Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κατά των τεχνολογικών κολοσσών στρέφεται η Ιταλία - Βροχή τα πρόστιμα, αντιδράσεις από τις Big Tech

Κατά των τεχνολογικών κολοσσών στρέφεται η Ιταλία - Βροχή τα πρόστιμα, αντιδράσεις από τις Big Tech
Παρακάμπτουν οι εθνικές αρχές ανταγωνισμού την ευρωπαϊκή DGComp
Όταν η ρυθμιστική αρχή ανταγωνισμού της Ιταλίας επέβαλε ένα τσουχτερό πρόστιμο 1,13 δισ. ευρώ στην Amazon τον περασμένο μήνα, ήταν απλώς μια ακόμη ενέργεια σε μια σειρά κινήσεων κατά της Big Tech.
Η εποπτική αρχή, η Αρχή για τον Ανταγωνισμό και την Αγορά (AGCM), της Ιταλίας έχει δώσει το σύνθημα τελευταία ότι δεν θα αφήσει ανεξέλεγκτους τους κολοσσούς ηλεκτρονικού εμπορίου, της Alphabet/Google ή του Facebook/Meta.
Στην περίπτωση του τελευταίου προστίμου της Amazon, η ρυθμιστική αρχή διαφώνησε με την εταιρεία που ενθάρρυνε τους Ιταλούς να χρησιμοποιήσουν τη δική της υπηρεσία logistics, Fulfillment by Amazon, η οποία σύμφωνα με την αρχή ήταν κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της.
Είναι μια κατηγορία που η Amazon αρνείται.
Ο Renaud Foucart, ανώτερος λέκτορας οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Λάνκαστερ του Ηνωμένου Βασιλείου, είπε στο CNBC ότι η σημαντική κύρωση σε αυτήν την περίπτωση είναι μέρος μιας τάσης των εθνικών ρυθμιστικών αρχών να ενεργούν εναντίον εταιρειών μεγάλης τεχνολογίας, επειδή οι ευρύτερες έρευνες σε επίπεδο ΕΕ μπορεί να είναι «πολύ αργές».
«Οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές θέλουν να δείξουν ότι είναι ενεργές, ότι πράγματι κάνουν κάτι», είπε.

Βροχή τα πρόστιμα

Η AGCM ήταν πολύ ενεργή.
Καθ' όλη τη διάρκεια του 2021, επέβαλε πολλά πρόστιμα σε μεγάλες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας.
Σε μια ξεχωριστή υπόθεση, επέβαλε πρόστιμο στην Amazon και την Apple για εικαζόμενη αντιμονοπωλιακή συνεργασία.
Επέβαλε στην Google πρόστιμο 102 εκατ. ευρώ για «κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης» στο προϊόν λογισμικού αυτοκινήτου της, και τον Φεβρουάριο, καταδίκασε το Facebook με πρόστιμο 7 εκατ. ευρώ για τη χρήση δεδομένων.
Οι κυρώσεις ποικίλλουν πολύ ως προς το μέγεθός τους, αλλά φέρουν ένα παρόμοιο μήνυμα: οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές θα αναλάβουν δράση στις εγχώριες αγορές τους.

Αντιδράσεις από τις Big Tech

Αλλά οι ρυθμιστικές αρχές όπως η AGCM δεν θα περάσουν τις αποφάσεις τους χωρίς αμφισβητήσεις.
Η Amazon σχεδιάζει να ασκήσει έφεση για το πρόστιμο 1,28 δισ. δολαρίων.
«Το προτεινόμενο πρόστιμο και τα διορθωτικά μέτρα είναι αδικαιολόγητα και δυσανάλογα», είπε ένας εκπρόσωπος.

Τα περιθώρια των αρχών συμπιέζονται

Η Maria Luisa Stasi, ανώτερη νομική υπάλληλος στο Article 19, μια μη κυβερνητική οργάνωση για τα ψηφιακά δικαιώματα, είπε ότι δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ορισμένοι εθνικοί φύλακες, όπως αυτοί στην Ιταλία καθώς και στη Γαλλία και τη Γερμανία, έχουν αναλάβει τη δική τους πρωτοβουλία για να κινηθούν τόσο σθεναρά κατά της Big Tech.
«Ορισμένες αρχές ανταγωνισμού στην Ευρώπη είναι πολύ πιο διατεθειμένες να κάνουν έρευνες ή μελέτες αγοράς όπου πιστεύουν ότι υπάρχει ένα περιβάλλον όπου μπορεί να υπάρχουν κάποια προβλήματα αντί να περιμένουν να έρθουν καταγγελίες», είπε.
Δεν είναι τυχαίο, πρόσθεσε, ότι αυτές οι έρευνες συμβαίνουν σε αγορές με μεγαλύτερο πληθυσμό που έχουν πιο ανεπτυγμένο ψηφιακό κοινό και καταναλωτές.
«Σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες περιπτώσεις που βλέπουμε στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή, έχουν υποστηριχθεί με κάποιο τρόπο, αν δεν έχουν ξεκινήσει, από ενώσεις καταναλωτών ή άτομα που συσπειρώθηκαν», είπε.
«Είναι περισσότερο μια πίεση από κάτω προς τα πάνω».

Σε εξέλιξη μεγάλη αναμόρφωση στην Ευρώπη

Ενώ οι αρχές, όπως η AGCM έχουν ενεργήσει από μόνες τους, η δυναμική της ρύθμισης του ανταγωνισμού στην Ευρώπη, ειδικά γύρω από τις Big Tech, πρόκειται να υποβληθεί σε σημαντική αναθεώρηση.
Ο Νόμος για τις Ψηφιακές Αγορές είναι ένα σαρωτικό σύνολο νέων κανονισμών της ΕΕ που βρίσκονται ακόμη υπό επεξεργασία, αλλά πλησιάζουν στη γραμμή του τερματισμού.
Θα είναι υψηλή προτεραιότητα για το Συμβούλιο της ΕΕ, όπου οι υπουργοί της κυβέρνησης συνεδριάζουν για να εγκρίνουν νόμους, του οποίου επί του παρόντος ηγείται η Γαλλία.
Το DMA θα αυστηροποιήσει τους κανόνες για τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας - τους λεγόμενους gatekeepers - που κυριαρχούν στην αγορά για να αποφευχθούν οι καταχρήσεις θέσεων.
Στο μεταξύ, άλλες εθνικές ρυθμιστικές αρχές - είτε πρόκειται για το δίκαιο του ανταγωνισμού είτε για άλλους τομείς όπως η προστασία της ιδιωτικής ζωής και των δεδομένων - συνεχίζουν να αναλαμβάνουν δράση.
«Οι Γερμανοί ήταν πολύ δραστήριοι, οι Γάλλοι ήταν πολύ δραστήριοι στο παρελθόν», είπε ο Foucart του Πανεπιστημίου του Λάνκαστερ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης