Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καναδάς: Βάρος για το σύστημα υγείας οι ανεμβολίαστοι – Προς επιβολή ειδικής εισφοράς

Καναδάς: Βάρος για το σύστημα υγείας οι ανεμβολίαστοι – Προς επιβολή ειδικής εισφοράς
Αντιδράσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης και ειδικούς

Την επιβολή ειδικής εισφοράς στους ανεμβολίαστους πολίτες, τους οποίους θεωρεί «βάρος» για το σύστημα υγείας εξετάζει το Κεμπέκ, η δεύτερη πιο πολυπληθής επαρχία του Καναδά.
Συγκεκριμένα, η γαλλόφωνη επαρχία μελετά το σενάριο να επιβάλλει στους ενήλικους πολίτες της που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της covid, να συνδράμουν με ένα «τέλος υγείας», κίνηση που αν μη τι άλλο αναμένεται να σηματοδοτήσει έντονες συζητήσεις σχετικά με τα ατομικά δικαιώματα και την κοινωνική υπευθυνότητα.
Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός του Κεμπέκ, Francois Legault υποστήριξε ότι το 10% των κατοίκων του Κεμπέκ που δεν έχει λάβει ως σήμερα καμία δόση του εμβολίου δεν πρέπει να «βλάπτει» το 90%, που έχει εμβολιαστεί.
Όπως είπε, οι ανεμβολίαστοι συνιστούν ένα οικονομικό βάρος για τους υπόλοιπους, αναφέροντας πως ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών πρόκειται να αποφασίσει για την επιβολή ενός τέλους περίπου 80 αμερικανικών δολαρίων που θα πρέπει να πληρώνουν οι πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί.
«Αν και οι ενήλικοι που δεν έχουν εμβολιαστεί δεν αποτελούν παρά το 10% του πληθυσμού, αποτελούν το 50% των ασθενών που βρίσκονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ)» υπογράμμισε ο Legault, στοιχείο που όπως είπε, είναι «σοκαριστικό».
Παράλληλα διεμήνυσε πως η ειδική εισφορά δεν θα αφορά ανθρώπους που δεν μπορούν να εμβολιαστούν για ιατρικούς λόγους.
«Κατανοώ και νιώθω κι εγώ μεγάλη δυσαρέσκεια για την ανεμβολίαστη μειονότητα η οποία, τηρουμένων των αναλογιών, πλημμυρίζει τα νοσοκομεία μας», είπε ο Legault.
Σημειώνεται ότι οι αρχές του Κεμπέκ είχαν ήδη ανακοινώσει ότι η πρόσβαση σε ορισμένα καταστήματα όπως αυτά που πωλούν αλκοόλ και κάνναβη θα απαγορευτεί στους ανεμβολίαστους.

Διχασμός

Η πρόθεση αυτή όμως της κυβέρνησης έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, ενώ θεωρείται πως θα υπάρξουν προσφυγές στη Δικαιοσύν.
Κόμματα της αντιπολίτευσης στηλίτευσαν τα σχέδια της κυβέρνησης του Κεμπέκ, καταγγέλλοντας πως «διχάζει» τους πολίτες της επαρχίας ή ότι ξεχνά «εντελώς» ευάλωτους ανθρώπους.
Παράλληλα, ειδικοί και καθηγητές εκφράζουν την έκπληξη τους για ένα τόσο «δραματικό βήμα» τη δεδομένη χρονική στιγμή, υποστηρίζοντας πως υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω διεύρυνση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών.
Ο Καναδάς είναι αντιμέτωπος, όπως και το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, με μια εκθετική αύξηση των κρουσμάτων λόγω της παράλλαξης Omicron, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες πολίτες να τελούν σε καραντίνα στα σπίτια τους, με το Κεμπέκ να προβάλλει ως η πιο επιβαρυμένη επαρχία της χώρας αυτή τη στιγμή, καθώς καταγράφει καθημερινά ρεκόρ μολύνσεων και ενώ χιλιάδες υγειονομικοί μολύνονται με αποτέλεσμα να δυσλειτουργεί το σύστημα υγείας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης