Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προειδοποιήσεις ECDC: Η γρίπη επιστρέφει – Απειλή δύο … πανδημιών στην Ευρώπη

Προειδοποιήσεις ECDC: Η γρίπη επιστρέφει – Απειλή δύο … πανδημιών στην Ευρώπη
Από τα μέσα Δεκεμβρίου οι ιοί της γρίπης κυκλοφορούν με υψηλότερο από τον αναμενόμενο ρυθμό στην Ευρώπη
Σχετικά Άρθρα

Σαφείς προειδοποιήσεις για την επιστροφή της γρίπης στην Ευρώπη απευθύνουν επιστήμονες, υποστηρίζοντας πως ο ιός εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα αυτόν τον χειμώνα, τη στιγμή που εγείρονται ανησυχίες τόσο για τον κίνδυνο να υπάρξουν ταυτόχρονα δύο πανδημίες όσο και να μην καλύπτουν τα εμβόλια τα νέα στελέχη της γρίπης.
Τα lockdown, η χρήση μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων στο πλαίσιο αντιμετώπισης της covid είχαν ως αποτέλεσμα να εξαφανιστεί η γρίπη τον περσινό χειμώνα και παράλληλα να εξαλειφθεί σχεδόν ο ιός, ο οποίος σκοτώνει σε ετήσια βάρη περίπου 650.000 ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ωστόσο, εκτιμάται πως η εικόνα αυτή ενδεχομένως να ανατραπεί, μια και ολοένα και περισσότερα κράτη υιοθετούν λιγότερο αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Ανησυχία

Σύμφωνα με το ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων), από τα μέσα Δεκεμβρίου του 2021, οι ιοί της γρίπης κυκλοφορούν στην Ευρώπη με υψηλότερο από τον αναμενόμενο ρυθμό.
Όπως αναφέρει το ECDC, τον Δεκέμβριο ο αριθμό των κρουσμάτων γρίπης στις ΜΕΘ σε ευρωπαϊκά νοσοκομεία έφτασε τα 43, αριθμός που αν και κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σχέση με την προ – κορωνοϊού εποχή (για παράδειγμα την ίδια περίοδο το 2018 τα εβδομαδιαία κρούσματα γρίπης σε ΜΕΘ άγγιζαν τα 400).
Ωστόσο, σε σχέση με πέρσι, πρόκειται για μια τεράστια αύξηση μια και τότε υπήρχε μόλις ένα περιστατικό γρίπης σε κλίνη ΜΕΘ όλο τον Δεκέμβριο.

Διπλή πανδημία…

«Η επιστροφή του ιού θα μπορούσε να είναι η αρχή μιας ασυνήθιστα μεγάλης περιόδου γρίπης που θα μπορούσε να εκτείνεται μέχρι το καλοκαίρι.
Εάν αρχίσουμε να αίρουμε όλα τα μέτρα, η μεγάλη ανησυχία που έχω για τη γρίπη είναι ότι, επειδή είχαμε τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς σχεδόν καθόλου κυκλοφορία του ιού στον ευρωπαϊκό πληθυσμό, ίσως απομακρυνθούμε από τα κανονικά εποχιακά μοτίβα» ανέφερε σε δηλώσεις του στο Reuters ο κορυφαίος ειδικός του ECDC για τη γρίπη Pasi Penttinen.
Σύμφωνα με τον Penttinen, η κατάργηση των περιοριστικών μέτρων την άνοιξη θα μπορούσε να παρατείνει την κυκλοφορία της γρίπης πολύ πέρα από το κανονικό τέλος της ευρωπαϊκής σεζόν που εκτιμάται πως είναι ο Μάιος.
Σύμφωνα με το ECDC μια διπλή πανδημία θα μπορούσε να ασκήσει υπερβολική πίεση στα ήδη ταλαιπωρημένα συστήματα υγείας.

Τι συμβαίνει στη Γαλλία

Ιδιαίτερα αναφέρεται η περίπτωση της Γαλλίας, όπου σε τρεις περιοχές, ανάμεσα τους και αυτή του Παρισιού, καταγράφεται έξαρση του ιού της γρίπης.
Είναι χαρακτηριστικό πως την περίοδο αυτή η Γαλλία έχει καταγράψει 72 κρούσματα και 6 θανάτους.

Το κυρίαρχο στέλεχος

Το κυρίαρχο στέλεχος της γρίπης που φαίνεται να υπερισχύει αυτήν την περίοδο είναι το Η3 του ιού Α, το οποίο εκτιμάται πως προκαλεί και τα πιο σοβαρά περιστατικά, ιδίως σε ηλικιωμένους.
Μάλιστα ο Penttinen υποστήριξε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να γίνει κάποια τελική αξιολόγηση των εμβολίων κατά της γρίπης, επειδή όπως λέει, χρειάζεται μεγαλύτερος αριθμός ασθενών για πραγματικές αναλύσεις.

Θέμα με τα εμβόλια;

Ωστόσο, οι εργαστηριακές δοκιμές δείχνουν ότι τα εμβόλια που είναι διαθέσιμα φέτος «δεν θα είναι και τα καλύτερα» για την αντιμετώπιση του H3.
Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό επειδή ήταν ελάχιστη η κυκλοφορία του ιού όταν αποφασίστηκε η σύνθεση των εμβολίων πέρυσι, καθιστώντας πιο δύσκολο για τους κατασκευαστές εμβολίων να προβλέψουν ποιο στέλεχος θα κυριαρχούσε την ερχόμενη περίοδο γρίπης.
Η Vaccines Europe, η οποία αντιπροσωπεύει τους κορυφαίους κατασκευαστές εμβολίων στην Ευρώπη, αναγνώρισε και αυτή ότι η επιλογή του στελέχους έγινε πιο δύσκολη λόγω της πολύ χαμηλής κυκλοφορίας της γρίπης πέρυσι, αν και σημείωσε ότι δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά στοιχεία για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων για την φετινή περίοδο.
Υπενθυμίζεται πως τα εμβόλια κατά της γρίπης προσαρμόζονται κάθε χρόνο έτσι ώστε να καθίστανται πιο αποτελεσματικά ενάντια στους συνεχώς μεταβαλλόμενους ιούς της γρίπης.
Η σύνθεσή τους αποφασίζεται έξι μήνες πριν ξεκινήσει η εποχή της γρίπης, με βάση την κυκλοφορία των ιών στο άλλο ημισφαίριο της γης.
Αν και δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα στοιχεία από τη Γαλλία δείχνουν ότι η κάλυψη δεν είναι τόσο ευρεία όσο ευελπιστούσαν οι Αρχές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης