Τελευταία Νέα
Διεθνή

Jerusalem Center for Public Affairs: Πως οι ΗΠΑ και το τέλος του EastMed ωφελούν τον Erdogan

Jerusalem Center for Public Affairs: Πως οι ΗΠΑ και το τέλος του EastMed ωφελούν τον Erdogan
Ο πρόεδρος του Jerusalem Center for Public Affairs υποστηρίζει ότι η Τουρκία θα μπορούσε να αναδειχθεί σε νέο κόμβο φυσικού αερίου για τη Μέση Ανατολή
Σχετικά Άρθρα

Τις προσπάθειες για την αναθέρμανση των σχέσεων Ισραήλ και Τουρκίας επισημαίνει σε άρθρο του στην Jerusalem Post, ο πρόεδρος του ερευνητικού κέντρου Jerusalem Center for Public Affairs.
Ειδικότερα, ο Dore Gold υποστηρίζει ότι δύο εξελίξεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας την επόμενη περίοδο.
Πρώτον, από τότε που ανέλαβε καθήκοντα, ο πρόεδρος του Ισραήλ, Isaac Herzog, φαίνεται να επιδιώκει την αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι υπήρξαν τουλάχιστον τρεις τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ του προέδρου Erdogan και του Ισραηλινού ομολόγου του. Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο προέδρων οδήγησαν σε σενάρια ότι ο Herzog θα επισκεφθεί την Τουρκία στο όχι μακρινό μέλλον.
Υπενθυμίζεται ότι από το 2008 παρατηρείται μια σταθερή επιδείνωση στις σχέσεις των δύο χωρών, μετά την είσοδο του Ισραηλινού Στρατού στη Λωρίδα της Γάζας κατά την επιχείρηση Cast Lead, κατά της Χαμάς.

Ο αγωγός EastMed

Η δεύτερη εξέλιξη που μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην αναθέρμανση των σχέσεων των δύο χωρών, είναι και η «ταφόπλακα» που έβαλαν οι ΗΠΑ στον αγωγό EastMed.
«Η απόφαση της κυβέρνησης Biden να άρει τη στήριξή της στον υποθαλάσσιο αγωγό που συνδέει το Ισραήλ και το Κυπριακό φυσικό αέριο στη Μεσόγειο με την Ευρώπη μέσω Ελλάδας και Ιταλίας, προκάλεσε απογοήτευση για όσους επένδυσαν σε αυτό το project.
Η απόφαση της Ουάσιγκτον, επιπλέον, αποτέλεσε έκπληξη λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση της να στηρίξει τον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream προς τη Γερμανία. Οι ΗΠΑ έκοψαν τους αγωγούς των φίλων τους όπως ο Καναδάς (Keystone) και το Ισραήλ, αλλά δυστυχώς υποστήριξαν τους αγωγούς των αντιπάλων τους. Αλλά η Τουρκία πρόκειται να επωφεληθεί από το γεγονός ότι το project του Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας μπήκε στην άκρη, καθώς η Τουρκία θα μπορούσε να αναδειχθεί σε νέο κόμβο φυσικού αερίου για τη Μέση Ανατολή» επισημαίνει ο Dore Gold.

Σύμμαχος η Τουρκία

Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση «με την αποδυνάμωση της αποφασιστικότητας της Δύσης να αντιμετωπίσει το Ιράν, η Τουρκία παραμένει ένας σημαντικός πιθανός σύμμαχος σε τουλάχιστον μία σημαντική πρόκληση στη Μέση Ανατολή. Η εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ είναι σημαντική, αλλά δεν θα είναι ομαλή. Το 1941, ενώ οι Βρετανοί απέρριψαν τη σοβιετική πολιτική στην Ευρώπη, τελικά αγκάλιασαν τη Σοβιετική Ρωσία του Stalin εξαιτίας ενός μεγαλύτερου κακού - της Γερμανίας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης