Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bostic (Fed Atlanta): Στο τραπέζι η αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης το Μάρτιο εάν επιμείνει ο πληθωρισμός

Bostic (Fed Atlanta): Στο τραπέζι η αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης το Μάρτιο εάν επιμείνει ο πληθωρισμός

Το ζήτημα της συνεισφοράς των μισθολογικών αυξήσεων στις πληθωριστικές πιέσεις πρέπει να εξετασθεί τόνισε ο επικεφαλής της Fed Atlanta Raphael Bostic

Σχετικά Άρθρα

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve) θα ήταν δυνατόν να προχωρήσει σε αύξηση του επιτοκίου αναφοράς της κατά 50 μονάδες βάσης, εφόσον χρειαστεί μια πιο επιθετική προσέγγιση όσον αφορά την περιστολή του πληθωρισμού, δήλωσε στους Financial Times ο Raphael Bostic, πρόεδρος του υποκαταστήματος της Fed στην Ατλάντα, σύμφωνα με δηλώσεις που πραγματοποίησε την Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2022.

Τα σενάρια και το μισθολογικό κόστος

Ο Bostic επέμεινε στην πρόβλεψή του ότι οι αυξήσεις από τον Μάρτιο θα ήταν το πιο πιθανό σενάριο, αν και οι πεισματικά υψηλές τιμές καταναλωτή θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν μια πιο επιθετική άνοδο των επιτοκίων.
«Κάθε επιλογή είναι στο τραπέζι σε κάθε συνάντηση», δήλωσε ο Bostic.
«Εάν τα δεδομένα λένε ότι τα πράγματα έχουν εξελιχθεί με τρόπο που απαιτείται ή είναι κατάλληλη μια μείωση κατά 50 μονάδες, τότε θα κλίνω προς αυτό».
Ο Bostic επισήμανε ότι θα πρέπει να εξετασθεί εάν οι υψηλότεροι μισθοί ενισχύουν ουσιαστικά τις τιμές, αν και αναμένει ότι η αύξηση των μισθών θα μετριαστεί τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με τους FT.

Οι δηλώσεις Powell και το στοίχημα των αγορών

Ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell είπε στους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα ότι οι αξιωματούχοι ήταν έτοιμοι να αυξήσουν τα επιτόκια τον Μάρτιο και άφησε ανοιχτή την πόρτα για κίνηση σε κάθε συνεδρίαση, εάν χρειαζόταν, για να περιοριστεί ο ταχύτερος πληθωρισμός στις ΗΠΑ σε μια γενιά.
Η συντριπτική πλειονότητα των οικονομολόγων προβλέπει ότι η Fed θα κάνει τη σχετική κίνηση τον Μάρτιο, αν και η Nomura Holdings Inc. αναμένει αύξηση 50 μονάδων βάσης, επικαλούμενη τα σχόλια του Powell σε συνέντευξη Τύπου.
Επισημαίνεται ότι η κίνηση ανόδου των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης θα ήταν η πρώτη από το 2000.

Η αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή

Ο Bostic πρόσθεσε ότι παρακολουθούσε στενά την επιβράδυνση της αύξησης σε μηνιαία βάση στις τιμές καταναλωτή και εξετάζει περαιτέρω στοιχεία ότι οι αυξανόμενοι μισθοί δεν τροφοδοτούν ουσιαστικά τις πληθωριστικές πιέσεις.
Επισήμανε ότι είναι ενθαρρυντικά τα στοιχεία για τον δείκτη κόστους απασχόλησης (ECI), τα οποία δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022 και παρακολουθεί τους μισθούς και τα επιδόματα που καταβάλλονται από τους εργοδότες των ΗΠΑ και αναμένει συγκράτηση της αύξησης των μισθών στο μέλλον.

Η αστάθεια στις αγορές

Η υιοθέτηση εκ μέρους της Fed μιας πολύ πιο επιθετικής στάσης σκληρυνσης της νομισματικής πολιτικής έχει προκαλέσει αναταράξεις στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, οδηγώντας σε ακραία αστάθεια αυτόν τον μήνα και μεγάλες απώλειες για τις αμερικανικές μετοχές.
Ο επικεφαλής της Fed της Ατλάντα δήλωσε ότι η εν λόγω αστάθεια ήταν μια φυσική αντίδραση στη σταδιακή απόσυρση της νομισματικής στήριξης στην οικονομία εκ μέρους της Fed.
«Η περιστολή της νομισματικής διευκόλυνσης στην οικονομία θα πρέπει να μεταφραστεί λιγότερο φιλικές χρηματοπιστωτικές αγορές», σημείωσε ο Bostic.
«Οι εξελίξεις που έχουμε δει σε αυτό το μέτωπο είναι παρήγορες με την έννοια ότι οι αγορές εξακολουθούν να λειτουργούν με προβλέψιμο τρόπο ότι και ανταποκρίνονται στις συνθήκες της οικονομίας με τρόπους που είναι ορθολογικοί και κατάλληλοι».
Fed Rate Hike Coming in March | Eye On Housing
To επεισόδιο του 2018

Επισήμανε ωστόσο, ωστόσο, ότι παρακολουθούσε στενά τις αγορές βραχυπρόθεσμου δανεισμού ιδίως, ενδείξειw αναταράξεων παρόμοιων με το επεισόδιο του 2018, όταν οι χρηματοπιστωτικές αγορές αντεδρασαν βίαια καθώς η Fed σύσφιξε περαιτέρω τη νομισματική πολιτική παρά τους φόβους για επιβράδυνση της ανάπτυξης.
Ο Bostic, ο οποίος υποστηρίζει επίσης τη μείωση του ισολογισμού της Fed «όσο πιο γρήγορα» γίνεται χωρίς να βλάπτει τη λειτουργία της αγοράς, δήλωσε ότι είναι «αισιόδοξος» για την επίδοση της οικονομίας τους επόμενους μήνες, παρά τον αυξημένο πληθωρισμό.
Traders Ramp Up Bets to See Five Fed Interest Rate Hikes This Year -  Bloomberg
Ευελιξία και διαδρομή

Απέρριψε επίσης ισχυρισμούς από διάφορες πλευρές ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια πολύ επιθετικά και με τρόπο που θα αποδεικνυόταν επιζήμιος.
«Ο δρόμος της πολιτικής μας δεν είναι χωρίς επιστροφή.
Αφορά μια λιγότερο διευκολυντική πολιτική», δήλωσε.
«Αν κάνουμε τις τρεις [αυξήσεις επιτοκίων] που έχω στο μυαλό μου, αυτό θα συνεχίσει να αφήνει την πολιτική μας σε έναν πολύ διευκολυντικό χώρο.
«Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει μεγάλος περιορισμός στην ανάπτυξη καθώς καταργούμε αυτές τις πολιτικές έκτακτης ανάγκης».
Fed Rate Hikes And Risks Of Financial Instability - Part 2 | Seeking Alpha
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης