Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Ερευνητές ανησυχούν ότι ο Covid θα αναπτύξει άμεσα ανθεκτικότητα στα χάπια της Pfizer και της Merck

ΗΠΑ: Ερευνητές ανησυχούν ότι ο Covid θα αναπτύξει άμεσα ανθεκτικότητα στα χάπια της Pfizer και της Merck
Ερευνητές εκφράζουν ανοιχτά αμφιβολίες ότι τα εν λόγω σκευάσματα μπορεί να μην αποδώσουν έναντι του Covid ή να μην έχει διάρκεια η ισχύς τους
Σχετικά Άρθρα

Αρκετοί είναι οι ειδικοί, που έχουν προειδοποιήσει πως οι ρυθμιστικές αρχές, όπως αυτές των ΗΠΑ, παραβλέπουν τους κινδύνους που συνδέονται με τη νέα γενιά χαπιών κατά του Covid από τη Pfizer και τη Merck.
Ερευνητές εκφράζουν ανοιχτά αμφιβολίες ότι τα εν λόγω σκευάσματα μπορεί να μην αποδώσουν έναντι του Covid ή να μην έχει διάρκεια η ισχύς τους.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, ερευνητές και ακαδημαϊκοί λαμβάνουν ήδη μέτρα για να παρακολουθούν τις ενδείξεις ότι ο Covid δίνει απάντηση σε χάπια όπως το Paxlovid και το Molnupiravir.

Πιο αποτελεσματικά από τα εμβόλια

Η ελπίδα των επιστημόνων είναι ότι τα χάπια θα σώσουν περισσότερες ζωές, ειδικά τώρα που τα εμβόλια και οι ενισχυτικές δόσεις είναι εκπληκτικά αναποτελεσματικές στην πρόληψη της μετάδοσης και της μόλυνσης από τον ιό.
«Γνωρίζουμε ότι αυτό είναι πιθανό να συμβεί κάποια στιγμή, επομένως πρέπει να το χτυπήσουμε μέχρι το τέλος στην καρδιά του προτού ξεφύγει από τον έλεγχο και αρχίσει να κυριαρχεί», δήλωσε η Katherine Seley-Radtke καθηγήτρια Ιατρικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο του Maryland, Baltimore County, του οποίου το εργαστήριο μελετά συνδυαστικές θεραπείες κατά των ιών.
Οι κατασκευαστές των χαπιών λένε ότι η διάρκεια μίας θεραπείας - που διαρκεί μόλις πέντε ημέρες, είναι πολύ σύντομη για να αναπτύξει ο ιός ανοσία.

Ο μηχανισμός του ιού

Ορισμένοι πιστεύουν ότι αυτό που γνωρίζουμε για το πώς αντιδρούν άλλοι ιοί στα φάρμακα μπορεί να προσφέρει κάποιες γνώσεις: για παράδειγμα, ο HIV είναι πιο πιθανό να αναπτύξει αντίσταση σε θεραπείες που αποτελούνται από ένα μόνο φάρμακο.
Αλλά ο HIV είναι μια χρόνια ασθένεια, όχι μια οξεία λοίμωξη όπως ο Covid.
Οι ερευνητές που εργάζονται για την Pfizer και τη Merck υποστηρίζουν ότι δεν είδαν σημάδια αντίστασης να εμφανίζονται κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών τους.Αλλά αυτά περιλάμβαναν μόνο μερικές εκατοντάδες άτομα.
Και υπάρχει πάντα το ερώτημα εάν η αποτελεσματικότητα θα εξασθενίσει όταν υπάρξουν νέες παραλλαγές.
«Όπως με κάθε ιό, ο SARS-CoV-2 δεν αποτελεί εξαίρεση, υπάρχει πιθανότητα εμφάνισης ανθεκτικότητας που μπορεί να επηρεάσει τις υπάρχουσες θεραπείες», ανέφερε η Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA.)

Αναπτύσσει αντιστάσεις ο Covid

Ανεξάρτητοι ερευνητές που επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα, υποπτεύονται ότι το Paxlovid μπορεί να είναι πιο πιθανό να προκαλέσει την ανάπτυξη αντίστασης από τον ιό.
Αυτό συμβαίνει επειδή το Paxlovid σταματά τον ιό αναστέλλοντας ένα ένζυμο — που ονομάζεται πρωτεάση και εμπλέκεται στην αντιγραφή.
Το Molnupiravir, από την άλλη πλευρά, ανήκει σε διαφορετική κατηγορία αντιικών φαρμάκων.
Σταματά τον πολλαπλασιασμό του ιού «παραπλανώντας» ένα ένζυμο που χρειάζεται να αναπαραχθεί ο SARS-CoV-2, εισάγοντας σφάλματα στο γονιδίωμα του κορωνοϊού, βραχυκυκλώνοντας τη διαδικασία αναπαραγωγής και σκοτώνοντας τον ιό.
Η χρήση συνδυασμού φαρμάκων μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ανάπτυξης αντίστασης από τον ιό.
Το σημαντικότερο πάντως πρόβλημα μέχρι στιγμής είναι η έλλειψη τέτοιων σκευασμάτων και οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες εξετάζουν τον συνδυασμό νέων φαρμάκων με παλαιότερα – και λιγότερα αποτελεσματικά- όπως το remdesivir.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης