Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έκρηξη ηφαιστείου στα νησιά Τόνγκα: Τσουνάμι στην Ιαπωνία - Συναγερμός στον Ειρηνικό

Έκρηξη ηφαιστείου στα νησιά Τόνγκα: Τσουνάμι στην Ιαπωνία - Συναγερμός στον Ειρηνικό

Προειδοποιήσεις για τσουνάμι εκδόθηκαν και για ολόκληρη τη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ καιώς τα κύματα προκάλεσαν μικρές πλημμύρες στη Χαβάη

Σχετικά Άρθρα

Upd1 Τσουνάμι έφθασε στην Ιαπωνία όπου η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποίησε για τον κίνδυνο να υπάρξουν κύματα ύψους τριών μέτρων, μετά την έκρηξη την Παρασκευή ηφαιστείου στο αρχιπέλαγος των Τόνγκα.
Η υπηρεσία διευκρίνισε ότι τσουνάμι 1,2 μέτρου έφθασε στο νότιο νησί Αμάμι Οσίμα γύρω στις 23.55 τοπική ώρα (16.55 ώρα Ελλάδας) Σαββάτου, προτού παρατηρηθούν μικρότερα κύματα σε άλλες περιοχές κατά μήκος της ακτής στο Ειρηνικό της Ιαπωνίας.

Απομάκρυνση των κατοίκων

Οι ανατολικές ακτές του βορειότερου νησιού της Ιαπωνίας, Χοκάιντο, καθώς και οι περιφέρειες Κότσι και Ουακαγιάμα (νοτιοδυτικά) κατέγραψαν επίσης ένα κύμα ύψους 0,9 μέτρου μετά τα μεσάνυχτα, διευκρίνισε η μετεωρολογική υπηρεσία.
Το εθνικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK διαμόρφωσε το πρόγραμμά του έχοντας απευθείας συνδέσεις από τις συγκεκριμένες πόλεις-λιμάνια, καλώντας τους κατοίκους να απομακρυνθούν από τις εστίες τους και να κατευθυνθούν σε περιοχές με αρκετό υψόμετρο, χωρίς να υπάρχει τίποτε ασυνήθιστο στις εικόνες που μετέδωσε.

Αλλαγή στην παλίρροια

Σε τηλεοπτική ενημέρωση των δημοσιογράφων γύρω στα μεσάνυχτα, η μετεωρολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι εντόπισε μια αλλαγή στην παλίρροια, η οποία ήταν πιο ψηλή κατά σχεδόν ένα μέτρο μετά τις 23.00 τοπική ώρα, με αποτέλεσμα να εκδοθεί προειδοποίηση για τσουνάμι. “Καλούμε τους κατοίκους να δράσουν”, δήλωσε ένας αξιωματούχος κατά την ενημέρωση αυτή.

Νωρίτερα το ΒΝ μετέδιδε


Συναγερμός σήμανε σε όλα τα κράτη του Νοτίου Ειρηνικού, συμπεριλαμβανομένης της Δυτικής Ακτής των ΗΠΑ, μετά την τεράστια έκρηξη σε ηφαίστειο κοντά στα νησιά Τόνγκα, το Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022
Αποτέλεσμα της θηριώδους έκρηξης ήταν να εκδοθούν προειδοποιήσεις για τσουνάμι, ενώ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναρτήθηκαν εικόνες από τα κύματα που χτυπούν τα σπίτια των κατοίκων.
Δραματικές εικόνες από το διάστημα έδειξαν τη στιγμή που η έκρηξη δημιούργησε ένα μανιτάρι καπνού και τέφρας στον αέρα και ένα τεράστιο ωστικό κύμα στη γύρω θάλασσα.
Το Γραφείο Μετεωρολογίας της Αυστραλίας δήλωσε ότι ένα τσουνάμι μεγέθους 1,2 μέτρων παρατηρήθηκε στην πρωτεύουσα της Τόνγκα, Νουκουαλόφα.
Η Mere Taufa είπε ότι ήταν στο σπίτι της και ετοιμαζόταν για δείπνο όταν εξερράγη το ηφαίστειο. «Το έδαφος σείστηκε, το σπίτι μας έτρεμε. Ο μικρότερος αδερφός μου νόμιζε ότι βόμβες έσκαγαν κοντά».
Ο βασιλιάς της Τόνγκα Τούπου ΣΤ’ αναφέρθηκε ότι εκκένωσε το Βασιλικό Παλάτι στη Νουκουαλόφα και μεταφέρθηκε με αστυνομική συνοδεία σε μια βίλα πολύ μακριά από την ακτογραμμή.
Tsunami waves triggered by undersea volcanic eruption hit Tonga, videos go  viral | Trending News,The Indian Express
Όξινη βροχή

Η αρχική έκρηξη διήρκεσε τουλάχιστον οκτώ λεπτά και έστειλε νέφη αερίου, τέφρας και καπνού αρκετά χιλιόμετρα στον αέρα.
Οι κάτοικοι σε παράκτιες περιοχές κλήθηκαν να κατευθυνθούν σε υψηλότερα εδάφη.
Η έκρηξη ήταν τόσο έντονη που ακούστηκε ως «δυνατοί ήχοι βροντής» στα Φίτζι, που απέχουν περισσότερα από 800 χιλιόμετρα μακριά, δήλωσαν αξιωματούχοι στη Σούβα, προειδοποιώντας τους κατοίκους να καλύψουν τις δεξαμενές συλλογής νερού σε περίπτωση όξινης βροχής.
Tsunami hits Tonga after underwater volcanic eruption | News | Al Jazeera
Προειδοποίηση

Το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι του Ειρηνικού εξέδωσε μια «ειδοποίηση για τσουνάμι» για την Αμερικανική Σαμόα, λέγοντας ότι υπάρχει κίνδυνος «διακυμάνσεων της στάθμης της θάλασσας και ισχυρών ρευμάτων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο κατά μήκος των παραλιών».
Παρόμοιες προειδοποιήσεις εξέδωσαν οι αρχές στη Νέα Ζηλανδία, τα Φίτζι, το Βανουάτου, η Χιλή και η Αυστραλία -όπου οι αρχές δήλωσαν ότι μια περιοχή της ακτογραμμής, συμπεριλαμβανομένου του Σίδνεϊ, μπορεί να πληγεί από κύματα τσουνάμι.
Προειδοποιήσεις για τσουνάμι εκδόθηκαν επίσης για ολόκληρη τη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ και τα κύματα προκάλεσαν μικρές πλημμύρες στη Χαβάη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης