Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισχυρή ανάκαμψη της ευρωζώνης το 2022 αναμένει η ΕΚΤ - Οι κίνδυνοι στην παγκόσμια ανάπτυξη

Ισχυρή ανάκαμψη της ευρωζώνης το 2022 αναμένει η ΕΚΤ - Οι κίνδυνοι στην παγκόσμια ανάπτυξη
Η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από το 2% για το μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς, καθώς «αναμένεται να παραμείνει υψηλός βραχυπρόθεσμα, αλλά να υποχωρήσει στη διάρκεια του 2022 έτους»

Με μέτριο ρυθμό συνεχίζει να ανακάμπτει η οικονομία της ευρωζώνης, αλλά αναμένεται να ανακάμψει ισχυρά κατά τη διάρκεια του 2022, με το ετήσιο πραγματικό ΑΕΠ να εκτιμάται ότι θα φτάσει το 4,2%, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στο οικονομικό δελτίο της.
Η ΕΚΤ δήλωσε ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από το 2% για το μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς, καθώς «αναμένεται να παραμείνει υψηλός βραχυπρόθεσμα, αλλά να υποχωρήσει στη διάρκεια του τρέχοντος έτους». Προέβλεψε ότι το ποσοστό του ελλείμματος θα μειωθεί στο 3,2% του ΑΕΠ το 2022 και κάτω από το 2% έως το 2024.
πινακσα_1.JPG
Εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία της ότι οι τιμές της ενέργειας θα σταθεροποιηθούν και ότι οι «πιέσεις τιμών» που αυξήθηκαν από τα προβλήματα της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού θα μειωθούν.

πινακσ_2.JPG

Η ΕΚΤ σημείωσε επίσης ότι η πανδημία Covid-19 εξακολουθεί να αποτελεί κίνδυνο για την οικονομική ανάκαμψη, ιδιαίτερα εν μέσω πρόσφατων αυξήσεων των κρουσμάτων στην ευρωζώνη και της εμφάνισης νέων παραλλαγών.
Ωστόσο, τόνισε ότι «η οικονομική δραστηριότητα θα μπορούσε να ξεπεράσει τις προσδοκίες της ΕΚΤ εάν οι καταναλωτές αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αποταμιεύσουν λιγότερο από το αναμενόμενο».

Οι κίνδυνοι στην παγκόσμια ανάπτυξη το 2022

Οι υψηλές τιμές των εμπορευμάτων, η εμφάνιση της μετάλλαξης όμικρον του κορωνοϊού και το ενδεχόμενο μιας ταχύτερης από το αναμενόμενο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής θα μπορούσαν να επιβαρύνουν την παγκόσμια ανάπτυξη το 2022, προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
πινακσ_3_1.JPG
«Οι επίμονες διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες, η άνοδος των τιμών των εμπορευμάτων και η εμφάνιση της μετάλλαξης όμικρον του κορωνοϊού συνεχίζουν να επιβαρύνουν τις βραχυπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές», αναφέρει η ΕΚΤ.
«Μία νωρίτερη και ταχύτερη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής στις μεγάλες ανεπτυγμένες οικονομίες ενδεχομένως να έχει αρνητικές επιπτώσεις στις χρηματοοικονομικές συνθήκες στις αναδυόμενες αγορές και αυτό μπορεί να αποτελέσει έναν καθοδικό κίνδυνο στην ανάπτυξη», προσθέτει.

πινακσ_4.JPG

Η ΕΚΤ σημειώνει ότι η μετάλλαξη Omicron αναμένεται να οδηγήσει σε ενίσχυση της μεταβλητότητας, ωστόσο επισημαίνει ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να αξιολογηθεί πλήρως ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος στην οικονομία.
πινακσ_5.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης