Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τέλος η μηδενική φορολογία στα Εμιράτα - Στο 9% ο συντελεστής στις επιχειρήσεις

Τέλος η μηδενική φορολογία στα Εμιράτα - Στο 9% ο συντελεστής στις επιχειρήσεις
Ο εταιρικός φόρος θα ισχύει για «τα προσαρμοσμένα λογιστικά καθαρά κέρδη» της επιχείρησης
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα εισαγάγουν για πρώτη φορά ομοσπονδιακό φόρο εταιρειών στα επιχειρηματικά κέρδη, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα το Υπουργείο Οικονομικών.
Τα νέα αντιπροσωπεύουν μια σημαντική αλλαγή για μια χώρα που προσελκύει εδώ και καιρό επιχειρήσεις από όλο τον κόσμο χάρη της φήμης του ως αφορολόγητου εμπορικού κόμβου.
Οι επιχειρήσεις θα υπόκεινται στον φόρο από την 1η Ιουνίου 2023.
Ο νόμιμος φορολογικός συντελεστής της χώρας θα είναι 9% για φορολογητέο εισόδημα που υπερβαίνει τα 375.000 ντιρχάμ Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (102.000 δολ.) και μηδενικό για φορολογητέο εισόδημα μέχρι αυτό το ποσό "για την υποστήριξη μικρών επιχειρήσεων και νεοφυών επιχειρήσεων", ανέφερε το υπουργείο, προσθέτοντας ότι «το φορολογικό καθεστώς των επιχειρήσεων θα είναι από τα πιο ανταγωνιστικά στον κόσμο».
Τα άτομα δεν θα υπόκεινται σε φόρο για τα εισοδήματά τους από εργασία, ακίνητα, επενδύσεις σε μετοχές ή άλλο προσωπικό εισόδημα που δεν σχετίζεται με εμπόριο ή επιχείρηση των ΗΑΕ, ανέφερε το υπουργείο.
Ο φόρος επίσης δεν θα εφαρμοστεί σε ξένους επενδυτές που δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα.
Ως προς το τι συνιστά κέρδος, ο εταιρικός φόρος θα ισχύει για «τα προσαρμοσμένα λογιστικά καθαρά κέρδη» της επιχείρησης.

Σε ισχύ τα εταιρικά φορολογικά κίνητρα

Εν τω μεταξύ, οι επιχειρήσεις ελεύθερης ζώνης - χιλιάδες από τις οποίες υπάρχουν στη χώρα - μπορούν «να συνεχίσουν να επωφελούνται από εταιρικά φορολογικά κίνητρα» εφόσον «καλύπτουν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις», ανέφερε το υπουργείο, χωρίς να διευκρινίσει.
Οι εταιρείες στις πολλές ελεύθερες ζώνες των ΗΑΕ απολαμβάνουν εδώ και καιρό μηδενικούς φόρους και πλήρη ξένη ιδιοκτησία, μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων.
«Το εταιρικό φορολογικό καθεστώς των ΗΑΕ έχει σχεδιαστεί για να ενσωματώνει βέλτιστες πρακτικές παγκοσμίως και να ελαχιστοποιεί το βάρος συμμόρφωσης για τις επιχειρήσεις», έγραψε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων WAM.
«Ο εταιρικός φόρος θα είναι πληρωτέος στα κέρδη των επιχειρήσεων των ΗΑΕ όπως αναφέρονται στις οικονομικές τους καταστάσεις που καταρτίζονται σύμφωνα με τα διεθνώς αποδεκτά λογιστικά πρότυπα, με ελάχιστες εξαιρέσεις και προσαρμογές.
Ο εταιρικός φόρος θα ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις και τις εμπορικές δραστηριότητες εξίσου, εκτός από την εξόρυξη φυσικών πόρων που θα εξακολουθήσουν να υπόκεινται σε εταιρική φορολογία σε επίπεδο Εμιράτων.»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης