Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη: H CIA εκπαιδεύει Ουκρανούς παραστρατιωτικούς για την περίπτωση ρωσικής εισβολής

Αποκάλυψη: H CIA εκπαιδεύει Ουκρανούς παραστρατιωτικούς για την περίπτωση ρωσικής εισβολής
Το πρόγραμμα ξεκίνησε από την κυβέρνηση Obama, επεκτάθηκε από τον Πρόεδρο Τrump και επεκτάθηκε περαιτέρω από τον Joe Biden
Σχετικά Άρθρα

Η CIA εκπόνησε και επιβλέπει ένα μυστικό πρόγραμμα εκπαίδευσης για τις ουκρανικές δυνάμεις ειδικών δυνάμεων και στελέχη πληροφοριών από το 2015, αναφέρει ο ιστότοπος Antiwar, επικαλούμενος πληροφορίες από το Yahoo News και πέντε πρώην αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών και της εθνικής ασφάλειας.
Ένας πρώην αξιωματούχος της CIA είπε ότι οι ΗΠΑ «καθοδηγούν μία εξέγερση» στην Ουκρανία ενώ σκοπός του προγράμματος είναι η εκπαίδευση Ουκρανών για να σκοτώνουν Ρώσους.
Πάντως άλλοι αξιωματούχοι υποβάθμισαν τη σημασία του προγράμματος, λέγοντας πως το πρόγραμμα δεν προορίζεται για επιθετικούς σκοπούς.

Ξεκίνησε επί Obama

Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε σε άγνωστη βάση στις νότιες ΗΠΑ.
Ξεκίνησε από την κυβέρνηση Obama, επεκτάθηκε από τον Πρόεδρο Τrump και επεκτάθηκε περαιτέρω από τον Joe Biden.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκπαίδευση σε πυροβόλα όπλα, τεχνικές καμουφλάζ και άλλους τομείς, είπαν πρώην αξιωματούχοι στο Yahoo.
Σύμφωνα με την έκθεση: Το πρόγραμμα περιελάμβανε «πολύ ειδική εκπαίδευση σε δεξιότητες που θα ενίσχυαν» την «ικανότητα των Ουκρανών να απωθήσουν τους Ρώσους», είπε ο πρώην ανώτερος αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών.

Ασκήσεις τακτικής

Η εκπαίδευση, η οποία περιλαμβάνει «ασκήσεις τακτικής», «θα αρχίσει να φαίνεται αρκετά προσβλητική εάν οι Ρώσοι εισβάλουν στην Ουκρανία», είπε ο πρώην αξιωματούχος.
Το πρόγραμμα επιβλέπονταν από το επίγειο τμήμα της CIA, την ελίτ παραστρατιωτική μονάδα της υπηρεσίας κατασκοπείας.
Επιπλέον, ένας πρώην ανώτερος αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών φέρεται να είπε:
«Εάν οι Ρώσοι εισβάλουν, αυτοί [απόφοιτοι των προγραμμάτων της CIA] θα είναι η πολιτοφυλακή σας, οι ηγέτες των εξεγερμένων σας», είπε ο πρώην ανώτερος αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών.
«Εκπαιδεύουμε αυτούς τους τύπους τώρα εδώ και οκτώ χρόνια.
Είναι πραγματικά καλοί μαχητές. Εκεί το πρόγραμμα της υπηρεσίας θα μπορούσε να έχει σοβαρό αντίκτυπο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πάντως η CIA αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα ενώ σύμφωνα με τους New York Times οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να υποστηρίξουν μια εξέγερση στην Ουκρανία εάν η Ρωσία εισβάλει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης