Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μπορεί η UniCredit να αποτρέψει την ρωσο-ουκρανική ένταση; - Οι επαφές με τον Putin και ο ρόλος των τραπεζών

Μπορεί η UniCredit να αποτρέψει την ρωσο-ουκρανική ένταση; - Οι επαφές με τον Putin και ο ρόλος των τραπεζών

«Δεδομένου του γεωπολιτικού κινδύνου αποφασίσαμε να αποσυρθούμε από το data room», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της UniCredit, Andrea Orcel

Την απόσυρση του ενδιαφέροντος για την ρωσική τράπεζα Otkritie δημοσιοποίησε η UniCredit, λόγω της κλιμάκωσης των εντάσεων σχετικά με την Ουκρανία.

«Δεδομένου του γεωπολιτικού κινδύνου αποφασίσαμε να αποσυρθούμε από το data room», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της UniCredit, Andrea Orcel.
Η ιταλική τράπεζα είχε δείξει ενδιαφέρον για την Otkritie, μία από τις μεγαλύτερες κρατικές τράπεζες της Ρωσίας, καθώς ο διευθύνων σύμβουλος Andrea Orcel επιδιώκει να ενισχύσει την κερδοφορία του.

Οι επαφές με τον Putin

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Orcel συμμετείχε σε μια κλήση μεταξύ στελεχών της Ιταλίας και του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin για να συζητήσουν ευκαιρίες για τις ιταλικές εταιρείες στη Ρωσία.
Η UniCredit είναι μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών με σημαντική έκθεση στη Ρωσία και οι Financial Times αποκάλυψαν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενημέρωσε να ετοιμαστούν για διεθνείς κυρώσεις στη χώρα εάν η Μόσχα εισβάλει στην Ουκρανία.
Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας σχεδιάζει για την Otkritie, η οποία κρατικοποιήθηκε το 2017, μια αρχική δημόσια προσφορά, με τη UniCredit να έχει εκφράσει το ενδιαφέρον της.
Ωστόσο, οι ΗΠΑ έχουν πει ότι η Ρωσία θα αντιμετωπίσει «τεράστιες συνέπειες» εάν στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία.
Οι κυρώσεις θα αύξαναν τον κίνδυνο για τράπεζες, όπως η UniCredit, με μεγάλη ρωσική έκθεση.
Πάντως η UniCredit έδειξε ότι δεν βλέπει μονόπλευρα τις εξελίξεις.
«Ο αρνητικός οικονομικός αντίκτυπος αναμένεται να προέλθει κυρίως από ένα πιθανό ενεργειακό σοκ, ειδικά για χώρες πιο ευάλωτες όπως η Γερμανία, πιθανές εντάσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές και, σε μικρότερο βαθμό, μέσω των εμπορικών καναλιών», ανέφερε η τράπεζα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης