Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο 7% εκτοξεύθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο 2021 - Σε υψηλά από το 1982

Στο 7% εκτοξεύθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο 2021 - Σε υψηλά από το 1982
Στα υψηλότερα επίπεδα από το 1982 ανήλθε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα
Στα υψηλότερα επίπεδα από το 1982 εκτοξεύθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2021, καθώς διαμορφώθηκε στο 7%, από 6,8% τον Οκτώβριο.
H έκρηξη του πληθωρισμού στις ΗΠΑ ρίχνει βαριά τη σκιά της στην κυβέρνηση Biden, καθώς οι καλπάζουσες τιμές αποτελούν πλήγμα για την καταναλωτική εμπιστοσύνη και ενισχύουν την αβεβαιότητα σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές.
Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,5%, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ,
Ο δομικός δείκτης CPI ενισχύθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Φεωρουάριο του 1991, στο 5,5% από 4,9%.
H αύξηση στα τρόφιμα, την ενέργεια, τα ενοίκια και άλλες βασικές ανάγκες, εντείνει την πίεση στα αμερικανικά νοικοκυριά.
Την ίδια ώρα, οι «πραγματικοί μισθοί» υποχώρησαν για ένατο διαδοχικό μήνα, με τον μέσο ωριαίο μισθό να υποχωρεί 2,4% σε ετήσια βάση, στοιχείο που καταδεικνύει την αύξηση του κόστους διαβίωσης.
Οι αξιωματούχοι περιμένουν εδώ και μήνες την υποχώρηση του πληθωρισμού - ο οποίος τελικά αποδείχθηκε κάθε άλλο παρά παροδικός - ευελπιστώντας σε επίλυση των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Ωστόσο, οι προσδοκίες διαψεύστηκαν, γεγονός που οφείλεται και στο νέο κύμα της πανδημίας λόγω της μετάλλαξης Omicron, με το μεγάλο ερώτημα να είναι οι επόμενες κινήσεις της Federal Reserve.
CPI_1.jpg

CPI2.jpg

Bloomberg

Η δέσμευση Powell

Τη δέσμευσή ότι η Federal Reserve θα χρησιμοποιήσει το πλήρες φάσμα εργαλείων που έχει στη διάθεσή της για να ελέγξει τις πληθωριστικές πιέσεις εξέφρασε κατά τη διάρκεια της ακρόασής του ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της Γερουσίας των ΗΠΑ την Τρίτη ο Αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης Jerome Powell.
«Αν πρέπει να αυξήσουμε τα επιτόκια περισσότερο με το πέρασμα του χρόνου, θα το κάνουμε» δήλωσε ο Powell, προσθέτοντας:
«Γνωρίζουμε ότι ο υψηλός πληθωρισμός έχει κόστος.
Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία μας για να μειώσουμε τον πληθωρισμό». 
Ο πρόεδρος της Fed εκτίμησε ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα διαρκέσει «μέχρι και τα μέσα του έτους», προσθέτοντας ότι, αν οι ανατιμήσεις επιμείνουν για περισσότερο από το αναμενόμενο, η Fed θα πρέπει να αυξήσει περισσότερο τα επιτόκια της.
Όπως ανέφερε, η ταχύτατη ανάκαμψη της οικονομίας από την πανδημία και συνακόλουθα της ζήτησης «δημιουργούσε επίμονες ανισορροπίες ανάμεσα στην προσφορά και τη ζήτηση και διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες, και ως εκ τούτου οδήγησε σε αυξημένο πληθωρισμό».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο υψηλός πληθωρισμός αποτελεί απειλή για τον στόχο της πλήρους απασχόλησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης