Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θρίλερ διαρκείας με τον Djokovic – Κανονικά στην κλήρωση του Open – Καθυστερεί η απόφαση για απέλαση

Θρίλερ διαρκείας με τον Djokovic – Κανονικά στην κλήρωση του Open – Καθυστερεί η απόφαση για απέλαση
Αν και η απόφαση για την απέλαση ή όχι του Djokovic αναμενόταν σήμερα, είναι πιθανό να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες
Σχετικά Άρθρα

(upd) Παραμένει το θρίλερ με τον κορυφαίο τενίστα Novak Djokovic καθώς την ώρα που αναμένονταν οι αποφάσεις των αυστραλιανών αρχών για την απέλαση του από την χώρα, έγινε γνωστό ότι το όνομα του Σέρβου τενίστα συμπεριλήφθη κανονικά στην κλήρωση του Australian Open (κληρώθηκε με τον Σέρβο Miomir Kecmanovic).
Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα πως την ώρα που φούντωναν τα σενάρια για επικείμενη απόφαση απέλασης του Nole, η διοργανώτρια αρχή του Open ανακοίνωνε πως αναβάλλει την προγραμματισμένη κλήρωση, την οποία ωστόσο πραγματοποίησε μια ώρα αργότερα.
Πλέον το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα πράξει η κυβέρνηση της Αυστραλίας και συγκεκριμένα ο υπουργός Μετανάστευσης, Alex Hawke, ο οποίος είναι και αυτός που θα σταθμίσει τα δεδομένα και θα αποφασίσει αν θα ασκήσει το δικαίωμα που έχει για να ανακαλέσει τη βίζα του Djokovic για ιατρικούς λόγους και για την εξαίρεση του από τους κανόνες εμβολιασμού της Αυστραλίας.
Αν και η σχετική απόφαση αναμενόταν σήμερα 13/1, πληροφορίες αναφέρουν πως δεν θα γίνει γνωστή εντός της ημέρας, με τα αυστραλιανά ΜΜΕ να μεταδίδουν πως θα πρέπει να αναμένεται αύριο Παρασκευή 14/1 δεδομένου ότι από την ερχόμενη Δευτέρα 17/1 αρχίζει και το Australian Open.
Όπως αναφέρεται, ο αρμόδιος υπουργός δεν έχει λάβει οριστικές αποφάσεις κυρίως λόγω της πολυπλοκότητας των νομικών συμβουλών που του δίνονται, αν και τα ΜΜΕ επιμένουν πως το πιθανότερο είναι να αποφασιστεί η απέλαση του Σέρβου τενίστα καθώς σε διαφορετική περίπτωση, θα δημιουργούνταν ένα επικίνδυνο δεδικασμένο για το μέλλον.
Πάντως, είναι πολύ πιθανό ακόμα και στην περίπτωση που ληφθεί απόφαση απέλασης, ο Djokovic να ασκήσει έφεση και άρα να παραμένει νόμιμα στην χώρα έως την εκδίκαση της, γεγονός που με τη σειρά του σημαίνει πως έως τότε θα μπορεί να αγωνίζεται κανονικά και στο Open.
Σημειώνεται πως την περασμένη Δευτέρα, το δικαστήριο έκρινε πως ο Djokovic, ο οποίος έμεινε για περίπου τρεις ημέρες σε ξενοδοχείο καραντίνας, πρέπει να παραμείνει στην Αυστραλία ενώ του επέστρεψε και τα ταξιδιωτικά του έγγραφα.

Μεταστροφή κλίματος

Αν και οι Αυστραλοί γνωρίζουν ότι μια απόφαση απέλασης του Djokovic θα προκαλέσει αντιδράσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, η παραδοχή του Djokovic ότι αν και ήξερε πως νοσούσε, δεν έμεινε σε καραντίνα, είχε ως αποτέλεσμα να μεταστραφεί το κλίμα σε βάρος του.
Ο Djokovic παραδέχτηκε ότι γνώριζε πως έχει προσβληθεί από κορωνοϊό όταν φωτογραφήθηκε για γαλλικό ΜΜΕ, αλλά το έκανε, όπως είπε, «για να μην απογοητεύσει τον δημοσιογράφο», ενώ παραδέχτηκε ότι αφού είχε έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα φωτογραφήθηκε με παιδιά.
Όσον αφορά το λάθος στην ταξιδιωτική δήλωση επέρριψε την ευθύνη στον ατζέντη του και εξέφρασε τον σεβασμό του προς την κυβέρνηση της Αυστραλίας.

Ποινή φυλάκισης;

Μάλιστα αναφέρεται πως ο Djokovic είναι πιθανό να βρεθεί αντιμέτωπος ακόμα και με ποινή φυλάκισης έως και πέντε έτη, εάν οι αυστραλιανές αρχές διαπιστώσουν ότι έχει παράσχει ψευδείς πληροφορίες σε έντυπο ταξιδιωτικής δήλωσης που υπέβαλε για να μπει στην Αυστραλία.
«Η παροχή ψευδών ή παραπλανητικών πληροφοριών στην αυστραλιανή κυβέρνηση είναι σοβαρό αδίκημα.
Εάν καταδικαστεί, η μέγιστη ποινή είναι φυλάκιση για 12 μήνες» αναφέρει ο ιστότοπος ταξιδιωτικών δηλώσεων της αυστραλιανής κυβέρνησης.
Ο Djokovic θα μπορούσε επίσης να αντιμετωπίσει τη φυλακή στη Σερβία του, επειδή παραβίασε περιοριστικά μέτρα κατά της Covid.
Υπενθυμίζεται ότι ο Σέρβος πρωταθλητής είναι έκθετος καθώς παραδέχθηκε ότι έδωσε συνέντευξη στη Σερβία ενώ γνώριζε ότι νοσούσε από κορωνοϊό.
Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη του Spiegel ότι το θετικό PCR του κορυφαίου τενίστα έχει ημερομηνία 26 Δεκεμβρίου 2021 και όχι 16 Δεκεμβρίου, όπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποί του.

H δήλωση Djokovic

«Θέλω να αναφερθώ στην διαρκή παραπληροφόρηση όσον αφορά στις δραστηριότητες μου και στην παρουσία μου σε εκδηλώσεις τον Δεκέμβριο πριν το θετικό PCR τεστ για την COVID 19.
Αυτή η παραπληροφόρηση πρέπει να διορθωθεί, κυρίως για το ενδιαφέρον των αρχών αλλά και της κοινότητας στην Αυστραλία, αλλά και για να μιλήσω για ένα θέμα που πληγώνει την οικογένεια μου.
Θέλω να τονίσω, πως προσπάθησα πολύ σκληρά να τους προστατέψω όλους.
Έδωσα το παρών σε έναν αγώνα μπάσκετ στο Βελιγράδι στις 14 Δεκεμβρίου όπου μετά ενημερώθηκα πως ένας αριθμός ανθρώπων βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.
Παρότι δεν είχα κανένα σύμπτωμα, έκανα ένα rapid τεστ στις 16 Δεκεμβρίου, το οποίο ήταν αρνητικό, και λόγω αυξημένης προσοχής έκανα και ένα επίσημο και εγκεκριμένο τεστ PCR την ίδια μέρα.
Την επόμενη μέρα βρέθηκα σε μία εκδήλωση για το τένις, όπου έδωσα βραβεία σε παιδιά, και μάλιστα έκανα rapid τεστ πριν από την εκδήλωση και το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό.
Ήμουν ασυμπτωματικός, ένιωθα καλά και δεν είχα λάβει καμία ενημέρωση για το θετικό PCR τεστ, παρά μετά το πέρας της εκδήλωσης.
Την επόμενη μέρα, στις 16 Δεκεμβρίου ήμουν σε ένα γήπεδο τένις στο Βελιγράδι για να εκπληρώσω μία υποχρέωση που είχα αρκετό καιρό για μία συνέντευξη και φωτογράφιση με την εφημερίδα L’ Equipe.
Ακύρωσα όλες τις άλλες εκδηλώσεις, εκτός από αυτήν την συνέντευξη.
Ένιωσα υποχρεωμένος να προχωρήσω με την συνέντευξη γιατί δεν ήθελα να απογοητεύσω τον δημοσιογράφο, αλλά φρόντισα να έχω απόσταση ασφαλείας και να φοράω μάσκα εκτός από την στιγμή της φωτογράφισης.
Όταν πήγα σπίτι μετά την συνέντευξη, απομονώθηκα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και αντιλαμβάνομαι πως ήταν λάθος στην κρίση μου και αποδέχομαι πως έπρεπε να προγραμματίσω ξανά εκείνη την υποχρέωση.
Για το θέμα της ταξιδιωτικής μου δήλωσης, αυτή είχε κατατεθεί από τους συνοδούς μου για χάρη μου, όπως είπα και στους αρμόδιους μετανάστευσης κατά την άφιξη μου -και ο ατζέντης μου ζητάει συγγνώμη- για το λάθος που έκανε να σημειώσει το μη σωστό κουτάκι, σχετικά με τα προηγούμενα ταξίδια μου πριν πάω στην Αυστραλία.
Ήταν ένα ανθρώπινο λάθος και σίγουρα δεν έγινε με πρόθεση.
Ζούμε σε δύσκολους καιρούς εν μέσω μία παγκόσμιας πανδημίας και καμιά φορά αυτά τα λάθη συμβαίνουν.
Σήμερα, η ομάδα μου έδωσε επιπλέον πληροφορίες στην κυβέρνηση της Αυστραλίας για να ξεκαθαρίσει το θέμα.
Παρότι ένιωσα πως ήταν σημαντικό να αναφερθώ στο θέμα και να ξεκαθαρίσω την παραπληροφόρηση, δεν θα κάνω κανένα άλλο σχόλιο προς σεβασμό προς την Κυβέρνηση της Αυστραλίας, τις Αρχές αλλά και την παρούσα διαδικασία.
Ήταν πάντα τιμή μου να παίζω στο Australian Open.
Είναι μία διοργάνωση που αγαπάνε οι παίκτες, οι φίλαθλοι, η κοινότητα όχι μόνο στην Βικτώρια και στην Αυστραλία αλλά σε όλον τον πλανήτη και απλά θέλω να έχω την ευκαιρία να ανταγωνιστώ με τους καλύτερους στον κόσμο, μπροστά σε μερικούς από τους καλύτερους φιλάθλους στον κόσμο».

Αποκάλυψη Spiegel: Θετικό PCR τεστ με ημερομηνία 26 Δεκεμβρίου

Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη του γερμανικού περιοδικού Spiegel, για θετικό PCR τεστ του Σέρβου τενίστα με ημερομηνία 26 Δεκεμβρίου 2021.
Οι νομικοί εκπρόσωποι του Djokovic υποστήριξαν πως ο Σέρβος νόσησε στις 16 Δεκεμβρίου και βγήκε αρνητικός στις 22 Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με το Spiegel ωστόσο, το τεστ στο οποίο υποβλήθηκε και ήταν θετικό πραγματοποιήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου και όχι στις 16 με βάση τον κωδικό QR του τεστ και την ημερομηνία διεξαγωγής του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης