Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισπανία: Η πανδημία έχει συμβάλλει στη δραματική αύξηση των αυτοκτονιών σε νέους 15 έως 29 ετών

Ισπανία: Η πανδημία έχει συμβάλλει στη δραματική αύξηση των αυτοκτονιών σε νέους 15 έως 29 ετών
Σε μελέτη του Ισπανικού Ιδρύματος για την Πρόληψη των Αυτοκτονιών καταγράφηκαν 300 αυτοκτονίες ατόμων ηλικίας 15-29 ετών το 2020 από τις συνολικά 3.941 αυτοκτονίες στη χώρα

Στην Ισπανία, υπάρχει μεγάλη ανησυχία στις αρχές για τη δραματική αύξηση των αυτοκτονιών σε άτομα ηλικίας από 15 έως 29 χρόνων. Η πανδημία, υποστηρίζουν οι ειδικοί, έχει συμβάλλει στο «φαινόμενο» καθώς στα χρόνια του κορωνοϊου, η αυτοκτονία έχει γίνει η κύρια αιτία θανάτου στους νεαρούς ανθρώπους μετά από τον καρκίνο, ενώ είναι η πρώτη όσον αφορά στους άνδρες των προαναφερθέντων ηλικιακών ορίων.


Σε μελέτη του Ισπανικού Ιδρύματος για την Πρόληψη των Αυτοκτονιών καταγράφηκαν 300 αυτοκτονίες ατόμων ηλικίας 15-29 ετών το 2020 από τις συνολικά 3.941 αυτοκτονίες στη χώρα. Οι άνδρες που αφαίρεσαν τη ζωή τους ήταν 227.

Σύμφωνα με έρευνα που υποστηρίζει Γενικό Συμβούλιο Ψυχολογίας της Ισπανίας, το 15,5% του πληθυσμού της χώρας υποστηρίζει πως κάποια στιγμή στη ζωή του σκέφτηκε να αυτοκτονήσει, αλλά αυτό το ποσοστό αυξάνεται στις ηλικίες 15-28 ετών στο 25,7%. Τις τελευταίες δεκαετίες, δε, έχουν τετραπλασιαστεί οι νοσηλείες ατόμων που αυτοτραυματίστηκαν – από 1.270 το 2000 σε 4.048 το 2020, αναφέρουν τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας.

Η μοναξιά, η απομόνωση και ο φόβος που προκαλεί ένα αβέβαιο μέλλον είναι ορισμένα από τα προβλήματα που απασχολούν κυρίως τους εφήβους στην Ισπανία και επιβάρυναν ή έφεραν στην επιφάνεια τάσεις αυτοκτονίας.

Γι’ αυτό και πλέον αρχίζει μια νέα προσπάθεια με επίκεντρο το εκπαιδευτικό σύστημα στο οποίο προστίθεται η ευθύνη να εφαρμόσει πρωτόκολλα πρόληψης αυτοκτονιών και αυτοτραυματισμών. Μέχρι στιγμής πέντε αυτόνομες επαρχίες έχουν καταρτίσει ενημερωτικούς οδηγούς, ενώ αυτό που ζητούν δάσκαλοι και καθηγητές είναι να εκπαιδευτούν καθώς και μέσα προκειμένου να εντοπίζουν τις περιπτώσεις υψηλού κινδύνου και όχι μόνο.

Οι αρμόδιες αρχές εκτιμούν πως υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης στον τομέα της πρόληψης. Για κάθε αυτοκτονία υπάρχουν άλλες 20 απόπειρες και σε ποσοστό 30 με 40% όσοι αποπειράθηκαν το έχουν κάνει και στο παρελθόν.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης