Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Καρατομεί» υπουργούς ο Erdogan: Ο υπουργός Δικαιοσύνης ακολούθησε... νύχτα, τον επικεφαλής της στατιστικής αρχής - Ξορκίζει τον πληθωρισμό

«Καρατομεί» υπουργούς ο Erdogan: Ο υπουργός Δικαιοσύνης ακολούθησε... νύχτα, τον επικεφαλής της στατιστικής αρχής -  Ξορκίζει τον πληθωρισμό
Τι οδήγησε στην παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης

«Νύχτα έφυγε» από την θέση του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Abdulhamit Gül, με προεδρικό διάταγμα που εξέδωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα τον αντικαταστάτη του, έναν παλιό γνώριμο της κυβέρνησής του, τον Bekir Bozdağ, είχε διατελέσει και πάλι υπουργός Δικαιοσύνης (2013-2017) επί πρωθυπουργίας.
Πληροφορίες κάνουν λόγο για συνοπτικές διαδικασίες αποδοχής της παραίτησης του πρώην υπουργού και τοποθέτηση του νέου, εκδίδοντας το προεδρικό διάταγμα... αξημέρωτα.
Την ίδια ώρα,  ο Τουρκος πρόεδρος απέλυσε τον επικεφαλής της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (Tüik), σύμφωνα με απόφαση που δημοσιεύτηκε στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου 29 Ιανουαρίου 2022, σε συνέχεια της δημοσίευσης των ετήσιων στοιχείων για τον πληθωρισμό ενώ την ίδια ώρα... διαβεβαίωσε ότι  θα μειωθούν οι πληθωριστικές πιέσεις, σύμφωνα με το Reuters και τους Finincial Times.

Η αιτία στο παρασκήνιο της παραίτησης: η κόντρα με τον υπουργό Εσωτερικών

Ο παραιτηθείς υπουργό ςΔικαιοσύνης  είχε έρθει σε έντονη ρήξη τους τελευταίους μήνες με τον υπουργό Εσωτερικών, Suleyman Soylu.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Abdulhamit Gül είχε δώσει σκληρή απάντηση το Νοέμβριο στην έκκληση Soylu, προς τους προέδρους των κοινοτήτων της χώρας να μη λαμβάνουν υπόψη τους τις δικαστικές αποφάσεις, λέγοντας ότι ο νόμος και το κράτος δικαίου, πρέπει πάντα να υπερέχουν.
Ο Abdulhamit Gül ήταν ένας υπουργός γνωστός για την πιο «μετριοπαθή» του στάση απέναντι στις πολιτικές «ακραίας ασφάλειας» του AKP.
Για το λόγο αυτό, έρχονταν συχνά σε αντιπαράθεση με τον υπουργό Εσωτερικών, Suleyman Soylu.

Η αφορμή στο παρασκήνιο της παραίτησης: η έμμεση στήριξη στον Imamoglu

Αφορμή ωστόσο, για να ξεχειλίσει το ποτήρι και να φτάσει να ζητήσει ο Gül την απαλλαγή από τα καθήκοντά του ήταν η κριτική που δέχτηκε για τη χθεσινή ομιλία του, σχετικά με την προστασία των ατομικών δεδομένων, αμέσως μετά την αποκάλυψη ότι δημόσιες κάμερες παρακολουθούσαν το δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, Ekrem Imamoglu.
«Οι πληροφορίες που μοιράζονται τα άτομα με τους θεσμούς πρέπει να προστατεύονται.
Όλοι οι θεσμοί και ιδιαίτερα η κρατική διοίκηση πρέπει να σέβονται αυτήν την ευθύνη.
Οι πολίτες πρέπει να μεριμνούν ώστε αυτές οι πληροφορίες, τις οποίες εμπιστεύονται προς το κράτος, να μην αποκαλύπτονται αύριο σε άλλους φορείς, σε ΜΜΕ, δεξιά και αριστερά», δήλωσε ο παραιτηθείς υπουργός Δικαιοσύνης, προκαλώντας έντονη κριτική στο κυβερνών κόμμα ΑΚΡ και τον εταίρο του ΜΗΡ, καθώς θεωρήθηκε έμμεση στήριξη στο δήμαρχο Ekrem Imamoglu.

Δεν του άρεσαν τα νούμερα για τον πληθωρισμό!

Ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan... καρατόμησε επίσης τον επικεφαλής της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (Tüik), σύμφωνα με απόφαση που δημοσιεύτηκε στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου 29 Ιανουαρίου 2022, σε συνέχεια της δημοσίευσης των ετήσιων στοιχείων για τον πληθωρισμό, σύμφωνα με το Reuters και τους Finincial Times.
Ο επικεφαλής της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, Sait Erdal Dince, δέχθηκε πυρά μετά τη δημοσίευση των στοιχείων στις αρχές Ιανουαρίου που έθεσαν τον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού στο 36,1%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 19 ετών.

Διπλάσια αύξηση

Η αντιπολίτευση τόνισε ότι το ποσοστό αυτό ήταν υποτιμημένο, υποστηρίζοντας ότι η πραγματική αύξηση του κόστους ζωής είναι τουλάχιστον διπλάσια.
Ο Erdogan δεν εξήγησε την απόφασή του να διορίσει τον Erhan Cetinkaya,, πρώην αντιπρόεδρο της τουρκικής τραπεζικής ρυθμιστικής αρχής ως τον νέο επικεφαλής της Tüik.

Εκτίναξη στο 36%

Ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε σε ρυθμό πάνω από 36% σε διάστημα ενός έτους τον Δεκέμβριο στην Τουρκία, ρεκόρ μετά τον Σεπτέμβριο του 2002, λόγω της πτώσης της αξίας της τουρκικής λίρας.
Ωστόσο ο Τούρκος πρόεδρος, εν μέσω πίεσης, 18 μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, συνεχίζει να υπεραμύνεται των επιλογών του.
Η αύξηση των τιμών καταναλωτή, πάνω από επτά φορές μεγαλύτερη από τον αρχικό στόχο της κυβέρνησης, στο 13,58% μόνο τον Δεκέμβριο, εξηγείται από την πτώση σχεδόν 45% της αξίας της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου μέσα σε ένα χρόνο, παρά τα έκτακτα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον Ερντογάν στα μέσα Δεκεμβρίου.

Επιμένει για τον πληθωρισμό και… Erdoganomics

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος Erdogan επανέλαβε την ανορθόδοξη οικονομική του πολιτική, λέγοντας ότι τα επιτόκια θα μειωθούν και έτσι θα μειωθεί και ο πληθωρισμός, λίγες ημέρες πριν ανακοινωθούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό για τον Ιανουάριο, προσθέτοντας ότι τα οικονομικά δεινά της Τουρκίας θα περάσουν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters το Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022.
Εμπλεκόμενη σε μια νομισματική κρίση που τροφοδοτείται από την κίνηση της κεντρικής τράπεζας να μειώσει τα επιτόκια κατά 500 μονάδες βάσης από τον Σεπτέμβριο ως μέρος ενός οικονομικού μοντέλου που σχεδίασε ο Erdogan, η Τουρκία είδε τον πληθωρισμό του Δεκεμβρίου να εκτοξεύεται στο υψηλότερο επίπεδο στη 19ετή διακυβέρνησή του.

Πρόβλεψη για 47% τον Ιανουάριο

Δημοσκόπηση του Reuters την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου έδειξε ότι αναμένεται να φτάσει σε υψηλό σχεδόν 20 ετών, 47% τον Ιανουάριο.
«Γνωρίζετε τη μάχη μου με τα επιτόκια.
Μειώνουμε τα επιτόκια και θα τα μειώσουμε.
Να ξέρετε ότι ο πληθωρισμός θα πέσει επίσης τότε, θα πέσει περισσότερο», δήλωσε ο Τουρκος πρόεδρος σε υποστηρικτές στην επαρχία της Μαύρης Θάλασσας της Giresun.
«Η συναλλαγματική ισοτιμία θα σταθεροποιηθεί και ο πληθωρισμός θα πέσει, οι τιμές θα πέσουν επίσης, όλα αυτά είναι προσωρινά», τόνισε.

Πλήγμα στην αξιοπιστία 

Έχοντας επίγνωση της ζημιάς που προκαλείται όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στην αξιοπιστία του, ο Erdogan δεσμεύτηκε στις αρχές Ιανουαρίου «να επαναφέρει τον πληθωρισμό σε μονοψήφιους δείκτες το συντομότερο δυνατό».
Καθώς αυτοί αποτελούν αντικείμενο σκληρής πολιτικής διαμάχης: η αντιπολίτευση και τμήμα της κοινωνίας κατηγορούν την Tüik ότι εν γνώσει της υποτίμησε την άνοδο των τιμών, που τροφοδοτείται από την οικονομική πολιτική του Τούρκου προέδρου που ώθησε την τουρκική κεντρική τράπεζα σε συστηματική μείωση των επιτοκίων μέσα στους τελευταίους μήνες.
Ο Nureddin Nebati, υπουργός Οικονομικών της χώρας, φέρεται να δήλωσε σε συνάντηση οικονομολόγων στην Κωνσταντινούπολη το περασμένο Σαββατοκύριακο (21-22 Ιανουαρίου 2022)  ότι αναμένει ο πληθωρισμός να κορυφωθεί στο 40% τους επόμενους μήνες.
Η Goldman Sachs, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα, προβλέπει ότι ο ετήσιος πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή θα φτάσει το 48 τοις εκατό τον Ιανουάριο.

«Tρίβει τα χέρια» του ο Devlet Bahçeli - Πολιτικές προεκτάσεις 

Ο Abdulhamit Gül δεν έχαιρε καμίας υποστήριξης του εθνικιστή ηγέτη και εταίρου του Erdogan, Devlet Bahçeli.
Ο λόγος της αντιπάθειας προερχόταν από την εποχή που ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, ως πρώην στέλεχος του Κόμματος Ευδαιμονίας, έπαιζε ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή της παράταξης αυτής στη Λαϊκή Συμμαχία (που αποτελείται από Erdogan-Bahçeli).
Αυτό δεν άρεσε στο MHP.
Εάν το Κόμμα Ευδαιμονίας προσχωρήσει στη Λαϊκή Συμμαχία, η επιρροή του MHP στο ΑΚΡ θα ελαχιστοποιούνταν.
Στην πραγματικότητα, ο Bahçeli δεν θέλει αυτή τη συγχώνευση και για το λόγο αυτό ήταν πάντα ψυχρός απέναντι στον Abdulhamit Gül.
Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος απέλυσε με προεδρικό διάταγμα τον επικεφαλής της τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας, η οποία είχε βρεθεί στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης τους τελευταίους μήνες για «μαγειρεμένα» στοιχεία στον πληθωρισμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης