Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έκρηξη ηφαιστείου στην Τόνγκα: Προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες μετά το τσουνάμι - Δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα

Έκρηξη ηφαιστείου στην Τόνγκα: Προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες μετά το τσουνάμι - Δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα
Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής επίσημες αναφορές για τραυματισμούς ή θανάτους
Σχετικά Άρθρα

Αδύνατη παραμένει η επικοινωνία με πολλές περιοχές της Τόνγκα, της νησιωτικής χώρας του νότιου Ειρηνικού που επλήγη από τσουνάμι 1,2 μέτρων και ο πυκνός καπνός έφτασε στα 12 μίλια πάνω από τη θάλασσα, ενώ δεν υπάρχουν επίσημες αναφορές για τραυματισμούς ή θανάτους.
Σοβαρές βλάβες έχουν υποστεί οι τηλεφωνικές γραμμές και οι διαδικτυακές συνδέσεις, οι οποίες διακόπηκαν περίπου στις 6:40 μ.μ. τοπική ώρα του Σαββάτου 15/1, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η επικοινωνία με τους 105.000 κατοίκους της νησιωτικής χώρας.
Πλέον, η επικοινωνία είναι περιορισμένη και δεν έχει ακόμα αποκατασταθεί με παράκτιες περιοχές πέραν της πρωτεύουσας Νουκουαλόφα, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Jacinda Ardern, προσθέτοντας πως «είναι καλυμμένη από πυκνά σύννεφα ηφαιστειακής τέφρας – πέρα από αυτό, οι συνθήκες είναι ήρεμες».
Σημειώνεται ότι υποθαλάσσιο ηφαίστειο εξερράγη στην Τόνγκα,- ένα νησιωτικό κράτος με περίπου 105.000 κατοίκους που βρίσκεται σε απόσταση 2.383 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της Νέας Ζηλανδίας -, με αποτέλεσμα να εκδοθούν προειδοποιήσεις για τσουνάμι 1,2 μέτρου και οδηγίες εκκένωσης για τις ακτές της Τόνγκα και για πολλά νησιά του νότιου Ειρηνικού.
Μεγάλα κύματα έπληξαν παράκτιες κατοικίες, σύμφωνα με εικόνες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Υπενθυμίζεται ότι το ηφαίστειο Χούνγκα-Τόνγκα-Χούνγκα-Χαπάι έχει εκραγεί αρκετές φορές τις τελευταίες δεκαετίες, όμως αυτή η τελευταία έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που κάτοικοι στα Φίτζι και τη Νέα Ζηλανδία ανέφεραν ότι την άκουσαν.

Ανησυχία στη Νέα Ζηλανδία

Στη Νέα Ζηλανδία, αυξάνονται οι ανησυχίες μεταξύ των πολιτών που προσπαθούσαν να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους στην Τόνγκα. Σε κάποιες εκκλησίες στο Όκλαντ και άλλες πόλεις, οι πιστοί προσευχήθηκαν για την ασφάλεια των οικογενειών τους.
Σύμφωνα με την πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας, Jacinda Ardern, η ηλεκτροδότηση έχει αποκατασταθεί σε κάποιες περιοχές των νησιών και σταδιακά αρχίζουν να λειτουργούν και πάλι τα κινητά τηλέφωνα, ενώ μέχρι τώρα δεν υπάρχουν επίσημες εκτιμήσεις για ζημιές, αν και η ύπατη αρμοστεία της Νέας Ζηλανδίας στη Νουκουαλόφα ανέφερε πως το τσουνάμι είχε προκαλέσει ζημιές σε πλοία, καταστήματα και άλλες υποδομές.
Στο μεταξύ, εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Αυστραλίας δήλωσε ότι ακόμα δεν υπάρχουν ακόμα συγκριμένες εκτιμήσεις και πως η Αυστραλία είναι έτοιμη να προσφέρει στήριξη στην Τόνγκα εάν της ζητηθεί.

Στα Φίτζι

«Ολόκληρο το σπίτι μου έτρεμε», δήλωσε η Sanya Ruggiero, σύμβουλος σε θέματα επικοινωνιών στη Σούβα, την πρώτευσα των Φίτζι, σε απόσταση περίπου 750 χιλιομέτρων από την Τόνγκα.
Σύμφωνα με την ίδια, καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας ακούγονταν εκρήξεις από το ηφαίστειο, ενώ «είναι η χειρότερη καταστροφή για την Τόνγκα στα χρονικά και η αποκατάσταση θα χρειαστεί χρόνια».
Σημειώνεται ότι εκατοντάδες άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε καταφύγια στη Σούβα, ενώ η Fiji Airways ακύρωσε όλες τις πτήσεις της λόγω του νέφους ηφαιστειακής τέφρας.

Ιαπωνία: Κύματα ύψους άνω του 1 μέτρου έπληξαν παράκτιες περιοχές

Στην Ιαπωνία οι αρχές κάλεσαν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες να απομακρυνθούν από τις εστίες τους, καθώς κύματα ύψους άνω του 1 μέτρου έπληξαν παράκτιες περιοχές, σύμφωνα με το κρατικό δίκτυο NHK, ύστερα από την έκρηξη υποθαλάσσιου ηφαιστείου στην Τόνγκα που είχε ως αποτέλεσμα να εκδοθούν προειδοποιήσεις για τσουνάμι.
Η οδηγία για εκκένωση αφορούσε περίπου 230.000 ανθρώπους σε οκτώ περιφέρειες εξαιτίας του κινδύνου για τσουνάμι, σύμφωνα με το NHK,μ και μάλιστα, περιλάμβανε περιοχές που είχαν πληγεί από το φονικό τσουνάμι της Ιαπωνίας το 2011.
Στο μεταξύ, ανατράπηκαν 10 σκάφη ανατράπηκαν στην επαρχία Κότσι στη νήσο Σικόκου της νότιας Ιαπωνίας, ενώ η Japan Airlines ακύρωσε 27 πτήσεις σε αεροδρόμια σε όλη τη χώρα.
Σημειώνεται ότι η «κόκκινη» προειδοποίηση για τσουνάμι για την επαρχία Ιουάτε της βόρειας Ιαπωνίας ήρθη αργά το πρωί τοπική ώρα, σύμφωνα με το NHK, ενώ η «κίτρινη» προειδοποίηση που είχε εκδοθεί για τις ανατολικές ακτές της Ιαπωνίας ήρθη στις 14:00 (τοπική ώρα, 07:00 ώρα Ελλάδας).


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης