Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί η Κούβα έχει κάτω από 500 κρούσματα ημερησίως και μόλις 17 θανάτους τον τελευταίο μήνα από Covid; - Τα 5 εμβόλια που έχει αναπτύξει...

Γιατί η Κούβα έχει κάτω από 500 κρούσματα ημερησίως και μόλις 17 θανάτους τον τελευταίο μήνα από Covid; - Τα 5 εμβόλια που έχει αναπτύξει...
Τα δεδομένα κλινικών δοκιμών εμβολίων της Κούβας δεν έχουν υποβληθεί ακόμη σε διεθνή επιστημονική αξιολόγηση
Σχετικά Άρθρα
Η Κούβα έχει εμβολιάσει μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού της κατά του Covid-19 από σχεδόν όλα τα μεγαλύτερα και πλουσιότερα έθνη του κόσμου.
Στην πραγματικότητα, μόνο τα πλούσια σε πετρέλαιο Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διαθέτουν ισχυρότερο ρεκόρ εμβολιασμού.
Το μικροσκοπικό νησί της Καραϊβικής που διοικείται από τους κομμουνιστές πέτυχε μάλιστα αυτό το ορόσημο παράγοντας το δικό του εμβόλιο για τον Covid, ακόμη και όταν αγωνίζεται να διατηρήσει τα ράφια των σούπερ μάρκετ εφοδιασμένα εν μέσω του εμπορικού εμπάργκο των ΗΠΑ.
«Είναι ένα απίστευτο κατόρθωμα», είπε στο CNBC η Helen Yaffe, ειδικός για την Κούβα και λέκτορας οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, στη Σκωτία.
«Όσοι από εμάς έχουν σπουδάσει βιοτεχνολογία δεν εκπλήσσονται με αυτό το ρεκόρ, γιατί δεν έχει βγει απλώς από το... πουθενά.
Είναι προϊόν συνειδητής κυβερνητικής πολιτικής κρατικών επενδύσεων στον κλάδο, τόσο στη δημόσια υγεία όσο και στην ιατρική επιστήμη».

Κοντά στο 90% το ποσοστό εμβολιασμού

Μέχρι σήμερα, περίπου το 86% του πληθυσμού της Κούβας έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά του Covid με τρεις δόσεις και ένα άλλο 7% έχει εν μέρει εμβολιαστεί κατά της νόσου, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία που συλλέγει το Our World in Data.
Αυτά τα στοιχεία περιλαμβάνουν παιδιά ηλικίας από δύο ετών, που άρχισαν να λαμβάνουν το εμβόλιο πριν από αρκετούς μήνες.
Η χώρα των περίπου 11 εκατομμυρίων παραμένει η μόνη χώρα στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική που έχει δημιουργήσει ένα εγχώριο πλάνο για τον Covid.
«Το απόλυτο 'θράσος' αυτής της μικροσκοπικής χώρας να παράγει τα δικά της εμβόλια και να εμβολιάζει το 90% του πληθυσμού της είναι κάτι εξαιρετικό», είπε στο CNBC ο John Kirk, ομότιμος καθηγητής στο πρόγραμμα Λατινικής Αμερικής του Πανεπιστημίου Dalhousie στη Νέα Σκωτία του Καναδά.
Ο διάσημος τομέας βιοτεχνολογίας της Κούβας έχει αναπτύξει πέντε διαφορετικά εμβόλια Covid, συμπεριλαμβανομένων των Abdala, Soberana 02 και Soberana Plus - τα οποία σύμφωνα με την Κούβα παρέχουν έως και 90% προστασία έναντι του συμπτωματικού Covid όταν χορηγούνται τρεις δόσεις.
Εικόνα

Δεν έχουν δώσει τα δεδομένα στην παγκόσμια κοινότητα

Τα δεδομένα κλινικών δοκιμών εμβολίων της Κούβας δεν έχουν υποβληθεί ακόμη σε διεθνή επιστημονική αξιολόγηση, αν και η χώρα έχει δεσμευτεί σε δύο ανταλλαγές πληροφοριών με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να ξεκινήσει τη διαδικασία Καταχώρισης Χρήσης Έκτακτης Ανάγκης για τα εμβόλιά της.
Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και τους φαρμακευτικούς γίγαντες Pfizer και Moderna, που χρησιμοποιούν τεχνολογία mRNA, όλα τα εμβόλια της Κούβας είναι εμβόλια πρωτεϊνών υπομονάδας - όπως το εμβόλιο Novavax.
Κυρίως για τις χώρες χαμηλού εισοδήματος, είναι φθηνά στην παραγωγή, μπορούν να κατασκευαστούν σε κλίμακα και δεν απαιτούν βαθιά κατάψυξη.
Μάλιστα, αυτή η στρατηγική, έχει ωθήσει τους διεθνείς υγειονομικούς αξιωματούχους να τη διαλαλούν ως πιθανή πηγή ελπίδας για τον «παγκόσμιο νότο», ιδιαίτερα καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.
Για παράδειγμα, ενώ περίπου το 70% των ανθρώπων στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν εμβολιαστεί πλήρως, λιγότερο από το 10% του αφρικανικού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως.
Ωστόσο, για να ελπίζουμε ότι αυτό θα πραγματοποιηθεί, ο ΠΟΥ πιθανότατα θα πρέπει να εγκρίνει τα εμβόλια της Κούβας.
Η διαδικασία ελέγχου του ΠΟΥ περιλαμβάνει την αξιολόγηση των εγκαταστάσεων παραγωγής όπου αναπτύσσονται τα εμβόλια, ένα σημείο που οι υγειονομικοί αξιωματούχοι της Κούβας λένε ότι έχει επιβραδύνει την πρόοδο.
Ο Vicente Verez, επικεφαλής του Ινστιτούτου Εμβολίων Finlay της Κούβας, δήλωσε στο Reuters τον περασμένο μήνα ότι ο ο υγειονομικός οργανισμός αξιολογούσε τις εγκαταστάσεις παραγωγής της Κούβας σε «πρώτο παγκόσμιο πρότυπο», επικαλούμενος την δαπανηρή διαδικασία για την αναβάθμισή τους σε αυτό το επίπεδο.
Ο Verez έχει δηλώσει προηγουμένως ότι τα απαραίτητα έγγραφα και δεδομένα θα υποβληθούν στον ΠΟΥ το πρώτο τρίμηνο του 2022.
Η έγκριση από τον ΠΟΥ θα ήταν ένα σημαντικό βήμα για να γίνουν οι δόσεις διαθέσιμες σε όλο τον κόσμο.

«Τεράστια σημασία»

Όταν ρωτήθηκε τι θα σήμαινε για τις χώρες χαμηλού εισοδήματος εάν ο ΠΟΥ εγκρίνει τα εμβόλια Covid της Κούβας, ο Yaffe είπε: «Νομίζω ότι είναι σαφές ότι πολλές χώρες και πληθυσμοί στον παγκόσμιο νότο βλέπουν το κουβανικό εμβόλιο ως την καλύτερη ελπίδα τους για εμβολιασμό μέχρι το 2025.
«Και στην πραγματικότητα, μας επηρεάζει όλους γιατί αυτό που βλέπουμε με την παραλλαγή Omicron είναι αυτό που συμβαίνει όταν τεράστιοι πληθυσμοί δεν έχουν σχεδόν καμία κάλυψη.
Υπάρχουν μεταλλάξεις και νέες παραλλαγές που αναπτύσσονται και μετά επιστρέφουν για να στοιχειώσουν τις προηγμένες καπιταλιστικές χώρες που έχουν ήδη εμβόλια», πρόσθεσε.
Ο Kirk συμφώνησε ότι η πιθανή έγκριση από τον ΠΟΥ για τα εθνικά παραγόμενα εμβόλια Covid της Κούβας θα έχει «τεράστια σημασία» για τις αναπτυσσόμενες χώρες.
«Ένα πράγμα που είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου είναι ότι τα εμβόλια δεν απαιτούν τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες που χρειάζονται η Pfizer και η Moderna.
Υπάρχουν μέρη, ιδιαίτερα στην Αφρική, όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα να αποθηκευτούν αυτά τα εμβόλια», είπε ο Kirk.
Τόνισε επίσης ότι η Κούβα, σε αντίθεση με άλλες χώρες ή φαρμακευτικές εταιρείες, προσφέρθηκε να εμπλακεί στη μεταφορά τεχνολογίας για να μοιραστεί την τεχνογνωσία της στην παραγωγή εμβολίων με χώρες χαμηλού εισοδήματος.
«Ο στόχος της Κούβας δεν είναι να κερδίσει γρήγορα χρήματα, σε αντίθεση με τις πολυεθνικές εταιρείες φαρμάκων, αλλά μάλλον να διατηρήσει τον πλανήτη υγιή.
Οπότε, ναι, αποκομίζοντας ένα τίμιο κέρδος, αλλά όχι ένα υπερβολικό κέρδος όπως θα έβγαζαν ορισμένες από τις πολυεθνικές», είπε ο Kirk.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης