Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι ισχύει στην Ευρώπη με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό – Ποιες χώρες τον απορρίπτουν και ποιες κάνουν τώρα δεύτερες σκέψεις

Τι ισχύει στην Ευρώπη με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό – Ποιες χώρες τον απορρίπτουν και ποιες κάνουν τώρα δεύτερες σκέψεις
Πολλές σκληρές κυβερνήσεις, που φέρονταν έτοιμες να νομοθετήσουν υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού, οδηγούνται σε δεύτερες σκέψεις, καθώς μία τέτοια απόφαση θα ανοίξει επικίνδυνες ατραπούς
Σχετικά Άρθρα

(upd) Η ηπιότητα των κρουσμάτων της μετάλλαξης Omicron, που κυριαρχεί αλλά κυρίως τα σοβαρά ζητήματα που άπτονται των προσωπικών ελευθεριών και των συνταγματικά κατοχυρωμένων ατομικών δικαιωμάτων αναγκάζουν πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να απομακρύνονται από την απαράδεκτη λύση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών έναντι του Covid.
Μάλιστα πολλές σκληρές κυβερνήσεις, που φέρονταν έτοιμες να νομοθετήσουν, οδηγούνται σε δεύτερες σκέψεις, καθώς μία τέτοια απόφαση θα ανοίξει επικίνδυνες ατραπούς και μάλιστα σε μία περίοδο, σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες, κατά την οποία φαίνεται να είναι πιο κοντά το τέλος της πανδημίας.
Τελευταία από μία σειρά ευρωπαϊκών χωρών, που απορρίπτουν την ιδέα του υποχρεωτικού εμβολιασμού είναι το Βέλγιο.

Ας δούμε τι ισχύει για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στις χώρες της Ευρώπης:

Βέλγιο: Όχι είναι πολωτικό μέτρο

Η Ειδική Επιτροπή για τον Κορωνοϊό του Βελγίου, με έκθεσή της προς τον πρωθυπουργό, το υπουργικό συμβούλιο και τον πρόεδρο του βελγικού κοινοβουλίου, έβαλαν φρένο στον υποχρεωτικό εμβολιασμό στη χώρα, σημειώνοντας ότι δεν «συνιστάται».
Η έκθεση εστάλη το βράδυ της Δευτέρας (10/1) στα στελέχη της κυβέρνησης.
Όπως σημειώνεται, η Επιτροπή έχει λάβει θετικές απόψεις σχετικά με τη χρησιμότητα του υποχρεωτικού εμβολιασμού, ωστόσο, τονίζει, δεν μπορεί να αποφασίσει να υποστηρίξει την εφαρμογή αυτού του μέτρου και σίγουρα όχι βραχυπρόθεσμα.
Συνιστά, λοιπόν, την έναρξη μιας πολύ ευρείας συζήτησης για την υποχρέωση του εμβολιασμού στο κοινοβούλιο, η οποία θα είναι πολιτική και επισημαίνει την ανάγκη για μια κοινωνική συζήτηση, ή ακόμη και διαβούλευση με τους πολίτες, μέσω του Ιδρύματος «King Baudouin», αρμόδιο για τέτοιου είδους δημόσιες ακροάσεις.
Ακόμη κι αν μια γενική υποχρέωση εμβολιασμού μπορεί να είναι ηθικά, κοινωνικά και νομικά αποδεκτή και ανάλογη, ακόμη και επιθυμητή, όπως αποδεικνύεται από τις γνώμες που ελήφθησαν, οι αβεβαιότητες σχετικά με την επιδημιολογική εξέλιξη, τη συνέχιση της εκστρατείας εμβολιασμού ως προς την αναγκαιότητα και το εύρος επαναλαμβανόμενων δόσεων με σκοπό την ανοσία της αγέλης κ.λπ., δυσχεραίνουν σήμερα μια απόφαση σχετικά με το πεδίο εφαρμογής και τις λεπτομέρειες της υποχρέωσης εμβολιασμού», επισημαίνει η έκθεση.
Στην έκθεση υπογραμμίζεται επίσης ότι ακόμη και «ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστηρίζει την υποχρέωση μόνο ως έσχατη λύση».
Η έκθεση της ειδικής επιτροπής για τον κορωνοϊό επισημαίνει επίσης μερικά σημεία που θα πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν σχετικά με τη λήψη αποφάσεων. Αυτά είναι τα εξής:
• ιός συνεχίζει να εξελίσσεται, γεγονός «που θέτει τη διαχείριση της πανδημίας σε επιστημονική αβεβαιότητα».
• Ο εμβολιασμός είναι και θα παραμείνει αναμφίβολα μόνο ένας από τους πολλούς τρόπους καταπολέμησης του ιού.
• Η απροθυμία του πληθυσμού να δεχθεί μέτρα έχει αυξηθεί.
• Τα δικαστήρια είναι πιο αυστηρά ως προς την αναλογικότητα των μέτρων.
• Υπάρχει ο κίνδυνος πόλωσης στην κοινωνία.
Και προσθέτει: «Όλα αυτά πλαισιώνουν το επιχείρημα για επιφυλακτικότητα έναντι της υποχρέωσης εμβολιασμού, ειδικά αν γίνει βιαστικά».

Σουηδία: Καμία σκέψη για υποχρεωτικό εμβολιασμό

Εκπρόσωπος του Σουηδού υπουργού Υγείας είπε ότι η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να εισαγάγει υποχρεωτικό εμβολιασμό.
«Η διατήρηση των εμβολιασμών εθελοντικά, η οικοδόμηση εμπιστοσύνης και η παροχή βοήθειας στους πολίτες να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις, έχει αποδειχθεί επιτυχής στην επίτευξη υψηλών ποσοστών εμβολιασμού στη Σουηδία», είπε ο εκπρόσωπος.
Από την 1η Δεκεμβρίου, η Σουηδία επέβαλε την υποχρεωτικότητα του πιστοποιητικού για είσοδο σε δημόσιες εκδηλώσεις εσωτερικού χώρου με περισσότερα από 100 άτομα.
Το πάσο βεβαιώνει ότι ο κάτοχος έχει εμβολιαστεί πλήρως, έχει βγει αρνητικός στον ιό ή έχει αναρρώσει από τη νόσο.

Αυστρία: Δεύτερες σκέψεις λόγω Omicron

Δεύτερες σκέψεις φαίνεται πως κάνει σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η κυβέρνηση της Αυστρίας με αφορμή την απόφαση που έχει πάρει για τον υποχρεωτικό οριζόντιο εμβολιασμό για όλους άνω των 14 ετών, η οποία θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου.
Και αυτό διότι η μετάλλαξη Omicron φαίνεται πως αλλάζει τα δεδομένα.
Δεν είναι τυχαίο το ότι ένας από τους κορυφαίους ιολόγους της χώρας, ο Gerald Gartlehner
είπε ότι «είναι πιθανό να επανεκτιμηθεί η απόφαση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό μιας και η Omicron που είναι εξαιρετικά μεταδοτική αναμένεται να δημιουργήσει έτσι και αλλιώς επίπεδα ανοσίας.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η υπουργός Karoline Edtstadle που άφησε να εννοηθεί πως το θέμα μπορεί να επανεξεταστεί αν αποδειχθεί ότι τα διαθέσιμα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά έναντι της Omicron.

Γερμανία: Υπαναχώρηση Olaf Scholz

Παρότι ο Olaf Scholz έκανε πολιτική καριέρα παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως αποφασισμένο και αποφασιστικό ηγέτη, η πρώτη του μεγάλη πρωτοβουλία ως καγκελάριος της Γερμανίας - να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού τον οδήγησε σε δυσχερή θέση: Από την αρχική αδιάλλακτη στάση στην υπαναχώρηση.
Ο Scholz, σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου, έκανε νωρίς νύξη για υποχρεωτικό εμβολιασμό στα τέλη Νοεμβρίου, μια εβδομάδα πριν εκλεγεί καγκελάριος επισημαίνοντας ότι ήθελε να ξεκινήσει το πρόγραμμα μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου, προκειμένου να ενισχύσει την εμβολιαστική εκστρατεία στη Γερμανία, η οποία υστερεί σε σύγκριση με πολλές άλλες χώρες της ΕΕ.
Και αυτό παρότι ένας από τους πολλούς Γερμανούς πολιτικούς που είχαν απορρίψει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, αλλά άλλαξαν γνώμη καθώς εμφανίστηκε η εξαιρετικά μολυσματική παραλλαγή Omicron, τροφοδοτώντας ανησυχίες ότι το 28% του γερμανικού πληθυσμού που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένος θα μπορούσε να καταλήξει να αυξήσει τον αριθμό των θανάτων από πανδημία (115.000 ως τώρα).
Τώρα, το κόμμα του παραδέχεται ότι η συζήτηση για το σχέδιο μπορεί να διαρκέσει πολλούς μήνες.
Και ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι τελικά ενδέχεται να μην νομοθετηθεί ποτέ η υποχρεωτικότητα.
«Ο Olaf Scholz πραγματοποίησε ένα λάθος στρατηγικής σημασίας», επισήμανε στη Welt ο Albrecht von Luke, πολιτικός αναλυτής και σχολιαστής.
Υπογράμμισε ότι ο Scholz και άλλοι πολιτικοί που υποστήριζαν το εν λόγω μέτρο «έθεσαν άσκοπα τον εαυτό τους υπό πίεση», δεσμευόμενοι σε μια πολιτική που μπορεί να μην είναι εφαρμόσιμη, δεν έχει αναλογικό χαρακτήρα και επομένως το μέτρο είναι αντισυνταγματικό — πόσο μάλλον όταν αφορά ένα ιδιαίτερο σημαντικό ζήτημα για την κοινωνική συνοχή.
Ο Scholz, ως ηγέτης ενός τρικομματικού συνασπισμού, αντιμετωπίζει περιορισμούς όσον αφορά τα μέτρα που δύναται να νομοθετήσει.
Με τα εμβόλια, πρέπει να λάβει υπόψη του τις απόψεις του μικρότερου συμμάχου του στο συνασπισμό, των Ελεύθερων Δημοκρατών, ενός φιλελεύθερου κόμματος το οποίο έχει αντιταχθεί σε μέτρα πανδημίας που περιορίζουν τις προσωπικές ελευθερίες, με την ιδιαίτερη ευαισθησία που έχει αυτό το θέμα για τη γερμανική κοινωνία.
Αποφασίζοντας να μην προτείνει νομοθεσία και αντ' αυτού συμφωνώντας οι βουλευτές να έχουν ελεύθερη ψήφο για το θέμα, ο καγκελάριος μπορεί να καταφέρει να αποφύγει τη σύγκρουση στον συνασπισμό. Αλλά ουσιαστικά έχει εγκαταλείψει κάθε πρόσχημα ότι θέλει δώσει οριστική λύση, αφήνοντας τους βουλευτές να υποβάλουν τις δικές τους προτάσεις και στη συνέχεια να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό - μια διαδικασία που θα μπορούσε να διαρκέσει εβδομάδες ή και μήνες.
Ο Dirk Viser, ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, προσπάθησε αυτή την εβδομάδα να μετριάσει τις προσδοκίες λέγοντας ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα χρειαζόταν μόνο το φθινόπωρο.
«Μια καθολική υποχρεωτικότητα εμβολιασμού δεν είναι το εργαλείο για να σπάσει το τρέχον κύμα.
Προσθέτοντας περισσότερη πίεση στον Scholz, ο Thomas Mertens, ο πρόεδρος της μόνιμης επιτροπής εμβολιασμού της Γερμανίας (STIKO), μίλησε την Πέμπτη (13/1) κατά της εντολής εμβολιασμού.
«Αυτό διχάζει την κοινωνία, δημιουργείται υπερβολική πίεση», είπε ο Mertens στην εφημερίδα Stuttgarter Nachrichten, εγείροντας αμφιβολίες για το εάν το μέτρο της υποχρεωτικότητας θα μπορούσε εν τέλει να επιβληθεί.

Ηνωμένο Βασίλειο: Ούτε ως σκέψη

Τα εμβόλια κατά του Cοvid-19 είναι υποχρεωτικά μόνο για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής περίθαλψης έως την 1η Απριλίου στην Αγγλία.
Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν  θα «εξέταζε ποτέ» υποχρεωτικά εμβόλια για τον γενικό πληθυσμό, δηλώνοντας ότι ο δισταγμός εμβολιασμού ήταν χαμηλός στη χώρα.

Ελβετία: Απόρριψη της υποχρεωτικότητας

Η κυβέρνηση της Ελβετίας δηλώνει ότι «νομικά αποκλείεται η γενική υποχρέωση εμβολιασμού του πληθυσμού».
«Οι διαφανείς και κατανοητές πληροφορίες θα πρέπει να επιτρέπουν σε κάθε άτομο να πάρει την απόφασή του ελεύθερα», υποστηρίζει το Υπουργείο Υγείας.
Ωστόσο, μπορεί να επιβληθεί εμβολιασμός σε «ευάλωτες ομάδες ανθρώπων και για ορισμένα άτομα, υπό πολύ αυστηρούς όρους».

Λετονία: Βλέποντας και κάνοντας

Η Λετονία απαιτεί να εμβολιαστούν οι γιατροί, οι δάσκαλοι και τα άτομα που βρίσκονται σε οίκους κοινωνικής φροντίδας.
Απαιτείται επίσης ένα πιστοποιητικό, το οποίο αποδεικνύει τον εμβολιασμό ή την ανάρρωση από τον ιό, για την πρόσβαση σε καταστήματα λιανικής, πολιτιστικές εκδηλώσεις και εστιατόρια.
Ο υπουργός Υγείας,  Daniels Pavļuts, δήλωσε δημόσια ότι η Λετονία εξετάζει τις αποφάσεις άλλων χωρών σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και μπορεί επίσης να ακολουθήσει μια τέτοια προσέγγιση.

Σλοβενία: Όχι σε υποχρεωτικό εμβολιασμό

Δεν υπάρχουν υποχρεωτικοί εμβολιασμοί για τον κορωνοϊό στη Σλοβενία.
Συμφωνούμε με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα πρέπει να συζητηθεί στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε κάθε περίπτωση, είναι πρώτα απαραίτητο να επιτευχθεί μια ευρύτερη κοινωνικοπολιτική συναίνεση για την πιθανή εισαγωγή του μέτρου, δήλωσε σύμβουλος του υπουργείου Υγείας.

Βουλγαρία: Καμία υποχρεωτικότητα 

Δεν υπάρχουν υποχρεωτικοί εμβολιασμοί στη Βουλγαρία για επαγγελματικές ομάδες ή ορισμένες ηλικιακές ομάδες.
Ωστόσο, η χώρα κυκλοφόρησε ένα πάσο υγείας στα τέλη Οκτωβρίου , το οποίο απαιτεί τεστ για Covid εμβολιασμό ή πιστοποιητικό ανάρρωσης για πρόσβαση σε εστιατόρια, κινηματογράφους, συναυλίες, γυμναστήρια και άλλους δημόσιους χώρους.

Ουγγαρία: Υποχρεωτικός για υγειονομικούς

Απαιτείται εμβολιασμός στην Ουγγαρία για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, τους δασκάλους των δημόσιων σχολείων και τους ανθρώπους που εργάζονται σε κρατικά ιδρύματα.
Οι ιδιωτικές εταιρείες επιτρέπεται να αποφασίζουν εάν οι εργαζόμενοι πρέπει να εμβολιαστούν ή όχι.
Ούγγροι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Viktor Orban, προέτρεψαν τους πολίτες να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό.

Ελλάδα: Πρόστιμα για τους άνω των 60

Η Ελλάδα θα αρχίσει να επιβάλλει πρόστιμα σε άτομα άνω των 60 ετών που δεν εμβολιάζονται από την προσεχή Δευτέρα (17/1/2022).
Από τον Σεπτέμβριο, η Ελλάδα απαιτεί να εμβολιάζονται οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας σε δημόσιες και ιδιωτικές εγκαταστάσεις.

Ιταλία: Υποχρεωτικός για τους άνω των 50 

Η Ιταλία ανακοίνωσε στις 5 Ιανουαρίου ότι τα εμβόλια κατά θα γίνουν υποχρεωτικά για τα άτομα άνω των 50 ετών.
Έγινε εν μέσω αύξησης ρεκόρ στις λοιμώξεις από τον Κορωνοϊό στις αρχές του 2022.
Τον περασμένο Απρίλιο, η Ιταλία έγινε μία από τις πρώτες χώρες που επέβαλαν τον εμβολιασμό για τους επαγγελματίες υγείας σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τους ασθενείς.
Αυτό επεκτάθηκε αργότερα στους δασκάλους, τον στρατό, την αστυνομία και τους διασώστες.
Τέθηκε σε ισχύ στις 15 Δεκεμβρίου.
Στις 5 Ιανουαρίου το πανεπιστημιακό προσωπικό προστέθηκε στη λίστα με τα επαγγέλματα στα οποία ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός.

Γαλλία: Υποχρεωτικός εμβολιασμός για κατηγορίες

Από τον Σεπτέμβριο, η Γαλλία ζήτησε από τους επαγγελματίες υγείας και περίθαλψης, τους πυροσβέστες και τους εργαζόμενους στις μεταφορές να εμβολιαστούν.
Τα άτομα με θέσεις εργασίας που έρχονται σε επαφή με το κοινό πρέπει να έχουν πιστοποιητικό υγείας για να πάνε στη δουλειά τους, που να αποδεικνύει ότι έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει από τον κορωνοϊό ή ότι είχαν αρνητικό αποτέλεσμα εξέτασης.
Η πρόσβαση σε μπαρ, εστιατόρια, γυμναστήρια και πολλές εκδηλώσεις απαιτεί επίσης πιστοποιητικό υγείας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης