Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μ. Βρετανία: Ώρα κρίσης για τον Boris Johnson - Στα χέρια του το πόρισμα Gray για τα πάρτι στη Downing Street

Μ. Βρετανία: Ώρα κρίσης για τον Boris Johnson - Στα χέρια του το πόρισμα Gray για τα πάρτι στη Downing Street
Επίκειται δήλωση του Johnson στο Κοινοβούλιο
Σχετικά Άρθρα

Στα χέρια του Βρετανού πρωθυπουργού Boris Johnson βρίσκεται το περίφημο πόρισμα της δημόσιας λειτουργού Sue Gray για την εμπλοκή του ή μη στα περίφημα πάρτι στη Downing Street τον Μάιο του 2020 κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown.
«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η Sue Gray παρέδωσε μια ενημέρωση του πορίσματος της στον πρωθυπουργό» ανέφερε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, τοποθέτηση που αν μη τι άλλο πάντως γεννά ερωτηματικά, καθώς υποδηλώνει πως αυτό δεν είναι και το οριστικό πόρισμα της δημόσιας λειτουργού.
Υπενθυμίζεται πως η Sue Gray αναγκάστηκε να αφήσει εκτός του πορίσματος της ένα αρκετά σημαντικό μέρος της έρευνας της – όπως π.χ. να μην αναφέρεται λεπτομερώς σε ονόματα και αποδεικτικά στοιχεία για τα πάρτι - κατόπιν σχετικού αιτήματος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας που διενεργεί και εκείνη τις δικές της έρευνες για τα όσα έγιναν στην πρωθυπουργική κατοικία κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown.
Όπως αναφέρουν τα βρετανικά ΜΜΕ είναι άγνωστο τι ακριβώς θα περιέχει αυτή η εκδοχή του πορίσματος από τη στιγμή που η αστυνομία έχει ζητήσει όσο το δυνατόν λιγότερες αναφορές στα γεγονότα που κι εκείνη ερευνά.

Αναμένεται δήλωση Johnson

Σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση ο πρωθυπουργός Boris Johnson αναμένεται να τοποθετηθεί επί του θέματος με δήλωση του στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Η κίνηση αυτή εκτιμάται πως θα γίνει σήμερα Δευτέρα 31/1 το απόγευμα.

Όλα στο φως

Από την πλευρά τους πάντως τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία έχουν καλέσει τον Boris Johnson να υποβάλλει την παραίτηση του από το πρωθυπουργικό αξίωμα διότι έχει πει ψέματα στο Κοινοβούλιο και έχει παραπλανήσει την κοινή γνώμη σχετικά με αυτές τις «συγκεντρώσεις» στη Downing Street, ζητούν την πλήρη δημοσιοποίηση του πορίσματος, προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα πρόκειται για συγκάλυψη της αλήθειας.
Απέναντι σε αυτές τις αιτιάσεις ο Johnson έχει αρνηθεί να υποβάλλει την παραίτηση του, παραπέμποντας τις όποιες αποφάσεις του στο τι θα περιέχει το πόρισμα της Gray.

Κρίνονται τα πάντα

Το πόρισμα της Gray αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς πολλοί Συντηρητικοί βουλευτές έχουν καταστήσει σαφές πως περιμένουν την έκθεση αυτή προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους απέναντι στον Johnson.
Εάν δηλαδή θα συνεχίσουν να τον στηρίζουν στην ηγεσία του κόμματος και άρα στην πρωθυπουργία ή αν με επιστολές τους προς την Επιτροπή 1922 άρουν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο του.
Υπενθυμίζεται πως απαιτούνται επιστολές από 54 βουλευτές των Συντηρητικών προκειμένου να αρθεί η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του σημερινού πρωθυπουργού και να κινηθεί η διαδικασία για την ψήφο δυσπιστίας στο Κοινοβούλιο.
Μέχρι στιγμής τουλάχιστον 6 βουλευτές των Τόρις έχουν εκφράσει δημόσια τη δυσαρέσκεια τους απέναντι στον Johnson.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης