Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Σύλληψη δημοσιογράφου για προσβολή του προέδρου Erdogan μέσω Twitter

Τουρκία: Σύλληψη δημοσιογράφου για προσβολή του προέδρου Erdogan μέσω Twitter

Το 2020 31.297 έρευνες ξεκίνησαν για την συγκεκριμένη κατηγορία, 7.790 υποθέσεις κατατέθηκαν και 3.325 κατέληξαν σε καταδικαστικές αποφάσεις, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης 

Σχετικά Άρθρα

Τουρκικό δικαστήριο διέταξε τη φυλάκιση της γνωστής δημοσιογράφου Sedef Kabas εν αναμονή της δίκης της με την κατηγορία της προσβολής του προέδρου Tayyip Erdogan αναφέρει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το CNN Turk, το Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022.
Η αστυνομία συνέλαβε την Kabas γύρω στις 2 π.μ. (1 π.μ. ώρα Ελλάδος) και την μετέφερε αρχικά στο κεντρικό αστυνομικό τμήμα της Κωνσταντινούπολης πριν τη μεταφέρει στο κεντρικό δικαστήριο της πόλης, όπου στη συνέχεια το δικαστήριο αποφάσισε υπέρ της επίσημης σύλληψής της.

Η παροιμία και το Twitter

Η υποτιθέμενη προσβολή είχε τη μορφή μιας παροιμίας που σχετίζεται με το παλάτι και την οποία η Kabas εξέφρασε τόσο σε ένα τηλεοπτικό κανάλι της αντιπολίτευσης όσο και στον λογαριασμό της στο Twitter, προκαλώντας την καταδίκη κυβερνητικών αξιωματούχων.
«Η τιμή του προεδρικού γραφείου είναι η τιμή της χώρας μας...
Καταδικάζω τις χυδαίες προσβολές που έγιναν εναντίον του προέδρου μας και του γραφείου του», έγραψε στο Twitter ο Fahrettin Altun, επικεφαλής της Διεύθυνσης Επικοινωνιών της Τουρκίας.

Προσπάθεια εκφοβισμού

Η Merdan Yanardag, αρχισυντάκτρια του καναλιού Tele 1 στο οποίο η Καμπάς έκανε το σχόλιο, επέκρινε έντονα τη σύλληψή της.
«Η κράτησή της κατά τη διάρκεια της νύχτας στις 2 τα ξημερώματα εξαιτίας μιας παροιμίας είναι απαράδεκτη», έγραψε στο Twitter.
«Αυτή η στάση είναι μια προσπάθεια εκφοβισμού των δημοσιογράφων, των μέσων ενημέρωσης και της κοινωνίας».

Οι ποινές και η ελευθερία της έκφρασης

Ο νόμος για την προσβολή του προέδρου επισύρει ποινή φυλάκισης από ένα έως τέσσερα χρόνια.
Τον περασμένο Οκτώβριο, το ανώτατο δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ευρώπης κάλεσε την Τουρκία να αλλάξει τη νομοθεσία, αφού αποφάσισε ότι η κράτηση ενός άνδρα βάσει του νόμου παραβίαζε την ελευθερία της έκφρασης.

Χιλιάδες καταδίκες

Χιλιάδες έχουν κατηγορηθεί και καταδικαστεί για το αδίκημα της προσβολής του Erdogan στα επτά χρόνια από τότε που από πρωθυπουργός έγινε πρόεδρος.
Το 2020, 31.297 έρευνες ξεκίνησαν για την συγκεκριμένη κατηγορία, 7.790 υποθέσεις κατατέθηκαν και 3.325 κατέληξαν σε καταδικαστικές αποφάσεις, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Οι αριθμοί αυτοί ήταν ελαφρώς χαμηλότεροι από το προηγούμενο έτος.
Από το 2014, τη χρονιά που ο Erdogan έγινε πρόεδρος, ξεκίνησαν 160.169 έρευνες σχετικά με την προσβολή του προέδρου, υποβλήθηκαν 35.507 υποθέσεις και υπήρξαν 12.881 καταδίκες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης