κέρδη οι ευρωπαϊκές αγορές – Στο +1,0% ο DAX

Με θετικά πρόσημα κινούνται αυτήν την ώρα οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις πολιτικές εξελίξεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Θετικά έκλεισαν και οι ασιατικοί δείκτες, σε μια συνεδρίαση περισσότερο διαδικαστική, εξαιτίας της παραμονής πρωτοχρονιάς στην περιοχή.
Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κέρδισε 0,6%, με τις μετοχές της τεχνολογίας να σημειώνουν άλμα.
Ο βρετανικός FTSE 100 βρέθηκε στο -0,02% στις 7.464 μονάδες, ο γερμανικός DAX σημείωσε άνοδο 1% στις 15.471 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε 0,5% στις 6.999 μονάδες.
Η εστίαση αυτήν την εβδομάδα θα παραμείνει στα προκαταρκτικά στοιχεία για το ΑΕΠ τέταρτου τριμήνου στη ζώνη του ευρώ και τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό τον Ιανουάριο από την Ισπανία και τη Γερμανία.
σφδσφσ.JPG
Ανάπτυξη 5,2% στην Ευρωζώνη το 2021

Αύξηση κατά 0,3% σημειώθηκε στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης και κατά 0,4% της ΕΕ το δ' 3μηνο του 2021, ενώ σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2020 η αύξηση ήταν 4,6% και 4,8% αντίστοιχα.
Το τέταρτο τρίμηνο του 2021, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,4% στην ΕΕ, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση που δημοσίευσε η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το τρίτο τρίμηνο του 2021, το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 2,3% στη ζώνη του ευρώ και 2,2% στην ΕΕ.
Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση της ετήσιας ανάπτυξης για το 2021, με βάση εποχικά και ημερολογιακά προσαρμοσμένα τριμηνιαία στοιχεία, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 5,2% τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης