Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνω κάτω ο ΠΟΥ από την «επίθεση» εναντίον του γενικού διευθυντή Tedros Adhanom Ghebreyesus

Άνω κάτω ο ΠΟΥ από την «επίθεση» εναντίον του γενικού διευθυντή Tedros Adhanom Ghebreyesus
Ένταση στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΠΟΥ, με την Αιθιοπία να καταφέρεται εναντίον του Αιθίοπα, καταγόμενου από το Τιγκράι, γενικού διευθυντή Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus
Ένταση επικράτησε στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΠΟΥ, με την Αιθιοπία να «επιτίθεται» εναντίον του Αιθίοπα, καταγόμενου από το Τιγκράι, γενικού διευθυντή Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus
Η ένταση μεταξύ της Αιθιοπίας και του γενικού διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Tedros Adhanom Ghebreyesus, κλιμακώθηκε σήμερα 24/1, κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ.
Ο Tedros κατάγεται από το Τιγκράι, την περιφέρεια της Αιθιοπίας που έχει γίνει θέατρο μιας σφοδρής ένοπλης σύγκρουσης εδώ και έναν χρόνο, μεταξύ του ομοσπονδιακού στρατού και των ανταρτών του TPLF.
Η Αντίς Αμπέμπα είχε ήδη καταγγείλει, από τα μέσα Ιανουαρίου, τις δηλώσεις που είχε κάνει ο Tedros τότε για την ανθρωπιστική κατάσταση στο Τιγκράι.
Σήμερα, ο πρεσβευτής της Αιθιοπίας στον ΟΗΕ Zenebe Kebede επιχείρησε δύο φορές να καταγγείλει ξανά τον Tedros, αλλά τον διέκοψε ο προεδρεύων της συνεδρίασης, εξηγώντας του ότι δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή για να συζητηθεί το θέμα αυτό.
«Θέλουμε να εκφράσουμε την ανησυχία μας.
Η χώρα μου, η Αιθιοπία, είχε τη χαρά να προτείνει» το 2017 τον Tedros για την ηγεσία του ΠΟΥ, είπε ο Kebede.

«Όχι στο ύψος των προσδοκιών»

«Δυστυχώς, ο Δρ Tedros δεν στάθηκε στο ύψος των προσδοκιών που απαιτούνται», συνέχισε, υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποίησε το αξίωμά του «για να προωθήσει τα προσωπικά πολιτικά συμφέροντά του, εις βάρος των συμφερόντων της Αιθιοπίας».
Ο Kebede είπε επίσης ότι η χώρα του «είναι ανεκτική απέναντι σε αυτές τις παραβάσεις» αλλά ελπίζει ότι ο Tedros , που είναι ο μοναδικός υποψήφιος για μια δεύτερη θητεία στην ηγεσία του ΠΟΥ, «θα σταματήσει την απρεπή συμπεριφορά του».
Ο Tedros, η υποψηφιότητα του οποίου θα εξεταστεί αύριο Τρίτη, έχει επικρίνει πολλές φορές την ανθρωπιστική κατάσταση στο Τιγκράι.
Από τις συγκρούσεις, που ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2020, έχουν χάσει τη ζωή τους χιλιάδες άνθρωποι ενώ, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, αυτή η περιφέρεια της Αιθιοπίας είναι «ντε φάκτο αποκλεισμένη» από την ανθρωπιστική βοήθεια.

Πουθενά αλλού στον κόσμο δεν βλέπουμε μια τέτοια κόλαση

Στις 12 Ιανουαρίου ο Tedros είπε ότι «πουθενά αλλού στον κόσμο δεν βλέπουμε μια τέτοια κόλαση, όπως στο Τιγκράι». 
Τα σχόλια του Tedros απειλούν την αμεροληψία του ΠΟΥ, σύμφωνα με την αιθιοπική κυβέρνηση η οποία έχει ζητήσει να ξεκινήσει έρευνα σε βάρος του γενικού διευθυντή του Οργανισμού.
Σε αυτό το αίτημα, που ωστόσο δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα των θεμάτων που θα συζητήσει αυτήν την εβδομάδα το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΠΟΥ, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο προεδρεύων, ο Κενυάτης Patrick Amoth.
«Πρόκειται για ένα εξαιρετικά περίπλοκο θέμα, με πολιτικές προεκτάσεις, που είναι εκτός του διαδικαστικού πλαισίου αυτής της συνεδρίασης», εξήγησε.
Για αυτόν τον λόγο πρότεινε, και το Συμβούλιο αποδέχτηκε, να μην συζητηθεί το θέμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης