Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τρίτη εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα

Τρίτη εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα
Το γενικό επιτελείο της Νότιας Κορέας και η ιαπωνική ακτοφυλακή εκτιμούν πως το οπλικό σύστημα που δοκιμάστηκε πιθανόν είναι «βαλλιστικός πύραυλος»
Σχετικά Άρθρα
Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε τουλάχιστον δύο βαλλιστικούς πυραύλους σήμερα 14/1, σηματοδοτώντας την τρίτη δοκιμή μέσα σε δύο εβδομάδες, λίγες ώρες αφότου επέκρινε την πίεση των ΗΠΑ για νέες κυρώσεις σχετικά με τις προηγούμενες εκτοξεύσεις και τη χαρακτήρισε ως πρόκληση, ενώ παράλληλα προειδοποίησε για ισχυρή αντίδραση, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι εντόπισε δύο βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς (SRBM) που εκτοξεύτηκαν ανατολικά από την βορεια επαρχία Πιονγκάν στη δυτική ακτή της Βόρειας Κορέας.
Η ακτοφυλακή της Ιαπωνίας ανέφερε επίσης ότι ο Βορράς εκτόξευσε κάτι που θα μπορούσε να είναι βαλλιστικός πύραυλος.
Οι πύραυλοι φάνηκε να έπεσαν στη θάλασσα έξω από την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ιαπωνίας, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NHK, επικαλούμενο ανώνυμο αξιωματούχο του ιαπωνικού υπουργείου Άμυνας.
Η Διοίκηση Ινδο-Ειρηνικού του αμερικανικού στρατού είπε ότι ενώ εκτίμησε ότι η εκτόξευση δεν αποτελεί άμεση απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες ή τους συμμάχους τους, υπογραμμίζει τον "αποσταθεροποιητικό αντίκτυπο του προγράμματος παράνομων όπλων (της Βόρειας Κορέας).
Η εκτόξευση θα είναι η τρίτη από την ημέρα της Πρωτοχρονιάς, με ασυνήθιστα υψηλό ρυθμό δοκιμών πυραύλων.
Οι δύο προηγούμενοι ήταν «υπερηχικοί πύραυλοι», ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας, ικανοί για υψηλές ταχύτητες και ελιγμούς μετά την εκτόξευση.
Σε αντίθεση με τις δοκιμές της Παρασκευής, κάθε μία από αυτές τις προηγούμενες εκτοξεύσεις αφορούσε έναν πύραυλο που εκτοξεύτηκε από την επαρχία Τζαγκάνγκ, τη γειτονική της Πιονγκάν.
Η Βόρεια Κορέα υπερασπίστηκε τις δοκιμές πυραύλων ως το νόμιμο δικαίωμά της στην αυτοάμυνα και είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κλιμακώνουν σκόπιμα την κατάσταση επιβάλλοντας νέες κυρώσεις, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης νωρίτερα την Παρασκευή, επικαλούμενα το υπουργείο Εξωτερικών.
Η πρόσφατη ανάπτυξη ενός «νέου τύπου όπλου» από τη Βόρεια Κορέα ήταν μόνο μέρος των προσπαθειών της να εκσυγχρονίσει την εθνική αμυντική του ικανότητα και δεν στόχευσε κάποια συγκεκριμένη χώρα ούτε έβλαπτε την ασφάλεια γειτονικών χωρών, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.
Η δήλωση προειδοποίησε για μια απροσδιόριστη «δυνατότερη και βέβαιη αντίδραση» εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες υιοθετήσουν μια συγκρουσιακή στάση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης