Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βόρεια Κορέα: Εκτόξευση πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ – Η έβδομη σε ένα μήνα - Καταδικάζουν οι ΗΠΑ

Βόρεια Κορέα: Εκτόξευση πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ – Η έβδομη σε ένα μήνα - Καταδικάζουν οι ΗΠΑ
Η εκτόξευση αυτή ήταν η έβδομη από την αρχή της χρονιάς

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε τουλάχιστον έναν φερόμενο βαλλιστικό πύραυλο προς τη θάλασσα στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής της χώρας, όπως ανέφεραν οι κυβερνήσεις της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, στην κατά τα φαινόμενα έβδομη πυραυλική δοκιμή που πραγματοποιεί η Πιονγιάνγκ μέσα σε ένα μήνα.
Άμεση ήταν αντίδραση των ΗΠΑ, που καταδίκασαν την εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα και κάλεσαν την Πιονγκγιάνγκ να απέχει από περαιτέρω αποσταθεροποιητικές ενέργειες, όπως αναφέρει σε δήλωσή της η Διοίκηση Ινδίας-Ειρηνικού των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Καταδικάζουν οι ΗΠΑ

Στη δήλωση της Διοίκησης Ινδίας-Ειρηνικού των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων τονίζεται πως η δοκιμή δεν δημιούργησε άμεση απειλή για την αμερικανική επικράτεια, το αμερικανικό προσωπικό ή συμμάχους.

Η έβδομη εκτόξευση πυραύλου σε ένα μήνα

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε τον πιο ισχυρό πύραυλό της από το 2017, σύμφωνα με τη Σεούλ (Νότια Κορέα), η οποία εκτιμά ότι η Πιονγκγιάνγκ μπορεί και να θέσει σύντομα σε εφαρμογή την απειλή της να επαναλάβει τις πυρηνικές δοκιμές της ή δοκιμές διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων.
Η εκτόξευση αυτή ήταν η έβδομη από την αρχή της χρονιάς, ενώ και το 2019 η Βόρεια Κορέα είχε προβεί σε τόσες εκτοξεύσεις σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στον βορειοκορεάτη ηγέτη Kim Jong-un και τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ D. Trump.
Με αυτή την τελευταία δοκιμή, αν επιβεβαιωθεί, η Πιονγιάνγκ θα έχει κάνει μέσα στον Ιανουάριο 2022 τις περισσότερες σε αριθμό δοκιμές στο πυραυλικό της πρόγραμμα, με τους αναλυτές να αναφέρουν ότι επεκτείνει και αναπτύσσει νέες δυνατότητες παρά τις αυστηρές κυρώσεις και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που απαγορεύουν στην χώρα τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων.
Σημειώνεται ότι σε ομιλία του ενόψει της Πρωτοχρονιάς, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Kim Jong-un ζήτησε να ενισχυθεί ο στρατός με τεχνολογία αιχμής σε μια περίοδο που οι συνομιλίες μεταξύ Πιονγιάνγκ, Σεούλ και Ουάσινγκτον έχουν παγώσει. Μάλιστα, ο ίδιος επισκέφτηκε ένα εργοστάσιο πυρομαχικών την περασμένη εβδομάδα, ζητώντας «μια ολοκληρωτική προσπάθεια» για την παραγωγή «ισχυρών όπλων αιχμής», με τους εργάτες να δηλώνουν την αφοσίωσή του στο «να συντρίψει... τις προκλήσεις των Αμερικανών ιμπεριαλιστών και των υποτελούς τους δυνάμεων» που επιδιώκουν να παραβιάσουν το δικαίωμά τους στην αυτοάμυνα, μιλώντας για «τη σκληρότερη αντιξοότητα όλων των εποχών».

Η Νότια Κορέα για την εκτόξευση

Για εκτόξευση ενός αγνώστου τύπου βλήματος, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, έκανε λόγο το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων της Νότιας Κορέας.
Όπως ανακοίνωσε, «εντόπισε ένα βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς που εκτοξεύθηκε με υψηλή γωνία προς ανατολάς».
Η Νότια Κορέα ότι η Βόρεια Κορέα ακολουθεί «μια οδό παρόμοια» με εκείνη του 2017, όταν οι εντάσεις είχαν κορυφωθεί στην κορεατική χερσόνησο.
Η Πιονγκγιάνγκ «βρίσκεται κοντά στο να εγκαταλείψει» το μορατόριο που η ίδια έχει επιβάλει στις πυρηνικές δοκιμές και τους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος Mon Jae-In.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης