Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε ναυάγιο οι συζητήσεις για ενίσχυση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας – Άδειασμα από Biden που θέλει να αντικαταστήσει τον ΠΟΥ

Σε ναυάγιο οι συζητήσεις για ενίσχυση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας – Άδειασμα από Biden που θέλει να αντικαταστήσει τον ΠΟΥ
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αντιτίθεται στη μεταρρύθμιση επειδή έχει ανησυχίες για την ικανότητα του ΠΟΥ να αντιμετωπίσει μελλοντικές απειλές, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας
Σχετικά Άρθρα

Οι ΗΠΑ δεν προτίθενται να ενισχύσουν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ώστε να καταστεί πιο ανεξάρτητος, ανέφεραν αξιωματούχοι, που συμμετείχαν στις συνομιλίες εγείροντας
αμφιβολίες για τη μακροπρόθεσμη υποστήριξη της κυβέρνησης Biden προς τον οργανισμό του ΟΗΕ.
Η πρόταση, που έγινε από την ομάδα εργασίας του ΠΟΥ για τη βιώσιμη χρηματοδότηση του Οργανισμού, θα αυξήσει την πάγια ετήσια συνεισφορά κάθε κράτους μέλους, σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο και με ημερομηνία 4 Ιανουαρίου 2022.
Το σχέδιο αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης μεταρρυθμιστικής διαδικασίας που προωθήθηκε εν μέσω πανδημίας και η οποία έχει τονίσει τους περιορισμούς της εξουσίας του ΠΟΥ να παρέμβει νωρίς σε μια κρίση.
Ωστόσο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ αντιτίθεται στη μεταρρύθμιση επειδή έχει ανησυχίες για την ικανότητα του ΠΟΥ να αντιμετωπίσει μελλοντικές απειλές, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, ανέφεραν Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Reuters, που δημοσιεύει το αποκλειστικό ρεπορτάζ.

Οι ΗΠΑ πιέζουν για νέο Οργανισμό

Αντίθετα, πιέζει για τη δημιουργία ενός ξεχωριστού ταμείου, που θα ελέγχεται άμεσα από δωρητές, το οποίο θα χρηματοδοτεί την πρόληψη και τον έλεγχο των έκτακτων περιστατικών υγείας.
Τέσσερις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που συμμετείχαν στις συνομιλίες, οι οποίοι αρνήθηκαν να κατονομαστούν επιβεβαίωσαν την αντίδραση των ΗΠΑ.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν είχε κανένα άμεσο σχόλιο για το δημοσίευμα του Reuters.
Η δημοσιευμένη πρόταση ζητά οι υποχρεωτικές συνεισφορές των κρατών μελών να αυξηθούν σταδιακά από το 2024, ώστε να αντιστοιχούν στο ήμισυ του βασικού προϋπολογισμού των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων του οργανισμού έως το 2028, σε σύγκριση με λιγότερο από 20% τώρα, ανέφερε το έγγραφο.

Οι πόροι του ΠΟΥ

Ο βασικός προϋπολογισμός του ΠΟΥ στοχεύει στην καταπολέμηση των πανδημιών και στην ενίσχυση των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης σε όλο τον κόσμο.
Συγκεντρώνει επίσης ένα επιπλέον 1 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων παγκόσμιων προκλήσεων όπως οι τροπικές ασθένειες και η γρίπη.
Οι υποστηρικτές λένε ότι η τρέχουσα εξάρτηση από την εθελοντική χρηματοδότηση από τα κράτη μέλη και από φιλανθρωπικές οργανώσεις όπως το Ίδρυμα Bill and Melinda Gates αναγκάζει τον ΠΟΥ να επικεντρωθεί στις προτεραιότητες που έχουν θέσει οι χρηματοδότες και τον καθιστά λιγότερο ικανό να επικρίνει τα μέλη όταν τα πράγματα πάνε στραβά.
Μια ανεξάρτητη επιτροπή για τις πανδημίες που διορίστηκε να συμβουλεύει για τη μεταρρύθμιση του ΠΟΥ είχε ζητήσει πολύ μεγαλύτερη αύξηση των υποχρεωτικών τελών, στο 75% του βασικού προϋπολογισμού, θεωρώντας το τρέχον σύστημα «μείζονα κίνδυνο για την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία» του Οργανισμού.
Ο ίδιος ο ΠΟΥ απάντησε σε ένα ερώτημα λέγοντας ότι «μόνο ευέλικτα και προβλέψιμα κεφάλαια μπορούν να επιτρέψουν στον Οργανισμό να εφαρμόσει πλήρως τις προτεραιότητες των κρατών μελών».
Οι κορυφαίοι δωρητές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, υποστηρίζουν το σχέδιο, μαζί με τις περισσότερες αφρικανικές, νοτιοασιατικές, νοτιοαμερικανικές και αραβικές χώρες, δήλωσαν τρεις από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Η πρόταση πρόκειται να συζητηθεί στη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του ΠΟΥ την επόμενη εβδομάδα, αλλά οι διαφορές σημαίνουν ότι δεν αναμένεται συμφωνία, είπαν τρεις από τους αξιωματούχους.

ΗΠΑ: Οργανισμός δωρητών

Ο ΠΟΥ επιβεβαίωσε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των κρατών μελών και ανέφερε ότι οι συνομιλίες είναι πιθανό να συνεχιστούν μέχρι την ετήσια συνάντηση τον Μάιο της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας, του κορυφαίου οργάνου λήψης αποφάσεων του οργανισμού.
Οι ευρωπαίοι δωρητές προτιμούν ιδιαίτερα την ενδυνάμωση, παρά την αποδυνάμωση, των πολυμερών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένου του ΠΟΥ.
Ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι το σχέδιο των ΗΠΑ «προκαλεί σκεπτικισμό σε πολλές χώρες» και είπε ότι η δημιουργία μιας νέας δομής που θα ελέγχεται από δωρητές και όχι από τον ΠΟΥ, θα αποδυναμώσει την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμήσει μελλοντικές πανδημίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης