Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Αυστραλία ακύρωσε τη βίζα του Djokovic - Παγώνει προσωρινά η απέλαση, παραμένει υπό κράτηση - Αύριο (15/1) αντιμετωπίζει εκ νέου τις Αρχές

Η Αυστραλία ακύρωσε τη βίζα του Djokovic - Παγώνει προσωρινά η απέλαση, παραμένει υπό κράτηση - Αύριο (15/1) αντιμετωπίζει εκ νέου τις Αρχές

Ο Αυστραλός υπουργός Μετανάστευσης ανέτρεψε την απόφαση του δικαστηρίου και ακύρωσε τη βίζα του Σέρβου τενίστα

Σχετικά Άρθρα
(upd 3) Ακόμα ένα επεισόδιο γράφεται στο θρίλερ του Σέρβου τενίστα, Novak Djokovic, και της επίσκεψης στην Αυστραλία για τη συμμετοχή του στο Open.
Τρεις μέρες πριν την έναρξη του τουρνουά, ο Αυστραλός υπουργός Μετανάστευσης, Alex Hawke, ακύρωσε τη βίζα του «για λόγους υγείας και καλής τάξης», ανατρέποντας την απόφαση του δικαστηρίου. Πρόκειται, δε, για τη δεύτερη φορά που ακυρώνεται η βίζα του Σέρβου.
Μάλιστα, η εξέλιξη ήρθε μία ημέρα μετά την κλήρωση για τον πρώτο γύρο του Australia Open, στην οποία ο Djokovic συμμετείχε, κανονικά.
Ωστόσο, το επιτελείο του Σέρβου τενίστα κινήθηκε αστραπιαία και κατέθεσε άμεσα ένσταση κατά της απόφασης του Hawke. Μάλιστα, οι Αρχές της Αυστραλίας έκαναν δεκτό το αίτημα υπεράσπισης του τενίστα και ανέστειλαν την απέλαση του μέχρι η Δικαιοσύνη να αποφασίσει επί της προσφυγής. Στο πλαίσιο αυτό, ο επικεφαλής της παγκόσμιας κατάταξης πρόκειται να παρουσιαστεί το πρωί (τοπική ώρα) του Σαββάτου (15/1/2022) ενώπιον της αρμόδιας υπηρεσίας μετανάστευσης και μέχρι τότε θα παραμείνει ελεύθερος και δεν θα μεταφερθεί στο κέντρο κράτησης, διευκρίνισε σύμβουλος της αυστραλιανής κυβέρνησης.
Επισημαίνεται ότι το Open θα αρχίσει τη Δευτέρα (17/1/2022), ενώ ο Σέρβος τενίστας απειλείται με απέλαση από την Αυστραλία, αλλά και με απαγόρευση εισόδου για την επόμενη τριετία, γεγονός που σημαίνει ότι θα χάσει και τρία συνεχόμενα Australian Open.

Djokovi.jpg

Οι εξελίξεις στο δικαστήριο

Οι δικηγόροι του Σέρβου τενίστα κατηγόρησαν τον Alex Hawke για ενέργεια που είχε ως στόχο τους αντιεμβολιαστές στην Αυστραλία και όχι τον ίδιο τον τενίστα και ζήτησαν να εκδικαστεί άμεσα η υπόθεση.
Ο δικαστής Kelly άκουσε τις θέσεις τους, όπως και τον νομικό σύμβουλο της κυβέρνησης και στη συνέχεια πήρε μία σειρά από αποφάσεις. Αρχικά, απαίτησε να μην απελαθεί ο Djokovic μέχρι να υπάρξει νέα εκδίκαση της ένστασης του. Στη συνέχεια τόνισε ότι η υπόθεση θα μεταφερθεί στο ομοσπονδιακό δικαστήριο, κάτι που δεν επιθυμούσε η πλευρά του Σέρβου τενίστα.
Από εκεί και πέρα, ο Djokovic θα παραμείνει με τους δικηγόρους του σήμερα, ώστε αύριο να μεταφερθεί στο υπουργείο Μετανάστευσης (ή σε άλλο μέρος που θα συμφωνήσουν οι δύο πλευρές, υπό το φόβο επεισοδίων) για να καταθέσει, αλλά στη συνέχεια θα πρέπει να μπει ξανά σε επιτήρηση στο ξενοδοχείο με τους παράνομους μετανάστες. Θα βγει δε από αυτό την Κυριακή (14/01), ώστε να μεταβεί στο ομοσπονδιακό δικαστήριο για τη νέα ακροαματική διαδικασία.

Το σκεπτικό της απόφασης του Hawke

Νωρίτερα, το πρώι της Παρασκευής (14/1/2022, ώρα Ελλάδος) ο Αυστραλός υπουργός Μετανάστευσης, Alex Hawke, δήλωσε ότι έκανε χρήση της εξουσίας του, σύμφωνα με το άρθρο 133Γ(3) του νόμου περί μετανάστευσης, για να ακυρώσει τη βίζα που κατείχε ο Djokovic «για λόγους υγείας και καλής τάξης».
«Eξέτασα προσεκτικά τις πληροφορίες που μου παρείχαν το υπουργείο Εσωτερικών, η Αυστραλιανή Συνοριακή Δύναμη και ο Djokovic. Η κυβέρνηση Morrison είναι σταθερά δεσμευμένη στην προστασία των συνόρων της Αυστραλίας, ιδιαίτερα σε σχέση με την πανδημία COVID-19» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Hawke.png

O Djokovic παραδέχθηκε ότι «έσπασε» την καραντίνα

Αν και οι Αυστραλοί γνωρίζουν ότι η απόφαση απέλασης του Djokovic θα προκαλέσει αντιδράσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, η παραδοχή του Djokovic ότι αν και ήξερε πως νοσούσε, δεν έμεινε σε καραντίνα, είχε ως αποτέλεσμα να μεταστραφεί το κλίμα σε βάρος του.
Η ιατρική εξαίρεση, τα λάθη στην ταξιδιωτική φόρμα, η παραβίαση του σερβικού πρωτοκόλλου για την Covid και οι αντιφάσεις στις ημερομηνίες των τεστ είχαν μπει στο μικροσκόπιο των αρχών της Αυστραλίας.
Ο κορυφαίος τενίστας της παγκόσμιας κατάταξης, με ανάρτησή του στα κοινωικά δίκτυα, παραδέχτηκε ότι γνώριζε πως έχει προσβληθεί από κορωνοϊό όταν φωτογραφήθηκε για γαλλικό μέσο ενημέρωσης, αλλά το έκανε «για να μην απογοητεύσει τον δημοσιογράφο», ενώ παραδέχτηκε ότι αφού είχε έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα φωτογραφήθηκε με παιδιά.
Σε ό,τι αφορά το λάθος στην ταξιδιωτική δήλωση, ο Σέρβος τενίστας επέρριψε την ευθύνη στον ατζέντη του και εξέφρασε τον σεβασμό του προς την κυβέρνηση της Αυστραλίας.
«Ήταν πάντα τιμή μου να παίζω στο Open της Αυστραλίας. Είναι μία διοργάνωση που αγαπάνε όλοι και θα έχω την ευκαιρία να ανταγωνιστώ με τους καλύτερους στον κόσμο, μπροστά σε μερικούς από τους καλύτερους φιλάθλους στον κόσμο» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Η αποκάλυψη Spiegel για θετικό PCR με ημερομηνία 26 Δεκεμβρίου

Εν τω μεταξύ, ένα αποκαλυπτικό δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τους χειρισμούς της πλευράς του Σέρβου καθώς αμφισβητεί ανοιχτά την ημερομηνία διενέργειας του PCR test που παρουσίασε στο αυστραλιανό δικαστήριο. Το πιστοποιητικό, το οποίο περιλαμβανόταν στα αποδεικτικά στοιχεία που κατέθεσε ο Djokovic στο αυστραλιανό δικαστήριο, περιλάμβανε έναν κωδικό QR για πρόσβαση στο εργαστηριακό αποτέλεσμα - αλλά όταν οι δημοσιογράφοι του Spiegel το κοίταξαν, είδαν ένα αρνητικό αποτέλεσμα. Μια ώρα αργότερα, ο ίδιος κωδικός QR -ως δια μαγείας- έδειξε θετικό αποτέλεσμα δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα για παραποίηση (;) εγγράφου που αν επιβεβαιωθεί θα πρόκειται για μια σοβαρή κατηγορία.

Αξίζει να σημειωθεί πως το έγγραφο που κατέθεσαν στο δικαστήριο της Δευτέρας (10/1/2022) οι δικηγόροι του Djokovic δείχνει ότι ο Σέρβος προέβη στο PCR test στις 13:05 της 16ης Δεκεμβρίου και το αποτέλεσμά του, έγινε γνωστό στις 20:19 της ίδιας ημέρας. Μια πιο προσεκτική ματιά στο φερόμενο ως θετικό τεστ PCR, ειδικά στην ψηφιακή του έκδοση εγείρει ερωτήματα, γράφει το Der Spiegel και εξηγεί πως το ψηφιακό αποτύπωμα του τεστ δίνει διαφορετικά στοιχεία που δεν οδηγούν στην 16η Δεκεμβρίου αλλά στην 26η Δεκεμβρίου. Εάν οι πληροφορίες αυτές ισχύουν, τότε προκύπτει ότι ο Σέρβος τενίστας όχι μόνο δήλωσε ψευδή στοιχεία (πράγμα για το οποίο κινδυνεύει με φυλάκιση) αλλά δεν θα έπρεπε να ταξιδέψει για την Αυστραλία αφού «έσπασε» τη 14ήμερη καραντίνα που είναι σε ισχύ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης