Τελευταία Νέα
Διεθνή

Την ώρα που η αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται με 6,9%... η Ευρωζώνη είναι στο χείλος της ύφεσης – Τι θα κάνει η ΕΚΤ;

Την ώρα που η αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται με 6,9%... η Ευρωζώνη είναι στο χείλος της ύφεσης – Τι θα κάνει η ΕΚΤ;

Η Ευρώπη υστερεί έναντι των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου στην ανάκαμψη από την πανδημία

Σχετικά Άρθρα
Η οικονομία της ευρωζώνης ξεκίνησε το 2022 σε αδύναμη βάση, με τους περιορισμούς της πανδημίας να επηρεάζουν την εμπιστοσύνη και να αυξάνουν τους φόβους ότι η Γερμανία μπορεί να βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης για δεύτερη φορά από την έναρξη της κρίσης.

Το ΑΕΠ της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 0,7% στο διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου.
Επίσης, ο δείκτης κλίματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποχώρησε στις 112,7 μονάδες τον Ιανουάριο του 2022, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα μηνών, λόγω της πτώσης στους περισσότερους τομείς και στους καταναλωτές.
Οι προσδοκίες για την απασχόληση μειώθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.
Και αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι η παραγωγή το τέταρτο τρίμηνο συρρικνώθηκε κατά 0,7% - υπερδιπλάσια από ό,τι προέβλεπαν οι αναλυτές.
Βέβαια δεν λείπουν και τα θετικά νέα, ήτοι ότι η Γαλλία και η Ισπανία ανέφεραν ταχύτερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη.
Συγκεκριμένα, στην πρώτη, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,7% στο τέταρτο τρίμηνο του 2021 και, έτσι, ο ρυθμός ανάπτυξης για το σύνολο του έτους διαμορφώθηκε στο 7%, που είναι και ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί από το 1969.
Όσο για την Ισπανία, ο ρυθμός ανάπτυξης για πέρυσι διαμορφώθηκε στο 5%, που είναι ο υψηλότερος μετά το 2000.
1200x-1_2.jpg

Η υστέρηση της Ευρώπης

Η Ευρώπη υστερεί έναντι των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου στην ανάκαμψη από την πανδημία, με τα σημεία συμφόρησης στην προσφορά να πλήττουν τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες, ενώ οι ελλείψεις προσωπικού διαταράσσουν όλα τα μέρη της οικονομίας.
Χτες έγινε γνωστό ότι η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με πολύ καλύτερο από τον αναμενόμενο ρυθμό. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2021, αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 6,9%, ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones εκτιμούσαν ρυθμό 5,5%.
Έτσι, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μείωσε αυτή την εβδομάδα τις εκτιμήσεις του για τη ζώνη του ευρώ και προειδοποίησε ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς από τη μία η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εμφανίζεται στην παρούσα απρόθυμη να αλλάξει το μείγμα της πολιτικής της, ενώ πιθανή κλιμάκωση των εντάσεων στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας μπορεί να αυξήσει τις τιμές.

Απαισιόδοξοι οι καταναλωτές

Την ώρα που οι περισσότεροι αναλυτές βλέπουν αύξηση των τιμών καταναλωτή ενόψει, οι καταναλωτές είναι πιο απαισιόδοξοι για τη μελλοντική τους οικονομική κατάσταση.
Οι κατασκευαστές αναμένουν μείωση των τιμών πώλησης, οι βιομηχανικές παραγγελίες μειώθηκαν ελαφρά τον Ιανουάριο, ενώ οι προσδοκίες παραγωγής παρέμειναν σε γενικές γραμμές αμετάβλητες.
Μια έρευνα των υπευθύνων αγορών έδειξε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι οι πιέσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν, αλλά οι αυστηροί έλεγχοι έναντι της Covid-19 στην Κίνα και σε μεγάλο μέρος της υπόλοιπης Ασίας θα μπορούσαν ακόμη να εκτροχιάσουν την πρόοδο.
Οι εταιρείες στη ζώνη του ευρώ έχουν ήδη εκφράσει ανησυχία τους ότι οι απουσίες προσωπικού λόγω ασθένειας ή κανόνων καραντίνας κινδυνεύουν να εκτροχιάσουν τη δραστηριότητα.
1200x-2.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης