Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βραζιλία: Το HRW χαρακτήρισε τον πρόεδρο Bolsonaro απειλή για τη δημοκρατία στη χώρα του

Βραζιλία: Το HRW χαρακτήρισε τον πρόεδρο Bolsonaro απειλή για τη δημοκρατία στη χώρα του
Οι εκλογές που θα διεξαχθούν το 2022 στη Βραζιλία θα αποτελέσουν τεστ για τη δημοκρατία στη χώρα λόγω των απειλών του προέδρου J. Bolsonaro,

Οι εκλογές που θα διεξαχθούν το 2022 στη Βραζιλία θα αποτελέσουν τεστ για τη δημοκρατία στη χώρα λόγω των απειλών του προέδρου J. Bolsonaro, ο οποίος έχει αμφισβητήσει την αξιοπιστία του εκλογικού συστήματος, προειδοποίησε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).
Στη ετήσια έκθεσή του για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο η μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα τις ΗΠΑ κάλεσε το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας, το Κογκρέσο και άλλους δημοκρατικούς θεσμούς στη χώρα να παραμείνουν σε εγρήγορση και να αντισταθούν σε οποιαδήποτε απόπειρα του Bolsonaro να υπονομεύσει τις εκλογές του Οκτωβρίου.
“Ο πρόεδρος Bolsonaro προσπάθησε να αποδυναμώσει τους πυλώνες της δημοκρατίας, εξαπολύοντας επιθέσεις στο δικαστικό σύστημα και επαναλαμβάνοντας αβάσιμες καταγγελίες περί εκλογικής νοθείας”, επεσήμανε η Laura Kanineou, διευθύντρια του HRW στη Βραζιλία.
Η κυβέρνηση του ακροδεξιού προέδρου έχει προωθήσει πολιτικές που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα σε πολλούς τομείς, περιλαμβανομένων των δικαιωμάτων των αυτοχθόνων, των γυναικών, των ατόμων με ειδικές ανάγκες και την ελευθερία της έκφρασης, τονίζεται στην έκθεση του HRW.
Παράλληλα το 2020 καταγράφηκε στη Βραζιλία αριθμός ρεκόρ φόνων από την αστυνομία, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που διατηρούνται σχετικά αρχεία, με περίπου το 80% των θυμάτων να είναι μαύροι, σημείωσε το Παρατηρητήριο.
Ο Bolsonaro έχει ενθαρρύνει την αστυνομική βία και υπερασπίστηκε νομοσχέδιο που κατέστησε πιο δύσκολο να λογοδοτούν οι αστυνομικοί για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Επίσης η κυβέρνησή του έχει ξεκινήσει διαδικασίες έρευνας εναντίον επικριτών της, κάνοντας χρήση, μεταξύ άλλων, της νομοθεσίας περί εθνικής ασφάλειας που υιοθετήθηκε στη διάρκεια της δικτατορίας (1964-1985).
Εξάλλου ο Bolsonaro έχει προωθήσει νομοσχέδια για να στερήσει το δικαίωμα των αυτοχθόνων στη γη τους και ουσιαστικά να νομιμοποιήσει τις μεταλλευτικές εργασίες σε αυτές τις περιοχές.
Στη διάρκεια της προεδρίας του η αποψίλωση του Αμαζονίου έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδό της από το 2006, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης