Τελευταία Νέα
Διεθνή

Yellen (ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ): Η Omicron θα επιβαρύνει την οικονομία, αλλά δεν θα την εκτροχιάσει

Yellen (ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ): Η Omicron θα επιβαρύνει την οικονομία, αλλά δεν θα την εκτροχιάσει
Σύμφωνα με τη Yellen, η πρώτη χρονιά της πανδημίας αποδεκάτισε τους κυβερνητικούς προϋπολογισμούς
Τη διαβεβαίωση ότι η παραλλαγή Omicron του κορωνοϊού θα επιβαρρύνει την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ τους επόμενους μήνες, αλλά δεν θα την εκτροχιάσει, παρείχε ο Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, Janet Yellen, στους δημάρχους της χώρας που συγκεντρώνονται στην Ουάσιγκτον.
«Η Omicron αποτελεί μια πρόκληση και θα έχει πιθανόν αντίκτυπο σε ορισμένα στοιχεία τους επόμενους μήνες, αλλά είμαι πεπεισμένη ότι δεν θα οδηγήσει σε εκτροχιασμό αυτού που ήταν μια από τις ισχυρότερες περιόδους οικονομικής ανάπτυξης εδώ και έναν αιώνα», θα δηλώσει η Yellen, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας της, που δόθηκαν νωρίς σήμερα στη δημοσιότητα.
«Τίποτα από όλα αυτά δεν είναι εγγυημένο. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να το γνωρίζουμε», επισημαίνει η υπουργός.
Η παραλλαγή Omicron της Covid-19, που οδήγησε σε άλμα τον αριθμό των μολύνσεων, έχει πολλαπλασιάσει τους ανθρώπους που μπαίνουν σε καραντίνα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πάνε στην εργασία τους. Οι αεροπορικές εταιρείες, για παράδειγμα, ακύρωσαν χιλιάδες πτήσεις από τα Χριστούγεννα, λόγω έλλειψης εργατικού δυναμικού. Κατά συνέπεια, η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί το α' τρίμηνο του 2022, όπως αναμένουν οι οικονομολόγοι.
Ωστόσο, η Yellen διαβεβαίωσε ότι το Αμερικανικό Σχέδιο Διάσωσης (ARP), το σχέδιο διάσωσης που υιοθετήθηκε τον Μάρτιο του 2021 υπό την ώθηση του Joe Biden που μόλις είχε τότε φθάσει στον Λευκό Οίκο, «λειτούργησε ως εμβόλιο για την αμερικανική οικονομία, προστατεύοντας την ανάκαμψή μας από την πιθανότητα νέων παραλλαγών».
«Η προστασία δεν ήταν ολοκληρωμένη, αλλά ήταν πολύ ισχυρή -και απέτρεψε τις κοινότητες από το να υποστούν τις πιο σοβαρές οικονομικές συνέπειες της Omicron και της Delta», υπογράμμισε, θυμίζοντας ότι 350 δισ. δολάρια έχουν διατεθεί σε τοπικές αρχές.
Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τη Yellen, «η πρώτη χρονιά της πανδημίας αποδεκάτισε τους κυβερνητικούς προϋπολογισμούς, αναγκάζοντας τις πολιτείες και τις κοινότητες να απολύσουν ή να θέσουν σε αναστολή 1,3 εκατ. εργαζομένους. Επρόκειτο για εργαζομένους που σωστά χαρακτηρίστηκαν "απαραίτητοι" -δάσκαλοι, μέλη υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας».
Σύμφωνα όμως με την ίδια, χάρη σε αυτά τα χρήματα, «όταν η Omicron ξεκίνησε να εξαπλώνεται στις πόλεις μας, δεν τις βρήκε χωρίς χρήματα και διαλυμένες», αλλά «πολύ πιο έτοιμες να ανταποκριθούν».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης