Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ρωσία κατηγορεί για fake news, δεν σχεδιάζεται σύρραξη με την Ουκρανία - Οι αμερικανοί αποχωρούν… ο Borrell (ΕΕ) καθησυχάζει

Η Ρωσία κατηγορεί για fake news, δεν σχεδιάζεται σύρραξη με την Ουκρανία - Οι αμερικανοί αποχωρούν… ο Borrell (ΕΕ) καθησυχάζει
Η Ρωσία από την πλευρά της κατηγορεί την Βρετανία και τις ΗΠΑ για fake news, τονίζοντας ότι καμία επίθεση δεν σχεδιάζεται στην Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα

Ενώ ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell καθησυχάζει για τις εξελίξεις σε Ουκρανία και Ρωσία… τονίζοντας ότι η Βρετανία και ΗΠΑ δραματοποιούν την κατάσταση… οι αμερικανοί αποχωρούν προκαλώντας σύγχυση στην Ουκρανία…
Εν τω μεταξύ κορυφαίος Ουκρανός υποστηρίζει ότι οι Αμερικανοί είναι «πιο ασφαλείς στο Κίεβο από το Λος Άντζελες» ενώ θεωρούν την κίνηση των αμερικανών να αποχωρήσουν γελοία.
Η Ρωσία από την πλευρά της κατηγορεί την Βρετανία και τις ΗΠΑ για fake news, τονίζοντας ότι καμία επίθεση δεν σχεδιάζεται στην Ουκρανία.
Να σημειωθεί ότι το «σχήμα της Νορμανδίας» Ρωσία, Ουκρανία, Γαλλία, Γερμανία θα συνεδριάσει την Τετάρτη 26/1 στο Παρίσι για το ουκρανικό

Borrell: Μην δραματοποιείται η κατάσταση στην Ουκρανία

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell επισήμανε ότι οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο «δραματοποιούν» την κατάσταση στην Ουκρανία και την συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων στα ουκρανικά σύνορα.
Η ΕΕ δεν ακολουθεί τις ΗΠΑ στην απόσυρση των οικογενειών των διπλωματών της από την Ουκρανία, λέει ο κορυφαίος Ευρωπαίος διπλωμάτης Josep Borrell, προσθέτοντας ότι δεν χρειάζεται να «δραματοποιηθεί» η κατάσταση όσο συνεχίζονται οι διπλωματικές συνομιλίες με τη Ρωσία.
Τώρα, μια «πηγή κοντά στον Πρόεδρο Volodymyr Zelensky» στην Ουκρανία λέει ότι η απόφαση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ να εγκρίνει την οικειοθελή αποχώρηση υπαλλήλων της αμερικανικής κυβέρνησης και των διπλωματών από το Κίεβο είναι μια τεράστια υπερβολική αντίδραση.

Δεν μπορεί να γίνει τίποτε για τις επόμενες 2-3 εβδομάδες

Σύμφωνα με πληροφορίες, Ουκρανοί αξιωματούχοι - τόσο νυν όσο και πρώην - υποστηρίζουν ότι μια μεγάλης κλίμακας ρωσική στρατιωτική επιχείρηση δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί για «τουλάχιστον τις επόμενες δύο ή τρεις εβδομάδες».
Ο πρώην υπουργός Άμυνας Andriy Zagorodnyuk , για παράδειγμα, ανέφερε ότι «βρίσκονται 127.000 Ρώσοι στρατιώτες κατά μήκος των συνόρων, σε κατεχόμενα εδάφη της ανατολικής Ουκρανίας και της Κριμαίας αλλά αυτός ο αριθμός δεν έχει ουσιαστικά αυξηθεί από τον Απρίλιο.
Αυτός ο αριθμός στρατευμάτων δεν είναι αρκετός για πλήρους κλίμακας επίθεση».

Γελοία η αποχώρηση των αμερικανών

Έμπιστος συνεργάτης του Zelensky… υποστηρίζει ότι ο Ουκρανός πρόεδρος «δεν πιστεύει ότι υπάρχει κάποια απειλή για το Κίεβο» προσθέτοντας ότι «το γεγονός ότι οι ΗΠΑ ήταν οι πρώτες που ανακοίνωσαν» τις οικειοθελείς αποχωρήσεις και τις υποχρεωτικές αποχωρήσεις είναι εξαιρετικά απογοητευτικό και, ειλικρινά, αυτοί οι Αμερικανοί είναι πιο ασφαλείς στο Κίεβο από ότι στο Λος Άντζελες… ή σε οποιαδήποτε άλλη πόλη των ΗΠΑ που πλήττεται από εγκλήματα».
Η πηγή κοντά στον Zelensky είπε ότι το γραφείο του προέδρου θεώρησε την κίνηση των ΗΠΑ ως «εντελώς γελοία» και υποδηλώνει την «αμερικανική ασυνέπεια».

«Από τη μια πλευρά, η Ουάσιγκτον λέει στην Ουκρανία πώς πρέπει να εκδημοκρατιστούμε.
Στεκόμαστε στο πλευρό σας.
Είναι δικαίωμά σας να αποφασίσετε να συμμετάσχετε στη Δύση. Θα σταθούμε μαζί σας ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα, θα στηρίξουμε την Ουκρανία, υποστήριζαν οι αμερικανοί»
Αλλά όταν η Ρωσία κλιμακώνει την ένταση οι αμερικανοί είναι οι πρώτοι που φεύγουν».

Ο Zelensky, εν τω μεταξύ, προσπαθεί να αντιδράσει με ψυχραιμία - λέγοντας στους Ουκρανούς «Τι νέο υπάρχει;
Δεν είναι αυτή η πραγματικότητα εδώ και 8 χρόνια;
Δεν ξεκίνησε η εισβολή το 2014;
Μήπως η απειλή ενός πολέμου μεγάλης κλίμακας δεν ήταν πάντα στο προσκήνιο;
Αυτοί οι κίνδυνοι υπήρχαν… δεν έχουν γίνει μεγαλύτεροι.
Ο ενθουσιασμός γύρω τους έχει αυξηθεί»

Επικρίνει τις ΗΠΑ το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών

«Μολονότι σεβόμαστε το δικαίωμα των ξένων εθνών να διασφαλίζουν την ασφάλεια και την ασφάλεια των διπλωματικών τους αποστολών, πιστεύουμε ότι ένα τέτοιο βήμα είναι πρόωρο και αποτελεί παράδειγμα υπερβολικής αντίδρασης».
Υπάρχει πολλή παραπληροφόρηση, χειραγώγηση και παραποιήσεις στα ουκρανικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης προκαλώντας πανικό μεταξύ Ουκρανών και αλλοδαπών, τρομάζοντας τις επιχειρήσεις, υπονομεύοντας την οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ουκρανίας.
Ένας άλλος κυβερνητικός αξιωματούχος της Ουκρανίας είπε στο ότι η κίνηση των ΗΠΑ μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στην Ουκρανία και θα μπορούσε να οδηγήσει ορισμένους ανθρώπους εδώ να αναρωτηθούν για τον ρόλο της Ουκρανικής κυβέρνησης.

Η απόφαση των ΗΠΑ ήταν μελετημένη

Οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι η απόφασή τους λήφθηκε «με μεγάλη προσοχή λόγω των συνεχιζόμενων ρωσικών προσπαθειών να αποσταθεροποιήσει τη χώρα και να υπονομεύσει την ασφάλεια των Ουκρανών πολιτών και άλλων που επισκέπτονται ή διαμένουν στην Ουκρανία» και ότι είχε ζητηθεί η γνώμη της ουκρανικής κυβέρνησης σχετικά με το βήμα.
Οι ΗΠΑ δεν είναι οι μόνες που αποχωρούν από το Κίεβο, καθώς το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε μια παρόμοια κίνηση αμέσως μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ προετοιμάζουν 8.500 στρατιώτες

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφωνούν πλήρως με τους Ευρωπαίους συμμάχους σχετικά με τη σοβαρότητα της απάντησης σε οποιαδήποτε ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και σχετικά με τον επείγοντα χαρακτήρα της απειλής, δήλωσε η Ουάσιγκτον, καθώς το Πεντάγωνο θέτει περίπου 8.500 στρατιώτες με έδρα τις ΗΠΑ σε αυξημένη επιφυλακή για ενδεχόμενο ανάπτυξη στην Ευρώπη εν μέσω αυξανόμενων φόβων για πιθανή ρωσική στρατιωτική κίνηση στην Ουκρανία.
Ο γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δήλωσε επίσης ότι δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις, κάτι που είπε ότι θα συμβεί μόνο εάν η συμμαχία του ΝΑΤΟ αποφασίσει να ενεργοποιήσει μια δύναμη ταχείας αντίδρασης «ή εάν αναπτυχθούν άλλες καταστάσεις»
Ο Κίρμπι είπε ότι ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν συνέστησε στον Μπάιντεν να διαταχθούν έως και 8.500 στρατιώτες για να προετοιμαστούν για πιθανή ανάπτυξη στην Ευρώπη, υπό το φως των ενδείξεων ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν αποκλιμακώνει τη στρατιωτική του πίεση στην Ουκρανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης