Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πατριάρχης Θεόφιλος: Ριζοσπαστικές ισραηλινές ομάδες απειλούν την παρουσία χριστιανών στην Ιερουσαλήμ

Πατριάρχης Θεόφιλος: Ριζοσπαστικές ισραηλινές ομάδες απειλούν την παρουσία χριστιανών στην Ιερουσαλήμ
«Η παρουσία μας στην Ιερουσαλήμ απειλείται», προειδοποιεί ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ'

Ριζοσπαστικές ισραηλινές ομάδες απειλούν την παρουσία χριστιανών στην Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με τον Ελληνορθόδοξο Πατριάρχη της πόλης.
Σε στήλη του στους Times του Λονδίνου το Σάββατο, ο Μακαριώτατος Θεόφιλος Γ' είπε ότι πιστεύει ότι ο στόχος είναι να διωχθεί η χριστιανική κοινότητα από την Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, η οποία έχει τόπους ιερούς για τον Ιουδαϊσμό, τον Χριστιανισμό και το Ισλάμ.
Το Ισραήλ κατέλαβε την Ανατολική Ιερουσαλήμ, συμπεριλαμβανομένης της Παλιάς Πόλης, μαζί με τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας σε πόλεμο το 1967.
Προσάρτησε την Ανατολική Ιερουσαλήμ μετά τον πόλεμο σε μια κίνηση που δεν έχει κερδίσει διεθνή αναγνώριση.

Πατριάρχης Θεόφιλος: Απειλείται η παρουσία μας στην Ιερουσαλήμ

«Η παρουσία μας στην Ιερουσαλήμ απειλείται», έγραψε ο πατριάρχης στο άρθρο, που δημοσιεύτηκε μια ημέρα μετά τον εορτασμό των ελληνορθόδοξων Χριστουγέννων.
"Οι εκκλησίες μας απειλούνται από ισραηλινές ριζοσπαστικές περιθωριακές ομάδες. Στα χέρια αυτών των Σιωνιστών εξτρεμιστών η χριστιανική κοινότητα στην Ιερουσαλήμ υποφέρει πολύ", είπε.
"Οι αδελφοί και οι αδελφές μας είναι θύματα εγκλημάτων μίσους. Οι εκκλησίες μας βεβηλώνονται και βανδαλίζονται τακτικά. Οι κληρικοί μας υπόκεινται σε συχνό εκφοβισμό."
Ξεχωρίζοντας τους εξτρεμιστές ως Ισραηλινούς, η κριτική του Θεόφιλου ήταν πιο προσωπική και αυστηρή από εκείνη μιας συλλογικής δήλωσης που εξέδωσαν οι επικεφαλής άλλων εκκλησιών στην Ιερουσαλήμ πριν από τα Χριστούγεννα.
Η ανακοίνωσή τους έκανε λόγο για «συχνές και συνεχιζόμενες επιθέσεις από περιθωριακές ριζοσπαστικές ομάδες», αλλά δεν τους χαρακτηρίζει ως Ισραηλινούς.

Επιθέσεις και βανδαλισμοί

Έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ που δημοσιεύθηκε πέρυσι για τη θρησκευτική ελευθερία σε όλο τον κόσμο ανέφερε ότι χριστιανοί κληρικοί και προσκυνητές συνέχισαν να αναφέρουν περιπτώσεις υπερορθόδοξων Εβραίων στην Ιερουσαλήμ να τους παρενοχλούν ή να τους φτύνουν.
Εκκλησιαστικές ομάδες έχουν αναφέρει εδώ και αρκετό καιρό επιθέσεις βανδαλισμών σε θρησκευτικούς χώρους της πόλης.
Ο Θεόφιλος δεν κατηγόρησε ονομαστικά καμία ριζοσπαστική ομάδα ούτε ανέφερε συγκεκριμένα περιστατικά.
Δεν παρείχε στοιχεία ότι ήταν Ισραηλινοί, ή ότι ο στόχος τους ήταν να διώξουν τους χριστιανούς από την πόλη, σύμφωνα με την Daily Sabbah.

Διαψεύδουν Ισραηλινοί αξιωματούχοι

Την Κυριακή,  Ισραηλινός αξιωματούχος ανέφερε ότι η πραγματικότητα επί τόπου για τους Χριστιανούς ήταν εντελώς διαφορετική από αυτή που περιέγραψε ο πατριάρχης, επικαλούμενος δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών στις 22 Δεκεμβρίου που αντέκρουε τους ισχυρισμούς των προηγούμενων ηγετών της εκκλησίας.
«Από την ημέρα που ιδρύθηκε, το Κράτος του Ισραήλ έχει δεσμευτεί για την ελευθερία της θρησκείας και της λατρείας για όλες τις θρησκείες, καθώς και για τη διασφάλιση της ελευθερίας πρόσβασης στους ιερούς τόπους», ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου.
«Η δήλωση των ηγετών της Εκκλησίας στην Ιερουσαλήμ είναι ιδιαίτερα εξοργιστική, δεδομένης της σιωπής τους για τα δεινά πολλών χριστιανικών κοινοτήτων στη Μέση Ανατολή που υποφέρουν από διακρίσεις και διώξεις».
Στη στήλη του, ο Θεόφιλος είπε ότι οι ριζοσπάστες που επέκρινε «δεν αντιπροσωπεύουν το κράτος του Ισραήλ ή τον εβραϊκό λαό» και κάλεσε την Ιερουσαλήμ να παραμείνει μια ποικιλόμορφη «μωσαϊκή κοινότητα» του Ιουδαϊσμού, του Χριστιανισμού και του Ισλάμ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης