Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανοί επιστήμονες: Δεν αποτελεί πηγή ανησυχίας η Omicron 2 – Δεν προκαλεί πιο σοβαρή νόσηση

Βρετανοί επιστήμονες: Δεν αποτελεί πηγή ανησυχίας η Omicron 2 – Δεν προκαλεί πιο σοβαρή νόσηση
Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά αναφέρει η Υπηρεσία Ασφάλεια Υγείας της Βρετανίας
Σχετικά Άρθρα
Καθησυχαστικοί σχετικά με την Omicron 2 (ΒΑ.2), την παραλλαγή της μετάλλαξης Omicron, εμφανίζονται Βρετανοί επιστήμονες, οι οποίοι υποστηρίζουν πως δεν αποτελεί αιτία σοβαρής ανησυχίας, καθώς ούτε πιο σοβαρή νόσηση προκαλεί ούτε αυξάνει τον κίνδυνο νοσηλείας, ενώ και τα εμβόλια παραμένουν αποτελεσματικά.
Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλεια Υγείας της Βρετανίας, επειδή η ΒΑ.2 φαίνεται ακόμη πιο μεταδοτική από την Omicron (μιάμιση φορά σύμφωνα με Δανούς επιστήμονες), μπορεί να επιβραδύνει τη μείωση των κρουσμάτων σε μεγάλο μέρος του κόσμου και άρα να παρατείνει τη διάρκεια της πανδημίας.
Επιστήμονες από το Imperial College του Λονδίνου εκτιμούν πως είναι πιθανό να υπάρξει μια υψηλότερη κορύφωση κρουσμάτων στα μέρη όπου η πανδημία δεν έχει ακόμη κορυφωθεί και μία επιβράδυνση στην πτωτική τάση τους στις περιοχές που έχουν ήδη περάσει την κορύφωση της Omicron.

Οι εκδοχές της Omicron

Η ΒΑ.2 αποτελεί ένα από τα τέσσερα «παρακλάδια» της Omicron μαζί με τις υποπαραλλαγές ΒΑ.1 (κυρίαρχη έως τώρα), ΒΑ.3 και ΒΑ.1.1.529.
Η αρχική ανίχνευση της Omicron έγινε στη Νότια Αφρική πέρυσι το Νοέμβριο και μετά από λίγες εβδομάδες έγινε αντιληπτό ότι υπήρχαν διάφορες εκδοχές της Omicron, που η κάθε μία είχε μερικές κοινές μεταλλάξεις με τις άλλες, αλλά και μερικές μεταλλάξεις μοναδικές για κάθε υποπαραλλαγή.
Οι αρχικές μολύνσεις της Omicron αφορούσαν τη ΒΑ.1, με τη ΒΑ.2 να είναι σπανιότερη και τη ΒΑ.3 ακόμη πιο σπάνια.
Η τελευταία φαίνεται να προήλθε από τη μόλυνση του ίδιου ατόμου με ΒΑ.1 και ΒΑ.2, με αποτέλεσμα τα γονίδια τους να βρουν ευκαιρία ανάμιξης και έτσι να δημιουργηθεί μια νέα «υβριδική» παραλλαγή του κορωνοϊού.

Επεκτείνεται η Omicron 2

Αν και η αρχική Omicron αντιπροσωπεύει σχεδόν το 98,8% των νέων κρουσμάτων παγκοσμίως, τις τελευταίες εβδομάδες η Omicron 2 αρχίζει να γίνεται η επικρατούσα παράλλαξη σε διάφορες χώρες, όπως π.χ. στη Δανία.
Σύμφωνα με τον Trevor Bedford, ιολόγο στο αμερικανικό κέντρο Fred Hutchinson, η Omicron 2 ευθύνεται για το 82% των κρουσμάτων στη Δανία, για το 9% στο Ηνωμένο Βασίλειο και για το 8% στις ΗΠΑ.
Βασική εκτίμηση των επιστημόνων είναι πως η Omicron 2 δεν θα προκαλέσει ένα νέο μεγάλο κύμα, αλλά τα κρούσματα της Omicron θα συνεχίσουν να μειώνονται τις επόμενες εβδομάδες, χωρίς πάντως να αποκλείεται μια πρόσκαιρη αύξηση τους, ενώ πιθανό επίσης είναι η ΒΑ.2 να επιβραδύνει την πτωτική τάση τους.

Κρίσιμο ερώτημα

Ένα κρίσιμο ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί ακόμα, είναι κατά πόσο όσοι έχουν μολυνθεί από την έως τώρα αρχική Omicron, κινδυνεύουν να μολυνθούν και από τη ΒΑ.2 ή είναι προστατευμένοι απέναντι της.
Όπως λέει ο λοιμωξιολόγο Egon Ozer της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγο, «αν δεν είναι προστατευμένοι, τότε μπορεί να υπάρξει ένα είδος κύματος κρουσμάτων που θα μοιάζει με την διπλή καμπούρα της καμήλας, αλλά είναι ακόμη νωρίς για να ξέρουμε τι θα συμβεί.
Το καλό νέο πάντως είναι ότι τα εμβόλια και οι ενισχυτικές δόσεις θα συνεχίσουν να κρατούν τους ανθρώπους μακριά από το νοσοκομείο και θα τους προστατεύουν από τον θάνατο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης