Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα στη Wall - Στο επίκεντρο τα εταιρικά αποτελέσματα - Πτώση -0,56% ο Dow Jones

Νευρικότητα στη Wall - Στο επίκεντρο τα εταιρικά αποτελέσματα - Πτώση -0,56% ο Dow Jones
Νευρικότητα και εναλλαγές προσήμων στην Wall, με φόντο τα τραπεζικά αποτελέσματα
Σχετικά Άρθρα

Με νευρικότητα και μεταβλητότητα κινήθηκαν σήμερα 14/1 οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην Wall Street, με τους επενδυτές να αξιολογούν τα αποτελέσματα τριμήνου μεγάλων τραπεζικών ομίλων, τα οποία ανακοινώθηκαν νωρίτερα σήμερα.
Οι τραπεζικές μετοχές, οι οποίες κατέγραφαν έντονα ανοδικές τάσεις το τελευταίο διάστημα, σε ένα κλίμα πορείας προς αύξηση επιτοκίων, κινούνται με μεικτά πρόσημα, παρά τα ισχυρά αποτελέσματα που κατέγραψαν.
Η μετοχή της Citigroup κατέγραψε απώλειες -3%, με την τράπεζα να επιτυγχάνει ισχυρά έσοδα, αλλά να σημειώνει πτώση 26% όσον αφορά στα κέρδη.
Στον αντίποδα, η μετοχή της Wells Fargo σημείωσε άνοδο +1,3%, μετά την καλύτερη του αναμενομένου πορεία των εσόδων της.
Ο CEO της, Charles Scharf, σημείωσε ότι η ζήτηση για δάνεια αναθερμάνθηκε ιδιαίτερα μέσα στο β' εξάμηνο του 2021.

Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση -0,56% στις 35.911,81 μονάδες
Ο δείκτης, S&P 500 κατέγραψε κέρδη +0,08% στις 4.662,85 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε +0,59% στις 14.893,75 μονάδες

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ κατέγραψαν τον Δεκέμβριο 2021 τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 10 μηνών, μια ένδειξη ότι η άνοδος του πληθωρισμού σε υψηλό 40 ετών επιβαρύνει τους καταναλωτές.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν 1,9% τον τελευταίο μήνα του 2021, μετά από άνοδο 0,2% τον Νοέμβριο.
Αναλυτές που συμμετείχαν σε πρόβλεψη του Bloomberg ανέμεναν ότι οι λιανικές πωλήσεις θα καταγράψουν πτώση 0,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Οι πωλήσεις εξαιρουμένων των αυτοκινήτων σημείωσαν μεγαλύτερη πτώση, 2,3%.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις τα κέρδη τέταρτου τριμήνου της BlackRock, καθώς τα έσοδα από τις αμοιβές του μεγαλύτερου διαχειριστή χρήματος στον κόσμο αυξήθηκαν με τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία να ξεπερνούν τα 10 τρισ. δολ.
Ένα δυνατό τελείωμα της χρονιάς στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές βοήθησε στην ενίσχυση της απόδοσης των διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων γενικά, με τη BlackRock να επωφελείται.
Το υπό διαχείριση ενεργητικό διαμορφώθηκε στα 10,01 τρισ. δολ. στο τέλος του τριμήνου, από 8,68 τρισ. δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα.
Οι καθαρές εισροές για το τρίμηνο ήταν 212 δισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων οι μακροπρόθεσμες καθαρές ροές ανήλθαν σε 169 δισεκατομμύρια δολάρια, έναντι 116 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι.
Τα προσαρμοσμένα κέρδη αυξήθηκαν 2,5% στα 1,61 δισ. δολάρια, ή 10,42 δολάρια ανά μετοχή, το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, από 1,57 δισ. δολάρια ή 10,18 δολάρια ανά μετοχή, ένα χρόνο νωρίτερα.
Τα έσοδα αυξήθηκαν σχεδόν 14% στα 5,1 δισεκατομμύρια δολάρια.
Σε πτωτική τροχιά κινήθηκαν τα κέρδη της JP Morgan το δ΄ τρίμηνο του 2021, εξαιτίας των χαμηλότερων επιδόσεων στις δραστηριότητες trading, οι οποίες επισκίασαν την άνοδο στο investment banking.
Παρόλα αυτά, τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές.
Ειδικότερα, η JP Morgan ανακοίνωσε κέρδη 10,4 δισ. δολαρίων ή 3,33 δολαρίων ανά μετοχή στο τρίμηνο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, σε σχέση με τα 12,1 δισ. δολάρια ή 3,79 δολάρια ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.
Η JPMorgan ανακοίνωσε επίσης ότι έλαβε καθαρό όφελος 1,8 δισ. δολαρίων από την αποδέσμευση αποθεματικών για απώλειες δανείων που δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ.
Χωρίς αυτή την ώθηση, 47 σεντ ανά μετοχή, τα κέρδη θα ήταν 2,86 δολάρια ανά μετοχή.
Επίσης, η τράπεζα αναγκάστηκε να πληρώσει 200 εκατομμύρια δολάρια σε πρόστιμα τον περασμένο μήνα για να διευθετήσει τις κατηγορίες ότι το τμήμα της Wall Street επέτρεπε στους εργαζόμενους να χρησιμοποιούν εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων για να παρακάμψουν τους νόμους τήρησης αρχείων.
Η Citigroup ανέφερε απότομη πτώση κερδών το τέταρτο τρίμηνο του 2021.
Τα κέρδη ανά μετοχή ήταν 1,46, δολάρια/μετοχή αλλά δεν ήταν σαφές εάν είναι συγκρίσιμα με τα 1,38 δολάρια που προέβλεπε η Refinitiv.
Τα έσοδα έφτασαν στα 17 δισ. δολάρια έναντι προσδοκίας για 16,75 δισ.
Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά 26% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, στα 3,2 δισ. δολάρια.
Η Citigroup επικαλέστηκε την αύξηση των δαπανών για την απότομη πτώση των κερδών, προσθέτοντας ότι τα αποτελέσματα περιελάμβαναν «επίπτωση προ φόρων» περίπου 1,2 δισ. δολαρίων που σχετίζεται με την πώληση των καταναλωτικών τραπεζικών δραστηριοτήτων της στην Ασία.
Η Citigroup ενημέρωσε ότι αυξήθηκαν 18% σε ετήσια βάση οι λειτουργικές δαπάνες, φτάνοντας στα 13,5 δισ. δολάρια για το τρίμηνο.
Στα 5,8 δισ. ή 1,38 δολ. ανά μετοχή αυξήθηκαν τα καθαρά κέρδη της Wells Fargo στο δ΄τρίμηνο του 2021, καταγράφοντας άλμα 86%, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020μ τα κέρδη είχαν διαμορφωθεί στα 3,09 δισ. ή 0,66 δολ. ανά μετοχή.
H πώληση των δραστηριοτήτων διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και corporate trust στήριξε τα αποτελέσματα της αμερικανικής τράπεζας, ενισχύοντας τα κέρδη της κατά 943 εκατ. δολ.

Υπό πίεση οι ευρωπαϊκές αγορές εν μέσω αβεβαιότητας

Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωαγορές την Παρασκευή, καθώς κάποιες επιθετικές δηλώσεις στελεχών της Federal Reserve και της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό έχουν αναζωπυρώσει τις εκτιμήσεις ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν θα αργήσουν να δρομολογήσουν τη σύσφιξη της πολιτικής της.
Οι δηλώσεις αξιωματούχων της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Federal Reserve), ενίσχυσαν τις ανησυχίες για τον αντίκτυπο πιο «σφιχτών» νομισματικών συνθηκών.
H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει το2022, αλλά είναι έτοιμη να προσαρμόσει τη νομισματική της πολιτική για να επιτύχει τον στόχο αυτό, τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΤ C. Lagarde.
«Κατανοούμε ότι η άνοδος στις τιμές δημιουργεί ανησυχία σε πολλούς ανθρώπους και λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη αυτή την ανησυχία», υπογράμμισε η Lagarde, μετά την άνοδο του πληθωρισμού στο 5% τον περασμένο μήνα.
«Η δέσμευσή μας στη σταθερότητα των τιμών παραμένει αταλάντευτη», σημείωσε σε ομιλία. «Θα λάβουμε όποιο μέτρο είναι αναγκαίο για να επιτύχουμε τον στόχο του 2% για τον πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα», πρόσθεσε.

Ο γερμανικός DAX υποχώρησε -0,93% στις 15.883,24 μονάδες, ο γαλλικός CAC-40 έχασε -0,81% στις 7.143 μονάδες, -ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε πτώση -0,28% στις 7.542,95 μονάδες.

Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, η Ευρωζώνη κατέγραψε εμπορικό έλλειμμα 1,5 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο, για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2014, έναντι πλεονάσματος 25 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.
Ανάπτυξη της τάξης του 2,7% κατέγραψε η γερμανική οικονομία το 2021, εν μέσω εκτόξευσης κρουσμάτων κορωνοϊού, περιοριστικών μέτρων και πιέσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Η αύξηση του γερμανικού ΑΕΠ έρχεται μετά τη συρρίκνωση της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης κατά 4,6% το 2020, που ήταν πρώτο έτους ολικού lockdown και αυστηρών περιοριστικών μέτρων λόγω ξεσπάσματος της πανδημίας.
Ωστόσο, η αβεβαιότητα παραμένει για τη γερμανική οικονομία.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το Robert Koch Institute προειδοποίησε για ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού.
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν νέες καθημερινές μολύνσεις περίπου 80.000 ανθρώπων.
Πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα επέστρεψε η βρετανική οικονομία, με το ΑΕΠ να ενισχύεται 0,9% τον Νοέμβριο του 2021.
Σημειώνεται ωστόσο, ότι τα στοιχεία αφορούν την περίοδο πριν την εμφάνιση της μετάλλαξης Omicron, η οποία ανέτρεψε τον σχεδιασμό για την εορταστική περίοδο.
Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου (ONS), οι τομείς των υπηρεσιών, της παραγωγής και των κατασκευών επεκτάθηκαν τον Νοέμβριο, ενώ ο τομέας του λιανικού εμπορίου σημείωσε ισχυρή ανάπτυξη.
Τον τελευταίο μήνα, η παραγωγή στις υπηρεσίες που απευθύνονται στους καταναλωτές αυξήθηκε κατά 0,8%, κυρίως λόγω της αύξησης κατά 1,4% στο λιανικό εμπόριο, ενώ όλες οι άλλες υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 0,6%.
Οι υπηρεσίες που απευθύνονται στους καταναλωτές εξακολουθούν να είναι 5,0% χαμηλότερα από τα προ του κορωνοϊού επίπεδα, ενώ όλες οι άλλες υπηρεσίες διαμορφώνονται υψηλότερα κατά 2,9%.
Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η γαλλική εταιρεία ενέργειας EDF κατρακύλησε -14,59% μετά την απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να διατάξει την κρατική εταιρεία να διαθέσει σε μικρότερους ανταγωνιστές ένα μέρος της πιο φθηνής πυρηνικής ενέργειας που παράγει, ώστε να περιορίστούν οι αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρισμού.

 «Στο κόκκινο» η Ασία

Πτώση κατέγραψαν οι αγορές της Ασίας, στον απόηχο των απωλειών της Wall Street.
Η ρυθμιστική αρχή κινητών αξιών της Κίνας ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στη μεταρρύθμιση του συστήματος διακανονισμού τίτλων που εφαρμόζει η χώρα, ούτως ώστε να ευθυγραμμιστεί περισσότερο με τις παγκόσμιες πρακτικές και ως εκ τούτου να μπορέσει να προσελκύσει ξένα κεφάλαια.
Η Ρυθμιστική Επιτροπή Κινητών Αξιών (CSRC) δημοσίευσε προσχέδιο κανόνων οι οποίοι θα ευθυγραμμίσουν τις συναλλαγές θεσμικών επενδυτών με το Delivery Versus Payment (DVP), μια παγκόσμια πρακτική σύμφωνα με την οποία ο διακανονισμός μετοχών και χρημάτων γίνεται ταυτόχρονα, όπως αναφέρει το Reuters.
Επί του παρόντος, στην αγορά μετοχών της Κίνας, οι μετοχές διακανονίζονται την ημέρα που διαπραγματεύονται, αλλά τα μετρητά διακανονίζονται την επόμενη ημέρα.
Οι επενδυτές παγκοσμίως ήλπιζαν εδώ και καιρό ότι η Κίνα θα προχωρήσει σε αυτήν τη μεταρρύθμιση στο σύστημα διακανονισμού της, καθώς οι διαφοροποιήσεις του προκαλούν πρόσθετο κόστος και ενέχουν κινδύνους για τους ξένους επενδυτές και τους χρηματιστές τους, αναφέρει η ASIFMA, φορέας του χρηματοπιστωτικού κλάδου.
Η CSRC πρόσθεσε ότι η μεταρρύθμιση δεν θα επηρεάσει τους μικροεπενδυτές της Κίνας, τονίζοντας ότι έχει σχεδιαστεί για να βελτιώσει την ασφάλεια στο σύστημα διακανονισμού τίτλων της Κίνας και να προσελκύει ξένα κεφάλαια.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας διαμορφώθηκε σε ιστορικό υψηλό το 2021, χάρη στις ισχυρές εξαγωγές που ξεπέρασαν τις προσδοκίες της αγοράς μετά την ανάκαμψη τους από την πανδημία.
Για το σύνολο του έτους, οι εξαγωγές της Κίνας αυξήθηκαν 29,9% σε νέο υψηλό των 3,36 τρισ. Δολαρίων, υπερβαίνοντας το ρεκόρ των 2,6 τρισ. Δολαρίων του 2020.
Οι εισαγωγές αυξήθηκαν 30,1% στη διάρκεια του 2021, εν μέρει ενισχυμένες από την άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων.
Αυτό μεταφράζεται σε ετήσιο πλεόνασμα 676,43 δισ. Δολαρίων, υπερβαίνοντας το προηγούμενο υψηλό των 593,9 δισ. Δολαρίων το 2015.
Τον Δεκέμβριο, οι εξαγωγές της Κίνας αυξήθηκαν 20,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, χαμηλότερα από την αύξηση του 22% τον Νοέμβριο, αλλά ταχύτερα από την αύξηση 19% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι.
Οι εισαγωγές τον προηγούμενο μήνα αυξήθηκαν 19,5%, χαμηλότερα από την αύξηση 31,7% τον Νοέμβριο και την αύξηση 24,2% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι.
Το εμπορικό πλεόνασμα τον Δεκέμβριο διαμορφώθηκε στα 94,46 δισ. Δολάρια τον Δεκέμβριο, υψηλότερα από τον Νοέμβριο και τις εκτιμήσεις της αγοράς.
Ο πληθωρισμός χονδρικής της Ιαπωνίας επιταχύνθηκε με τον δεύτερο ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία, σε μια ένδειξη ότι το υψηλότερο κόστος πρώτων υλών και καυσίμων, πιέζει τα εταιρικά περιθώρια.
Η αύξηση, για 10ο συνεχόμενο μήνα, εντείνει τις πιέσεις στις επιχειρήσεις να περάσουν το υψηλότερο κόστος στα νοικοκυριά, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε άνοδο τον καταναλωτικό πληθωρισμό τους επόμενους μήνες.
Ο δείκτης τιμών εταιρικών αγαθών (CGPI), ο οποίος μετρά τις τιμές που χρεώνουν οι επιχειρήσεις η μία την άλλη για αγαθά και υπηρεσίες, αυξήθηκε 8,5% τον Δεκέμβριο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, έδειξαν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ιαπωνίας.
Ήταν το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό αύξησης μετά το 9,2% του Νοεμβρίου, έναντι των μέσων εκτιμήσεων για άνοδο 8,8%.
Η ετήσια αύξηση των τιμών χονδρικής μπορεί να αρχίσει να επιβραδύνεται στους επόμενους μήνες καθώς σταθεροποιούνται οι τιμές των καυσίμων και κάποιων εμπορευμάτων, τονίζουν οι αναλυτές.
Σε σχέση με τον Νοέμβριο, οι τιμές χονδρικής μειώθηκαν 0,2% τον Δεκέμβριο, σηματοδοτώντας την πρώτη πτώση σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους.
Αλλά οι επίμονες πιέσεις του κόστους, σε συνδυασμό με το ασθενές γιεν που διογκώνει την τιμή των εισαγόμενων αγαθών, εντείνει τα δεινά για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, καθώς ανακύπτει από την καταναλωτική πτώση που προκαλείται από την πανδημία.
Ο Asia Dow υποχώρησε -0,9% στις 3.875 μονάδες.
Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με πτώση -1,28% στις 28.124 μονάδες.
Στην Κίνα, ο Shanghai Composite σημείωσε πτώση -1% στις 3.521 μονάδες.
Ο Hang Seng κατέγραψε πτώση -0,2% στις 24.383 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης