Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ψυχρός Πόλεμος ΗΠΑ - Ρωσίας - Biden: Εάν ο Putin εισβάλει στην Ουκρανία, θα πληρώσει βαρύ τίμημα

Ψυχρός Πόλεμος ΗΠΑ - Ρωσίας - Biden: Εάν ο Putin εισβάλει στην Ουκρανία, θα πληρώσει βαρύ τίμημα
Tο Κρεμλίνο ανακοίνωσε μεγάλης ναυτικές ασκήσεις σε Ατλαντικό, Αρκτικό, Ειρηνικό και Μεσόγειο

Τα τύμπανα του πολέμου ακούγονται στα ρωσοουκρανικά σύνορα, με τον Αμερικανό πρόεδρο Joe Biden να απευθύνει για δεύτερη φορά προειδοποίηση προς τον ομόλογό του, Putin, πως η Ρωσία θα πληρώσει βαρύ τίμημα αν εισβάλει στην Ουκρανία.
Σε απάντηση, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε μεγάλης ναυτικές ασκήσεις σε Ατλαντικό, Αρκτικό, Ειρηνικό και Μεσόγειο, όπου θα λάβουν μέρος περισσότερα από 140 πολεμικά πλοία και 10.000 στρατιώτες.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNN, ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε πως πιστεύει ότι ο Putin δεν θα ήθελε έναν «πόλεμο μεγάλης κλίμακας» και προειδοποίησε για «βαριές» απώλειες στο πεδίο της μάχης και «σκληρές» κυρώσεις κατά της ρωσικής οικονομίας.
Βέβαια, ο Αμερικανός πρόεδρος τα «μπέρδεψε» λίγο, αναφέροντας πως υπάρχει διχοστασία μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ και ως προς τι είναι διατεθειμένο καθένας να πράξει, ενώ επεσήμανε ότι πολλά θα εξαρτηθούν από το εύρος των επιθετικών ενεργειών της Ρωσίας – κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του Ουκρανού προέδρου Zelensky.

 

«Θέλουμε να υπενθυμίσουμε στις μεγάλες δυνάμεις ότι δεν υπάρχουν μικρές εισβολές και μικρά έθνη». . . όπως δεν υπάρχουν μικρά θύματα και μικρή θλίψη από την απώλεια αγαπημένων προσώπων», έγραψε ο Zelensky στο Twitter την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2020.
Μετά τη συνέντευξη Τύπου, ο Λευκός Οίκος εξέδωσε μια διευκρίνιση με σκοπό να υποβαθμίσει το σχόλιο του προέδρου.
Μάλιστα, ο Anthony Blinken, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, τόνισε μετά τις συνομιλίες στο Βερολίνο ότι η Δύση θα απαντήσει, ανεξάρτητα από την κλίμακα της στρατιωτικής δράσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.
«Είμαστε πολύ ξεκάθαροι ότι, εάν ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις κινηθούν πέρα από τα ουκρανικά σύνορα και διαπράξουν επιθετικές ενέργειες, θα υπάρξει μια γρήγορη, αυστηρή, ενωμένη απάντηση από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους», είπε.
Στο μεταξύ, ο Βρετανός Υφυπουργός Άμυνας James Hippy προειδοποίησε πως μια ρωσική εισβολή ίσως απέχει μόνο λίγες εβδομάδες ενώ τόνισε ότι θα πρόκειται για την πρώτη σύγκρουση δύο τεχνολογικά προηγμένων στρατών εδώ και πολλές δεκαετίες, υποστηρίζοντας ότι αν η Ρωσία προκαλέσει αυτό που χαρακτήρισε «εξαιρετικά ανόητη» σύρραξη στην Ουκρανία, θα προκληθούν δεκάδες χιλιάδες θάνατοι. 

Διαφοροποιήσεις στο ΝΑΤΟ

Όπως είπε o Biden, η απάντηση των ΗΠΑ και της Δύσης θα εξαρτηθεί από το τι θα κάνει η Ρωσία.
Ερωτηθείς για τι το ακριβώς εννοεί όταν μιλά για «εισβολή μικρής κλίμακας» ο Biden έκανε λόγο για το ενδεχόμενο Ρώσοι στρατιώτες να περάσουν τα σύνορα με την Ουκρανία και να ακολουθήσει ανταλλαγή πυρών στη συνοριακή γραμμή.
«Νομίζω ότι αυτό είναι που αλλάζει τα πάντα.
Αλλά θα εξαρτηθεί από το τι θα κάνει καθώς και σε ποιο βαθμό θα έχουμε απόλυτη ενότητα στο μέτωπο του ΝΑΤΟ» υποστήριξε ο Biden, επισημαίνοντας πως είναι πολύ σημαντικό όλα τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ να είναι στην ίδια γραμμή.
Όπως είπε προς αυτήν την κατεύθυνση, δαπανά πολύ χρόνο και ενέργεια.
«Υπάρχουν διαφορές στο ΝΑΤΟ ως προς το τι είναι διατεθειμένες να κάνουν οι χώρες, ανάλογα με το θα συμβεί» είπε ο Biden, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, αναφέροντας πως μια σύγκρουση θα μπορούσε να λάβει ευρύτερες διαστάσεις και να καταστεί ανεξέλεγκτη. 

Η Ισπανία στέλνει πολεμικά πλοία στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα

Η Ισπανία έστειλε πολεμικά πλοία να ενωθούν με τις ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, καθώς η ένταση στην περιοχή αυξάνεται, με αφορμή τη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων στα ουκρανικά σύνορα, ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη 20 Ιανουαρίου η υπουργός Άμυνας Margarita Robles.
Ένα ναρκαλιευτικό είναι ήδη καθ’ οδόν και μια φρεγάτα θα αποπλεύσει εντός των επόμενων τριών ή τεσσάρων ημερών, διευκρίνισε η Robles στους δημοσιογράφους.
Η ισπανική κυβέρνηση εξετάζει επίσης την πιθανότητα να στείλει μαχητικά αεροσκάφη στη Βουλγαρία.

Πράσινο φως στον Putin;

Η τοποθέτηση του Biden όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις ενώ άφησε άναυδους τους Ουκρανούς, ιδιαίτερα για την τοποθέτηση του περί μιας μικρής εισβολής που πιθανότατα δεν θα επιφέρει και κυρώσεις.
Αναλυτές υποστηρίζουν πως με την τοποθέτηση αυτή ο Biden έδωσε το πράσινο φως στον Putin για μια μικρή εισβολή στην Ουκρανία.
Αμερικάνος αξιωματούχους τόνισε ότι «αυτό δίνει το πράσινο φως στον Putin να εισέλθει στην Ουκρανία», αναφέροντας ότι δεν είχε ακούσει ποτέ ξανά τέτοιες θέσεις από την αμερικανική κυβέρνηση.
«Το Κίεβο είναι έκπληκτο», είπε ο Αμερικάνος αξιωματούχος.
Ερωτηθείς ο Biden για το τι ακριβώς εννοεί με «μια μικρή εισβολή», επισήμανε πως άλλη θα είναι η αντίδραση σε μια κυβερνο-επίθεση και άλλη εάν υπάρξει μια μεγάλη εισβολή στην Ουκρανία.
Όπως είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Putin του ζήτησε εγγυήσεις για δύο ζητήματα:

  • Πρώτον να μην γίνει ποτέ μέλος του ΝΑΤΟ η Ουκρανία
  • Δεύτερον, να μην μεταφερθούν στρατηγικά ή πυρηνικά όπλα στο έδαφος της Ουκρανίας.

Αν και οι ΗΠΑ δεν συζητούν καν το ζήτημα της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά, αναφέροντας πως είναι δικαίωμα του κάθε κράτους να αποφασίσει που θέλει να ανήκει, ο Biden εκτίμησε πως είναι ελάχιστες οι πιθανότητες να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ η Ουκρανία στο άμεσο μέλλον, υποστηρίζοντας πως θα μπορούσε να γίνει μια συμφωνία έτσι ώστε να μην υπάρξουν πυρηνικά όπλα της Δύσης στην Ουκρανία. 


www.bankingnews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης