Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έλλειμμα ρεκόρ στον προϋπολογισμό της Τουρκίας τον Δεκέμβριο του 2021, στα 192,2 δισ. λίρες, λόγω επιδομάτων θέρμανσης

Έλλειμμα ρεκόρ στον προϋπολογισμό της Τουρκίας τον Δεκέμβριο του 2021, στα 192,2 δισ. λίρες, λόγω επιδομάτων θέρμανσης
Η Τουρκία έχει πληγεί σοβαρά καθώς οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας συνέπεσαν με την πτώση της αξίας της λίρας κατά 44% πέρυσι
Ο προϋπολογισμός της Τουρκίας κατέγραψε έλλειμμα ρεκόρ τον Δεκέμβριο, καθώς η κυβέρνηση δαπάνησε ένα άνευ προηγουμένου ποσό για εισαγωγές φυσικού αερίου καθώς οι διεθνείς τιμές αυξήθηκαν και η λίρα κατέρρευσε.
Η Boru Hatlari ile Petrol Tasima AS, η εθνική εταιρεία εισαγωγής φυσικού αερίου, πιο γνωστή ως Botas, έλαβε συνολικά 59 δισ. λίρες (4,4 δισ. δολάρια) από την κυβέρνηση μέσω δανείων και μεταφορών μόνο τον τελευταίο μήνα του 2021.

Στα ύψη τα επιδόματα θέρμανσης

Η κεντρική τράπεζα επανεκκίνησε επίσης τις πωλήσεις σε ξένο νόμισμα στη Botas τον Οκτώβριο μετά από παύση τριών μηνών, αν και αυτές δεν αντικατοπτρίζονται στα στοιχεία του προϋπολογισμού.
Προμήθευσε την εταιρεία με 258 εκατ. δολάρια τον Οκτώβριο και 2,23 δισ. δολάρια τον Νοέμβριο, αριθμός που εκτινάχθηκε στα 3,4 δισ. δολάρια τον περασμένο μήνα.
Η κυβέρνηση δήλωσε τη Δευτέρα ότι το δημοσιονομικό της έλλειμμα για τον Δεκέμβριο υπερτριπλασιάστηκε σε ετήσια βάση στα 145,7 δισ. λίρες λόγω εισαγωγών φυσικού αερίου.
Αυτό ανεβάζει το συνολικό έλλειμμα για το 2021 στα 192,2 δισ. λίρες.
relates to Turkey’s Gas Import Bill Catapults Budget Deficit to Record

Αργεί η εκμετάλλευση φυσικού αερίου

Η Τουρκία έχει πληγεί σοβαρά καθώς οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας συνέπεσαν με την πτώση της αξίας της λίρας κατά 44% πέρυσι.
Ο Δεκέμβριος ήταν ο πιο ταραχώδης μήνας των τελευταίων δεκαετιών για το νόμισμα, ωστόσο, οδηγώντας σε μεγάλες απώλειες.
Η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει σημαντικές ανακαλύψεις φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα που ενδέχεται να μειώσουν την εξάρτησή της από τις εισαγωγές.
Αλλά η κυβέρνηση είπε ότι δεν θα ξεκινήσει την παραγωγή φυσικού αερίου πριν από το επόμενο έτος.
Η Botas αγοράζει σχεδόν το ήμισυ του φυσικού αερίου της Τουρκίας, κυρίως μέσω μακροπρόθεσμων συμβολαίων με την Gazprom.
Αγοράζει επίσης φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράν και υγροποιημένο φυσικό αέριο από τη Νιγηρία και την Αλγερία.
Η τουρκική εταιρεία υπέγραψε νέα τετραετή συμφωνία με την Gazprom Export για την προμήθεια έως και 5,75 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως μέσω του αγωγού Turk Stream από την 1η Ιανουαρίου.
Η Botas αύξησε πολλές φορές τις τιμές του φυσικού αερίου στη βιομηχανία, αλλά απέφυγε να αυξήσει τις τιμές πέρυσι σε νοικοκυριά που ήδη αντιμετωπίζουν διψήφιο πληθωρισμό.
Αύξησε όμως τις τιμές κατά 25% για τα νοικοκυριά, κατά 15% για τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και κατά 50% για τα εργοστάσια από την 1η Ιανουαρίου για να αντιμετωπίσει τις ζημίες της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης