Τελευταία Νέα
Διεθνή

Hahn (EE): «Όχι» στην εξαίρεση στρατηγικών επενδύσεων από το χρέος - Φουντώνει η κόντρα Βορρά - Νότου για τις αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας

Hahn (EE): «Όχι» στην εξαίρεση στρατηγικών επενδύσεων από το χρέος - Φουντώνει η κόντρα Βορρά - Νότου για τις αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας

Αρνητικός ο Αυστριακός επίτροπος στην εξαίρεση κρίσιμων επενδύσεων από τον υπολογισμό του χρέους

Η εξαίρεση ορισμένων κατηγοριών δημόσιου χρέους από τους εθνικούς προϋπολογισμούς θα έβλαπτε τη διαφάνεια και θα περιέπλεκε υπερβολικά τους κανόνες της ΕΕ για τα όρια δανεισμού των χωρών, προειδοποίησε ο Johannes Hahn, επίτροπος Ανθρώπινου Δυναμικού και Προϋπολογισμού.

Ο Αυστριακός δήλωσε ότι είναι αντίθετος στην εξαίρεση δαπανών που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή ή άλλες στρατηγικές δαπάνες από τον υπολογισμό του δημόσιου χρέους των κρατών-μελών, επιμένοντας ότι πρέπει να επικεντρωθούν στη μείωση του χρέους τους.
«Δεν υποστηρίζω καμία ιδέα για να αποκλειστούν ορισμένα είδη χρεών, χαρακτηρίζοντάς τα ως «καλά», βιώσιμα, πράσινα κ.λπ.
Στο τέλος της ημέρας, το χρέος είναι χρέος», δήλωσε ο Johannes Hahn στους Financial Times, ζητώντας αντ' αυτού τα κράτη-μέλη να αντιμετωπίζουν τακτικά «stress tests» των οικονομικών τους δεδομένων.
Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εργάζονται προκειμένου να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ των βόρειων και νότιων κρατών-μελών, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την αναθεώρηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας.
Οι κανόνες, οι οποίοι έχουν σχεδιαστεί για να διασφαλίζουν τη δημοσιονομική πειθαρχία, ανεστάλησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης πρόκειται να συζητήσουν το θέμα στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.
Ο Γάλλος πρόεδρος E. Macron, ο οποίος ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, και ο Ιταλός πρωθυπουργός Mario Draghi, τον περασμένο μήνα υποστήριξαν ότι πρέπει με το νέο πλαίσιο να δοθούν κίνητρα στις «κρίσιμες δαπάνες για το μέλλον».
Ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ P. Jentiloni δήλωσε επίσης ότι υποστηρίζει «ανανεωμένους και αναθεωρημένους» δημοσιονομικούς κανόνες, που θα δίνουν κίνητρα για πράσινες και ψηφιακές δαπάνες.
Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Valdis Dombrovskis, ο οποίος με τον Jentiloni επιβλέπει τη διαβούλευση, επέμεινε ότι τα κράτη-μέλη θα πρέπει να προσφέρουν «αξιόπιστα» σχέδια για τη μείωση του χρέους τους, ακόμη και στην περίπτωση που αποκτήσουν περιθώρια για πράσινες επενδύσεις.
Αντίθετα, ο Johannes Hahn, ο οποίος είναι επίτροπος της Αυστρίας και μέλος του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αντικατοπτρίζει την παραδοσιακή άποψη χωρών του Βορρά όπως η Ολλανδία. Είναι επιφυλακτικές στο να δοθούν κίνητρα για μεγάλες δημόσιες δαπάνες στο πλαίσιο της αρχής του «χρυσού κανόνα».
Ο Johannes Hahn εμφανίζεται ανοικτός σε αλλαγές στο Σύμφωνο, που θα διασφάλιζαν έναν «οδικό χάρτη ειδικά σχεδιασμένο για την κάθε χώρα», σε ό,τι αφορά τη μείωση του δημόσιου χρέους.
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι τα κράτη-μέλη δεν πρέπει να θεωρούν ότι το σημερινό ευνοϊκό κόστος δανεισμού θα διαρκέσει για πάντα.
«Η επιτροπή πρέπει να είναι σκληρή στην παρακολούθηση, στον έλεγχο και στη λήψη διορθωτικών μέτρων σε περίπτωση που δεν τηρηθεί ο οδικός χάρτης», είπε.
«Όσον αφορά τη διαφάνεια, είναι προφανές ότι πρέπει να έχουμε σαφή εικόνα της κατάστασης κάθε κράτους-μέλους».
Η στάση του Johannes Hahn είναι ένα πρώιμο σημάδι της διαμάχης μεταξύ των «συντηρητικών» σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά επιτρόπων και όσων είναι περισσότερο μεταρρυθμιστές.
Οι Βρυξέλλες σκοπεύουν να υποβάλουν τις προτάσεις μεταρρύθμισης του Συμφώνου αυτό το καλοκαίρι.
Γάλλοι αξιωματούχοι λένε ότι θέλουν να δοθούν κίνητρα για επενδύσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη σε στρατηγικούς τομείς, όπως η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση.
Ο P. Kanfin, Γάλλος ευρωβουλευτής από το κόμμα En Marche του Macron, είπε ότι ένας συμβιβασμός θα μπορούσε να περιλαμβάνει την υιοθέτηση ανώτατου ορίου στις πράσινες δαπάνες που εξαιρούνται από τους υπολογισμούς για το χρέος και το έλλειμμα, για παράδειγμα 1% του ΑΕΠ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης